Aloe Vera Suyunun Zararları

Aloe Vera Suyunun Zararları :

Aloe Vera faydaları binlerce yıldır bilinen ve doğal tedavi özelliklerinin geniş çaptaki çeşitliliği nedeniyle, eski kültürler tarafından uzun süredir kullanılan şifalı bir ottur.

Özelikle yanıkların tedavisinde ve yaraları iyileştirmede kullanılan bu bitki şifalı yönleri nedeniyle bugün de bitkisel tedavi içerisinde yer alan tıbbi bitkilerden biri olarak ilgi görmekte ve de üzerinde araştırmalar yapılmaktadır.

Aloe vera içinde vitaminler, mineraller, amino asitler ve enzimler içeren yapısıyla besleyici özelliği güçlü olan bir bitkidir.

Her ne kadar aloevera bitkisi zambakgiller ailesinden ise de, görüntüsü kaktüse benzeyen dolgun bir bitkidir. Evde yetiştirilmesi kolay olup, küçük yanık, kesik ve çizikler için bile, yaprağı ikiye ayırıp etli kısmı doğrudan yaranın üzerine konularak kullanılabilir.

Aloe vera bitkisi Afrika kökenli olup, Mısırlıların bu şifalı bitkiyi M.Ö 1500 tarihlerinden bu yana bitkisel tedavi amaçlı kullandıklarına dair kayıtlara rastlanmıştır. Aloe vera bitkisi günümüzde Batı Hint Adalarında ve Güneybatı Amerika‘da ticaret amaçlı olarak yetiştirilmektedir.

Ülkemizde aleo vera bitkisinin halk arasında bilinen adı sarısabır otudur. Sarı sabır bitkisi bazı yörelerde azvay olarak da bilinir. Aloe vera bitkisinin birçok türü vardır. Bitkisel tedavi amaçlı kullanılan ise özellikle aloe barbadensis türüdür.

Ülkemizde de bazı türleri yetişmesine rağmen doğal tedavide kullanılan barbadensis türü bizde yetişmemektedir.

Aloe Vera‘nın Yararları

Aloe vera‘nın yararlarından söz etmeye başlamadan önce, üreticiler aloe vera‘yı değişimli olarak kullanıp kafamızı karıştırdıkları için, aloe vera ürünlerinin iki çeşidini tanımlayan değişik terimlerin arasındaki farklılığın ayırımını yapmak iyi olacaktır.

Aloe vera jel bitkinin iç yapraklarının orta kısmından elde edilir ve tedavi amaçlı kullanılan türdür.

Aloe vera suyu, ilaç aloe, yaprağın kabuğunun hemen altında bulunur ve yaygın bir şekilde laksatif preparatlarda kullanılır.

Yukarıda da belirtildiği gibi, tedavi edici özelliği olan aloe vera jel şeklinde olandır ve aloe vera‘nın yararlarından bahsederken, aleo vera jelini esas olarak alacağız.

Bir Cilt Tedavi Aracı

İnsanlık aloevera bitkisini eski zamanlardan bu yana hep yanıkların tedavisinde ve yaraları iyileştirmede kullanmıştır. Acıyı ve şişmeyi azaltmada etkin olup, aynı zamanda, deri ülserleri, egzama ve sedef hastalığı gibi cilt hastalıklarında bitkisel tedavi olarak kullanılır.

Sağlık üzerindeki olumlu etkilerinin yanı sıra aloe vera kozmetik ürünlerinde de çok sık kullanılan bir bitki olma özelliğini taşımaktır. Aloe vera bitkisi cilt üzerindeki etkileri dolayısıyla kozmetik dünyasının oldukça ilgisini çekmiş ve bu yüzden aloe vera özü kullanılarak bir çok güzellik ve bakım ürünü yapılmıştır. Aloe vera cilt bakım ürünleri, aloe vera krem, aloe vera şampuan etiketini taşıyan geniş yelpazedeki bir çok ürün kozmetik dünyasının vazgeçilmezleri arasına girmiştir.

Enfeksiyonların Tedavisi

Aloe vera bitkisi, vücudumuzun kendisini enfeksiyonlara karşı korumasını sağlayan, anti-viral, anti-fungal ve anti-bakteriyel etmenler içerir.

Ayrıca, içindeki acemannan adı verilen bağışıklık arttırıcı maddesinin birçok araştırmada, test tüplerinde HIV virüsüne karşı etken olduğu görüldüğünden, bu bitki, aids tedavisinde umut vaat etmektedir.

Aloe Vera‘nın Diğer Kullanım Şekilleri

Ağızdan alındığında, aloe vera, sindirim sistemini destekler. Mide ülserlerinin, hemoroitlerin, kabızlığın ve tüm bağırsak düzensizliklerinin tedavisinde, aids ve huzursuz bağırsak sendromunda (IBS) yararlı olabilir.

Aloe vera kullanım dozu: Günde bir veya iki kez 1 yemek kaşığı alınır.

Daha önce belirtildiği gibi, “Aloe vera jel” ve “Aloe vera suyu”, aynı ürün olmayıp, farklı tedavi özellikleri vardır. Müshil özelliği olduğundan, birçok bitki bilimcisi aloe suyunun (aloe lateks) kullanımını önermez. Alovera suyu da aloe olarak isimlendirildiğinden ve bazen jel de su ile karıştırılıp “aloe suyu” olarak piyasaya sürüldüğünden, bu iki ürünü karıştırmak çok kolaydır.

Uyarı

• Aloe lateks postasyum düşüklüğüne, kramp ve mide ağrısına sebep olabilir. Aloe lateksin yüksek dozları böbreklere zarar verebilir.

• Hamileler ve emziren anneler Aloe jel ve Aloe lateks ürünlerini ağızdan almamalıdır.

• Aloe lateks müshil etkisiyle potasyum seviyesini düşürebilir. Potasyum düşüklüğü digoksinin yan etkilerinin artmasına neden olabilir.

• Yine potasyumun düşmesine neden olabilecek meyan kökü gibi bitkilerle beraber kullanılmamalıdır.

• Aloe lateksin laksatif ilaçlarla beraber kullanımı su ve mineral kaybına neden olabilir. Sinameki ve hintyağı gibi laktasif etkili ürünlerle de bir arada kullanılmamalıdır.

• Aloe jel kan şekerinin düşmesine sebep olabileceği için diyabet ilaçlarıyla beraber kullanılması önerilmez. Yine panax ginseng gibi kan şekerini düşüren bitkilerle de aynı anda kullanımı şekerin daha çok düşmesine yol açabilir.

• Herhangi bir ameliyat sözkonusu ise bu tür ürünlerin kullanımı 2 hafta önceden bırakılmalıdır.

Aloe Vera Ürünleri Nasıl Seçilmeli

Aloa verayla ilgili bir şeyler duyduğumuzda, bir çoğumuz, kullandığımız tek bir aloe vera olduğunu sanır. Oysa, Afrika, Asya, Avrupa ve Amerika‘nın kuru ve kurak iklim bölgelerinde, 240 farklı çeşidin üzerinde aloe vera mevcuttur. Bu değişik aloe vera çeşitlerinin sadece dört tanesi insan kullanımına uygundur ve tam adı Aloe Vera Barbadensis Miller‘dır. Bu yüzden, aldığınız her aloe veralı ürünün sadece Aloe Vera Barbadensis Miller‘dan üretilmiş olduğundan emin olmalısınız.

Ürün formülündeki aloe vera jelinin doğru çeşit ve doğru miktarlı olanını seçmek çok kolay olmadığından, aloe vera‘nın sağlık yararlarını en üst düzeye çıkarabilmek için, aloe vera ürününün kalitesinden emin olunmalıdır. Ne yazık ki, birçok gıda takviyesi için, etiketinde yazılı olan içerikleri içermeme riski bulunmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp