Ardıç Üretimi

Ardıç Üretimi

Ardıç Üretim Teknikleri
Duebuoidu Aşı Makası ile Dilcikli Aşı, Omega Aşısı, Yongalı Göz Aşısı olmak üzere 3 farklı aşı yapabilirsiniz.

ARDIÇ
Ardıçlar tohum, çelik ve aşı yöntemleriyle üretilirler.

Tohumlar sonbaharda olgunlaşınca toplanır, tohumlar meyvelerden çıkarılır.30 dk. sülfürik asit içinde tutulur ve daha sonra 40C'de 4 ay katlanır ve yaz ekimi uygulanır.Soğukta katlama yerine, sonbaharda direk ekimde uygulanabilir.

Çelikle üretimde yatık büyüyen tipler, dikine büyüyenlere oranla daha kolay köklenirler. Çelikler yaşlı dalların üzerindeki bir yıllık sürgünlerden 15 cm uzunlukta hazırlanır.Çelikler Nisan veya Ekim aylarında alınabilir.Nisan ayında hazırlanan çelikler soğuk yastıklarda naylon altında kökiendirilebilirler.Dikilecek çelikleri yaralamaya gerek yoktur ancak köklendirme hormonu ile muamele edilmelidir.Köklenen ve pişkinleşen çelikler, gelişme periyodu sonunda buradan sökülerek, gelişmek üzere tarlaya aktarılırlar.
Diğer bir üretim yolu ise aşıdır.Anaçlar kurşun kalem kalınlığında, düzgün gövdeli ve kuvvetli büyüme göstermiş olmalıdır.Kalemler sağlam ve kuvvetli bitkilerin yıllık sürgünlerinden alınır.Çapları anaç kalınlığında olmalıdır.

Uygulanan aşı yöntemi genellikle yandan kertikli veya yan aşıdır.Aşı bağı olarak en uygun materyal lastik aşı bandıdır.Aşıların güneşten etkilenmemeleri için hafifçe gölgeleme yapılmalıdır.Yara yerleri 2-8 haftada yeteri kadar kapanır, bundan sonra sera içi sıcaklığı ve nemi düşürülür.Daha sonra kalemin iyi gelişebilmesi için, anacın tepesi aşı yerinin üzerinden kesilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp