Yağlı Deri İltihabı (seboreik Dermatit)

Yağlı Deri İltihabı (seboreik Dermatit) : Yağ bezindeki işlev bozukluğu sonucunda gelişen yağlı dermatit daha karmaşıktır. Bebeklik döneminde görülür, ama daha sonra ergenlik dönemine değin istisnai olarak ortaya çıkar. Bu gidiş aslında yağ bezlerinin işlevlerindeki gelişimi izler. Yağlı dermatitin yağ bezlerinin yoğun olduğu bölgelerde görülmesi, olayın yağ bezlerinden kaynaklandığının bir başka göstergesidir. Ama yağ bezlerindeki işlev bozukluğu salgılanan yağ miktarındaki artıştan çok, salgının bileşimiyle ilgilidir. Salgıda yüzey lipitlerinin düzeyi normal, serbest yağ asiti ve yağ bezlerine özgü tipik lipitlerin düzeyleri düşük, kolesterol ve trigliserit düzeyleri ise yüksektir.Yağlı dermatitin en hafif biçimi "süt kabuğu" olarak anılan ve bebeklerde görülen biçimidir.

Kafanın tepesine yerleşir; çok yapışkan, yağlı ve sarımsı gri renkte geniş bir kepeklenme alanı olarak belirir. Hastalığın bu biçimi genellikle kendiliğinden iyileşir.Bebeklerde daha ağır ve yaygın yağlı dermatit biçimlerine de rastlanır. Hastalığın bu biçimlerinde saçlı derinin yanı sıra yüzün ağız çevresi dışındaki bölümünde, boyunda, koltukaltlannda, kasıklarda ve apış arasında kızartılı- döküntülü lekeler görülür. Gövde, kol ve bacaklara da yayılabilen lezyonlar her zaman çift taraflıdır (simetriktir). Bu dermatit ilk olarak ergenlik ve erişkinlik dönemlerinde de baş gösterebilir, ama 60 yaş sonrasında ortaya çıkması çok enderdir. Ergenlik sonrasında baş gösteren bu biçimlerin en tipik yerleşim bölgeleri saçlı deri, göğüs kemiğinin orta bölgesi ve kürek kemikleri arasıdır.

Saçlı deride kılların başladığı çizgiden yaklaşık 1 cm dışarıya taşan tipik bir görünüm sunar. Erişkinde görülen ağır biçimlerde de lezyonlar her zaman simetrik olarak deri kıvrımlarına, gövdeye, kol ve bacaklara yayılabilir. Hastalık iyileşme ve yeniden alevlenme dönemlerinin birbirini izlediği kronik bir gidiş gösterir. Güneşlenme olanağının bulunduğu yaz aylarında lezyonlarda genellikle gerileme görülür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp