Aloe Vera Faydaları

Aloe Vera Faydaları : Evimde her zaman Aloe çiçeği bulundururum. Pencere pervazında küçük bir saksıda çok iyi yetişirler. Büyük, kayışımsı aloe yaprakları günümüzde sağlık ürünleri mağazalarında da, süpermarketlerde de satılmaktadır. Ancak kendi yetiştirdiğiniz minik aloeler, satılan kocaman boyuttakiler kadar iyi. Etli yaprağın ortasındaki jölemsi maddeyi kullanın: Açılacak şekilde kesin ve jeli sıyırın. 
 
Dışındaki sert deri güçlü ve tehlikeli bir ishal edicidir, üstelik Sinameki ile aynı kategoride. Bunun, alışkanlık yapan ve bir doktor kontrolünde birkaç günden fazla alınmaması gereken bir madde olduğunu belirtmekte fayda var.
 
Ben, aloeyi iki durumda kullanıyorum: Derideki yaraları iyileştirmek için deriye tatbik ederek ve sindirim sistemini rahatlatmak için. Sulandırılmamış jeli yutmadan önce ağzımda gezdiririm. Bu sayede, diş etlerim ve mide yanması aynı anda tedavi edilmiş olur. Aloe, iyileştirici bileşenlerinden öte, acı maddeler içerir ve bu sayede sindirimi rahatlatır.
 
Aloeyi çok derin yaralar için kullanmayın. İyileştirme gücü o kadar yüksek ki, yaranın altındaki doku iyileşmeden yaranın kapanmasına sebep olabilir, zira yaralar enfeksiyonun içeride hapsolmaması için içeriden dışarıya doğru kapanacaktır.

Botanik Bilgi 

Zambakgiller familyasındandır. 30 cm’ye kadar boylanabilen, duyarlı çokyıllık sukkulent (etli ve sulu) bitkidir. Aloe veranın (Sabırın) gövdesi ya yoktur veya 10-30 cm olabilir, şayet alt yaprakları kesilirse zamanla gövde ortaya çıkar. Kılıç biçiminde uca doğru incelip sivrileşen, kenarları testere gibi küçük dikenli, soluk yeşil renkli ve üzerinde daha açık renk lekeler bulunan etli yaprakları toprağın üzerinde rozetler oluşturarak yükselir. Yaz mevsiminde açan çiçekleri, dik ve sık salkımlar halinde, sarı ve bazen kırmızı renkli olur. Pek seyrek olarak tohum bağlayan sarısabır bitkisinin tohumuyla çoğaltılması zordur. Bunun yerine, rozetinin kenarlarından verdiği yeni sürgün yapraklarının ayrılıp başka yere dikilmesiyle çoğaltılır.

Yetiştirildiği Yerler 

Anayurdu Afrika Kıtası olan sarısabır, ülkemizde Güneybatı ve Güney bölgelerimizdeki sıcak yörelerde yabani olarak yetişmekte, kimi yerlerde de süs bitkisi olarak kültürü yapılmaktadır.

Toplanması - Saklanması : Mart-Nisan veya Ağustos-Ekim aylarında kesilen yapraklarının en az ( iki yıllık olması gerekir ) kesik kısımları aşağı gelecek şekilde dizilir bunlar kazanlara akar. kaynatılarak kristalleştirilir. Böylece tozu hazırlanmış olur.

Bilinen Bileşimi : Serbest ya da glikozit halde antrasen türevleri (aloin ve aloemodin adlı maddeler), uçucu yağ ve reçine içerir. Sarısabırdan çıkarılan bu özsu, kozmetik ve ilaç endüstrilerinde kullanılmaktadır.

Faydaları 

Dahilen Kullanımı
Regl kanamasını artırarak aybaşı dönemini kolaylaştırır.

Sindirimi kolaylaştırır.

Safra söktürücüdür.

Müshildir. Fakat fazla kullanılmamalıdır.

Kullanım Şekli : Bitkinin yapraklarının kesilerek ya da çizilerek çıkan özsu kullanılır. (1-2 damla kullanmak yeterlidir)

Haricen Kullanımı
Yaraları, küçük yanıkları, güneş yanıklarım ve böcek sokmalarını iyileştirir.

Deri iltihapları ve egzama durumlarında rahatlama sağlar.

Kuru ciltleri nemlendirip rahatlatır.

Kullanım Şekli : Bitkinin yaprağından çıkan özsu dıştan sürülerek uygulanılır.

UYARI : Hamile ve emzikli bayanların dahilen kullanması sakıncalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp