Kemik Yumuşaması Sonuçları

Kemik Yumuşaması Sonuçları : Kemik yumuşaması (osteomalasi), fosfor ve kalsiyum eksikliği sonucunda bedendeki madensel tuzların (minerallerin) azaldığı bir kemik hastalığıdır; genellikle erişkinlerde rastlanır (çocuklarda bu eksiklik raşitizme yol açar).

Kemik dokusunun miktarı normal olarak kalır, ama kalsiyum yükü azalmıştır. Hastalığın tipik biçimi birincil D vitamini eksikliğine bağlı kemik yumuşamasıdır.

Avrupa‘da ender olarak raslanan bu hastalik, az gelismis ülkelerde cok sik gorülmektedir; D vitamini eksikliginin, çogunlukla birbirine eklenen bircok nedeni vardir:

Süt ürunlerinin az alınmasi; günese az çikma; ardarda gebe kalma ve bebek emzirme. Kuskusuz yas ve cins de hastalıkta rol oynamaktadir; gerçekten, kemik yumusamasi ozellikle, 50 yasini askın kadinlarda gorülen bir hastalıktir.

Hastalıgin baslıca belirtisi kemik agrılarıdir. Yürüme ve ayakta durmayla artan, dinlenmeyle azalan siddetli agrılardir. Ozellikle kalça düzeyinde (kasik ve kaba et bolgelerinde), bel ve gogüste yerlesirler; «ördek yuruyüsu<> diye nitelenen sakinımlı kücük adimlarla yürümeyle kendini gosteren bir sakatlı olustururlar.

Kemiksel biçim bozuklukları çok daha geç ortaya cikar. Bu hastalar çogunlukla zayif ve cabuk yorulan kisilerdir. Kemikler basmakla agrılıdir. Gogüs çan bigimini, legen huni biçimini ahr.

Rontgen belirtileri sunlardir:

Kemiklerin rontgen isinlarına geçirgenliginde genel bir artis (soluk ve rengi açilmis bir gorünüm alırlar); ozellikle legende, uyluk kemiklerinin yukarı bolümunde, kaburgalarda ve kurek kemiklerinde yerlesen kemik çizgileri (Looser-Milkman çizgileri; kemiklerde serit biçiminde enine aydinlık gizgilerdir; yavas yavas olusan kendiliginden kirık alanlarıdir); biçim bozukluklari (kamburluk ve balık omurları biciminde omurga bozukluklari; huni biciminde legen; çan bicimi gogüs).

Fosfor ve kalsiyum metabolizmasinin incelenmesi kan kalsiyumunda azalma (7-8 mgr %), kan fosforunda azalma (2,5 mgr %), alkali fosfatazlarda yükselme, 24 saatlik çokturulmus sidikte 75 mgr‘ in altinda kalsiyum ortaya koyar. Kalsiyum yükleme testleri, bedende kalsiyuma karsi asin bir doymazlik bulundugunu gosterir.

Kalca kemigi ibiginden alınan parcaların (bi-yopsi) laboratuvarda incelenmesi teshisi koymayı saglar. Büyüme kikirdakları kapanmis ve kikirdaktan kemiklesme durmus oldugundan, bozukluk, fizyolojik yapim-yikim sürecindedir. Kemik yikimi normaldir; yeni yapilan kemik dokusu, kalsiyum azlıgindan otüru kemiklesmemistir.

Hastalık tedavi edilmezse, giderek kotulesir; hastalar sonunda yataga baglı kalırlar ya da en küçük hareket bile agri uyandinr. Tedavi altinda, ev-rim her zaman iyidir; birkaç ay içinde agrilar biter, kemik gizgileri geriler, kemikler yeniden minerallesir ve biyolojik belirtiler yeniden normale doner.

Tedavi,günlük kücük dozlar halinde ya da kalsiyum bakimindan yeterince zengin bir beslenme rejimiyle birlikte aralikli yüksek dozlar halinde D vitamini verilmesine dayanir. Asiri, D vitamini yüklenmesinden kaçınmak için, kan kalsiyum düzeyi düzenli olarak gozlenmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp