Zigot Bu Kadar Akıllı Mı?

Zigot Bu Kadar Akıllı Mı? : Ana rahminde teşekküle başlayan ceninin zamanla muntazam ve mükemmel bir insan vücudu halini alması, döllenmiş hücrenin bölünmesiyle çoğalan hücrelerin her birine verilen değişik özellikler sayesinde mümkün olmaktadır. Bu değişik özelliklere sahip hücrelerin kendileri için takdir edilen şekilde hareket etmeleri ve tayin edilen mevkilerde yerlerini alarak görevlerini ifa etmeleriyledir ki, ceninin kafa, kol, el, ayak gibi dış organlarının yanı sıra, birbiri içine geçmiş harika sistemlerden müteşekkil vücut mekanizması ortaya çıkmaktadır. Resimde, numaralanmış safhalar halinde, hücrelerin bu değişik özellikleri gösterilmektedir.

1. ÇOĞALMA: Ceninin dokularındaki hücreler, normal insan vücudundaki hücrelere oranla çok daha fazla süratle bölünerek çoğalacak kapasitede yaratılmışlardır.

2. GÖÇ ETME: Çoğalan hücreler, bilâhare cenindeki gelişmeleri incelerken de göreceğimiz gibi, yerlerinden ayrılıp göç edebilecek kabiliyettedirler.

3. ŞEKİL DEĞİŞTİRME: Göç eden hücreler bir yerde toplanıp şekil değiştirebilirler.

4. HACMEN ARTMA: Ceninin bazı kısımları süratle büyürken, diğerleri bu konuda daha geride kalırlar. Meselâ el ve ayaklar, süratle büyüyen hücrelerden meydana gelirler. Burada da gayet hassas bir tanzim ve tayin göze çarpmaktadır. Bu tanzim ve tayinin en küçük bir aksamaya veya şaşırmaya meydan vermeksizin yürütülmesi iledir ki ölçülü bir insan vücudu ortaya çıkmaktadır.

5. BOŞLUK TEŞKİLİ: Bazı kısımlarda toplanan hücreler bir boşluğu çevirebilecek kapasitededirler. Mide ve bağırsak sistemi böyle yaratılır.

6. KATLANMA: Dışa ve içe katlanma suretiyle bağırsaklarda girinti-çıkıntılar teşekkül eder.

7. DIŞA BÜKÜLME: Gözlerin yaratılışı bu şekilde gerçekleşmektedir.

Bu karmaşık faaliyetlerin birbiri içinde ve yekdiğeriyle ahenk içinde cereyan etmesiyle farklı dokular ve neticede farklı organlar meydana gelir. Bugünkü embriyoloji ilminin en önemli konularından biri de budur. Hepsi de aynı hücreden (zigot) meydana gelen dokular, nasıl olup da gittikleri yere göre işiten kulak, gören göz, tad alan dil, hisseden sinir, gerilen adale, vücudu taşıyan iskelet, mükemmel birer laboratuar gibi çalışan mide, bağırsak,, karaciğer gibi organlar halini alıyor?Eğer bütün bunları planlayıp yürüten bir Kuvvetin varlığını kabul etmezsek, bizim çekirdeğimiz olan bir tek döllenmiş yumurta hücresinin bizden milyonlarca defa daha akıllı olduğunu kabul etmemiz gerekmez mi?

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp