Yaşlılarda Kemik Yumuşaması

Yaşlılarda Kemik Yumuşaması : Kemiklerin zamanla yumuşayıp, kırılabilir hale gelmesiyle ortaya çıkan bu hastalığa tıp dilinde osteomalasi denir. Nedeni, kalsiyum veya D vitamini eksikliğidir.

Daha yaygın olarak raşitizm diye bilinen osteomalasi, kemiklerin zayıflamasına ve yumuşamasına neden olan nadir görülen bir hastalıktır. Genellikle, D vitamini eksikliğinden kaynaklanır. D vitamini eksikliği, gastrointestinal yolun (mide, ince bağırsaklar ve kalın bağırsakların) besinlerden kalsiyum ve fosfor emmesini engelleyerek vücudun kemik yapmasını ve kemiği kuvvetlendirmesini engeller Kronik böbrek yetmezliği çölyak hastalığı bazı tip sindirim borusu ameliyatları ve antiepileptik ilaçlarla uzun süreli tedavi gibi birçok şey D vitamini eksikliğini arttırır. Çoğu kişi yeterli D vitaminini süt gibi besinlerden ve güneşten karşılar.

Osteoid matriksin üretimi ile mineralizasyonu arasındaki sürenin (normalde 1-2 hafta kadar) aşırı uzaması veya mineralizasyonun gerçekleşememesidir. Büyüme döneminde görüldüğünde, uzun kemiklerde eğrilikler ve büyüme bölgelerinde (uzun kemiklerin uçlarında) daha belirgin olmak üzere biçim bozuklukları görülebilir (raşitism). Erişkinlerde oluşan tabloda ise; kemik ağrıları, kırıklar ve kırık iyileşmesinin gecikmesi gibi bulgulara rastlanır. Her iki durumdan da D vitamini eksikliği veya D vitamini metabolizması ile ilgili bozukluklar

Osteoporozdan farklı bir durum olan osteomalazi, “kemik yumuşaması” durumuna verilen isimdir. Osteoporosdan çok daha ciddi şikayet ve bulgulara yol açabilir. Çocuklarda görülen osteomalazi durumuna özel olarak “Raşitizm” adı verilmektedir. Osteomalazi menapoz dönemindeki yaşlılarda da görülebilmektedir.

Bulunması Gereken Şifalı Bitkiler:

- Salkım söğüt
- Taze incir
- Salep otu
- Pelin otu
- Cersiye
- Fıstık içi
- Badem yağı
- Keçi sütü
- Sirke

Hazırlanış ve Kullanım Reçetesi:

* Kaynatılarak elde edilen salkım söğüt yapraklarının suyu bir gün dinlendirilir. Süzülerek elde edilen sıvıya bir miktar sirke karıştırılır. Hazırlanan b karışımla boyundan aşağı oturak banyosu yapılır.
* Taze incir ve fıstık içi badem yağıyla birlikte dövülerek ezilir. HAzırlanan karışım macun kıvamına gelene kadar gül suyu ile yoğrulur. Elde edilen macundan her akşam bir çorba kaşığı yenir.
* Salep otunun köklerindeki yumrular dövülerek toz haline getirilir. Elde edilen toz keçi sütü ile karıştırılarak günde üç fincan içilir.
* Cersiye ve pelin otu birlikte demlenir. Elde edilen sıvı süzüldükten sonra bir gün dinlendirilir. Dinlendirilen bu karışımdan sabah akşam bir bardak içilir.
* Kemik yumuşamasına karşı en hızlı bitkisel Tedavi nasıl yapılır ve salkım söğüt ile taze incir karıştırılarak en iyi bitkisel tedavi nasıl yapılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp