Kepek Nasıl Yok Edilir

Kepek Nasıl Yok Edilir

Kafa derisi pulları genellikle Malassezia furfur mantarıyla ilişkilendirilir. Sarımsağın mantar önleyici aktivi- tesi yararlı olabileceği anlamına gelir.
 
Eylem: Alerji testi yapın.Sarımsaklı suyu kafa derinize uygulayın, bir havluya sarıp bir saat bekletin, şampuanla yıkamadan önce sarımsak parçalarını durulayın. Haftada iki kere tekrarlayın.Alternatif olarak, ezilmiş iki diş sarımsağı bir tatlı kaşığı hindistancevizi yağıyla karıştırın. Bu karışımla beş dakika kafa derinize masaj yapın, sıcak bir havluya sarıp 20 dakika bekledikten sonra şampuanla yıkayın.
 
Alternatif olarak, kafa derinize sarımsak yağıyla masaj yapın, sonra yukarıdaki şekilde devam edin.Alternatif olarak, sarımsaklı şampuan ve saç kremi (internetten bulunabilir) kullanın.Günlük beslenmenize sarımsağı dahil edin ya da bir sarımsak takviyesi alın. Suda ve yağda çözünen sülfür bileşenlerine ihtiyacınız vardır

1. Aspirin: Kepek probleminiz moralinizi mi bozuyor? 2 aspirini toz haline getirin ve saçınızı yıkarken her seferinde kullandığınız şampuana ekleyin. Karışımı saçınızda 1-2 dakika bekletin, sonra iyice durulayın ve normal şampuan ile tekrar yıkayın.

2. Kabartma tozu (karbonat): Kepeği kontrol altına almak için saçlarınızı ıslatın ve sonra bir avuç dolusu kabartma tozu ile saçlarınızı saç derisine doğru iyice ovalayın. Sonra saçınızı iyice durulayın ve kurutun. Bunu saçınızı her yıkadığınızda yapın, fakat sadece kabartma tozu kullanın, şampuanlamayın. Saçınız başlangıçta kuruyabilir. Ancak, birkaç hafta sonra saç deriniz doğal yağlar üretecek, saçlarınız daha yumuşak olacak ve saç derinizin pul pul olmasından kurtulacaksınız.

3. Limon: Pul pul kepek kafanızı kaşındırıyorsa, çözümü buzdolabınızda arayın. Sadece saç derinize 2 yemek kaşığı limon ile masaj yapın ve sonra suyla durulayın. Daha sonra bir fincan suya bir çay kaşığı limon suyunu karıştırın ve bununla saçlarınızı durulayın. Bu uygulamayı kepekleriniz kaybolana kadar her gün yapın.

4. Ağız gargarası: Kötü durumdaki yoğun kepeği tedavi etmek için, saçınızı düzenli olarak şampuanla yıkayın, sonra ağız gargaralarıyla durulayın. Daha sonra saçlarınıza düzenli arıtıcı kreminizi sürebilirsiniz.

5. Tuz: Şampuandan önce sıradan sofra tuzunun aşındırıcılığı kepekten kurtulmanız için iyi bir çaredir. Tuzluk alın ve kuru olan saç derinize biraz tuz serpin. Sonra, saç derinize masaj yaparak tuzu yedirmeye çalışın. Kuru ve pul pul olan saç derinizi şampuan uygulaması için hazır hale getirmiş olacaksınız. Daha sonra şampuanla yıkayın.

6. Sirke: Kepekten kurtulmak için, her şampuanlamanın ardından 2 fincan soğuk suya 2 fincan elma sirkesi ekleyip saçınızı bununla durulayın. Ayrıca, saçınızı şampuanlamadan önce saçınıza doğrudan 3 yemek kaşığı sirke uygulayarak saç derinize masaj yapın. Birkaç dakika bu şekilde bekleyin ve saçınızı durulayın. Sonra her zamanki gibi saçınızı şampuanlayın. 

Kepeğe Karşı Bitkisel Çözümler

Kepeğe Karşı Pancar

Pancar suyu kepeğe karşı etkili tedavi yöntemlerinden biridir. Pancarı kökleriyle beraber kaynattıktan sonra suyuyla her akşam saç derinize masaj yaparak kepeği azaltabilirsiniz. Beyaz şeker pancarı daha etkili sonuçlar vermekte.

Kepeğe Karşı Sirke

Sirke anti bakteriyel özelliği ile saç derisinde oluşan tahrişlere karşı ve ölü derilerin temizlenip saç köklerinin hava alması için kullanılabilir. Daha önce sirkenin saça faydaları yazımızda sirkenin nasıl saç bakım maskesi ve kepeğe karşı kullanılabileceğinden bahsetmiştir. Yazıda tarifi detaylı olarak bulabilirsiniz.

Kepeğe Karşı Çemen Tohumu

Çemen tohumlarını bir gece suda bekletip iyice şişmelerini sağlayın ve kaşıkla ezerek hamur kıvamına getirin. Sonra saç derisine masaj yaparak sürün. Diplerden uçlarına kadar saçlarınıza da sürebilirsiniz. 3-5 dakika beklettikten sonra şampuanla yıkayın. 5-7 gün sonra kepeğin azaldığını fark edeceksiniz.

Kepeğe karşı bitkisel çözümler ve kullanılabilecek doğal ürünler yukarıda yazdıklarımızla sınırlı değil. Yumurta maskesi, D vitamini ve beslenme alışkanlıklarınızı düzenlemek kepeğin azalmasını sağlar. Örneğin çay, kahve, kafeinli ve gazlı içeceklerin tüketimini azaltın. Bol bol yeşil yapraklı sebze ve taze meyve tüketin. Günde 2.5-3 litre su içmeniz önemli. Et, şeker ve çikolata gibi besinleri kısıtlayın. Boya gibi ağır kimyasallar içeren bakım ve kozmetik ürünlerinden kaçının. Ağır şampuanlar, saç spreyi, jöle, fön makinesi, saç maşası kullanmayın ya da olabildiğince az kullanın.

KEPEK NEDEN OLUŞUR?

Kepeğin oluşmasına birçok faktör katkıda bulunmaktadır. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları ile vücut mekanizmasının bozulması ve sonuçta stres en büyük nedenler arasında sayılabilir. Bunların dışında;
Yanlış ve yüksek kalorili diyet
Stres ve gerginlik, aşırı yorgunluk
Sarılık gibi uzun süren hastalıklar da kepek nedenlerinden biridir.
Yanlış olarak uygulanan kepek tedavisi
Kafa derisinin temizliğinde saç yağı içeren zararlı şampuan gibi saç bakım ürünleri
Kronik deri hastalığı(alın hatta ve kafa derisi üzerinde kuru kırmızı yamalar)
Pityrosporum ovale olarak isimlendirilen kepeklenmeye sebep olan mantar veya mayanın artması sonucu enfeksiyon gelişmesi

DOĞAL KEPEK TEDAVİSİ
Doğal kepek tedavisi kişinin küçük yaşam tarzı değişiklikleri ile aşılabilir. Bu değişiklikler, kişinin gıda ve temizlik alışkanlıklarındaki bazı değişiklikleri içermelidir. Ayrıca bazı gıda kalemlerinin yanı sıra alışkanlıkları, yapılacak ve yapılmayacak şeyleri belirlemek kepek sorununun tedavisinde yardımcı olacaktır. Bunlar;
Önemsiz ve yağlı yemeklerin yanı sıra çay, kahve ve diğer içeceklerin aşırı alımı engellenmelidir.
Et, şeker ve çikolata tüketiminden kaçının.
Sulu meyve tüketiminizi artırın ancak narenciyenin yanı sıra muzdan kaçının.
Sebze, tahıllar, meyveler ve gün boyunca su içmek çok önemlidir. Ve düzenli beslenme yapılmalıdır.
Saçınızı ve saç derisini temiz tutun. Bitkisel şampuan kullanın ve yapay kokulara sahip güçlü şampuanlar kullanmaktan kaçının.
Kepeğin herhangi bir türünün tedavisinin önemli bir adımı da düzgün kan dolaşımını sağlamak için günlük olarak saçın taranmasıdır.
Saç derisinin yağlı ve kirli olmasını önleyin. Çok fazla yağlı saç kepek sorunu ağırlaştırmaktadır.
Uygun yağlar yardımı ile saç derinize masaj yapınız.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp