Vertigo Hastalığına Ne İyi Gelir

Vertigo Hastalığına Ne İyi Gelir

Vertigo tedavisinde öncelikle hastalığın nedeni teşhis edilir ve buna bağlı olarak tedavi edilir. Eğer hastalık nörolojik sebeplerden kaynaklı bit tümor ise ameliyat edilir. Psikolojik veya kulakta görülen bir sorun ise ilaç tedavisi ile baş dönmesi azaltılabilir.

Baş dönmesine iyi gelen bitkiler ; Alıç, rezene, zencefil, ginko, civan perçemi, nane, ökse otu, balkabağı, ısırgan otu ve papatya faydalı olur.

1 bardak kaynar su içerisine bir tutam alıç yaprağı ve çiçeği eklenerek demlemeye bırakılır, süzülerek içilir. Günde 2-3 bardak içilen alıç çayı baş dönmesine iyi gelir.

Zencefil taze olarak çiğnendiğinde veya günde 1-2 fincan zencefil çayı içildiğinde baş dönmesine iyi gelir.

Kabak çekirdeği ve soyulmuş badem 1 gece suda bekletilir ve ezilerek macun kıvamına getirilerek tüketildiğinde baş dönmesine iyi gelir,

1 bardak suya, limon suyu, karabiber ve tuz ilave edilerek içilir,

1 bardak süt içerisine karanfil ve zencefil eklenerek kaynatılır ve şeker ilavasi ile her gün düzenli olarakl içilir.

1 bardak suya 1 kaşık kişniş tohumu ve 1 kaşık üzüm tozu ilave edilerek 1 gece bekletilir, sabah aç karnına şeker ile tatlandırılarak içilir.

Vertigo Belirtileri

Vertigo atağı” olarak adlandırılan baş dönmesi genellikle 1-2 dakika kadar sürer ancak az görülmekle birlikte bazı atakların süresi bir kaç saate hatta 1-2 güne kadar uzayabilmektedir.

Bu ataklar sırasında baş dönmesine ek olarak işitme kaybı, kulak çınlaması, denge kaybına bağlı yürüme zorluğu ve bilincin zayıflaması gibi diğer belirtiler görülebilir.

Atak şiddetliyse ve uzun sürdüyse mide bulantısı, kusma, aşırı terleme ve/veya anormal göz hareketlerine yol açabilir.

Vertigo Nedenleri

Vertigo çevresel faktörler nedeniyle tetiklenen “periferik” ve merkezi sinir sisteminde meydana gelen lezyonlara bağlı olarak görülen “merkezi” vertigo olarak 2 ana kategoriye ayrılır.

Periferik vertigo genellikle dengeyi saylayan iç kulaktaki vestibüler sistemde oluşan ani veya geçici değişiklere bağlı olarak ortaya çıkar. Vücudun hareketini ve başın pozisyon değişimi algılayan kanallarla beyne sinyaller gönderen bu sistem doğru çalışmadığında baş dönmesine yol açar. Baş dönmesine ek olarak bulantı, kusma, işitme kaybı, kulak çınlaması ve kulak ağrısı gibi diğer belirtiler görülebilir.

Merkezi vertigo ise periferik vertigoya göre daha şiddetli bir baş dönmesine yol açarak kişinin yürümesini hatta ayağa kalkmasını engelleyebilir. Konuşmanın bozulması ve çift görme, bulanık görme merkezi vertigonun diğer belirtileri arasındadır.

Servikal omurga bozuklukları, ataksi (kasların koordinasyon bozukluğu) bozuklukları, epilepsi, migren, çoklu skleroz ve diğer bazı hastalıklar merkezi vertigoya yol açabilir.

Vertigoya neden diğer bazı sağlık koşulları şunlardır;
Pozisyona Bağlı Vertigo: Pozisyona bağlı vertigoda (BPPV) baş dönmesi atakları kısa sürelidir ancak şiddetli olabilir. Bu ataklar çoğunlukla başın pozisyonunun yatakta dönme, otururken ayağa kalkma gibi nedenlerle değişmesi sonucu görülür. Bu vertigo türü vertigonun en yaygın olarak görülen türüdür ve kadınlarda erkeklere oranla 2 kat daha fazla görülür.

İç Kulak İltihabı: Ani ve şiddetli baş dönmesi iç kulak iltihabının belirtileri arasında yer almaktadır. İltihaba bağlı baş dönmesi bir kaç gün boyunca devam edebilir ve denge sorunları dışında mide bulantısına, kusmaya yol açabilir.

Meniere Hastalığı: İç kulak sıvısının normalden fazla veya az olması durumunda vertigo görülebilir. Kişi baş dönmesiyle birlikte denge kaybı, işitme kaybı yaşayabilir.

Vestibüler Migren: Migrenin neden olduğu vertigo 1-2 saatten 1-2 güne kadar yayılabilir. Baş dönmesi genellikle baş ağrısı ile birlikte yaşanır ancak bazen baş ağrısı olmayabilir. Migren atakları sırasında güçlü ışık ve yüksek sesler de baş dönmesine yol açabilir.

Akustik Sinir Urları: Dengeyi sağlamaya yardımcı vestibüler sinirlerin büyümesi baş dönmesi ve denge kaybına yol açabilir. İç kulakla beyin arasında iletişimi sağlayan bu sinir büyüdüğünde baş dönmesine ek olarak işitme kaybı da yaşanabilir.

İlaçlar: Tansiyon düşürücü ilaçlar bazen kan basıncını aşırı düşürerek baş dönmesine neden olabilir. Pek çok diğer ilacın da baş dönmesine yol açtığı bilinmektedir. Düzenli olarak kullandığınız bir ilaç varsa yan etkileri konusunda doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.

Vertigo Tedavisi
Vertigonun tedavi için izlenecek yol altında yatan soruna bağlı olarak değişebilmektedir. Baş dönmesinin nedeninin belirlenebilmesi için doktorunuz hangi durumlarda baş dönmesi yaşadığınız, ne sıklıkta ve şiddette baş dönmesi görüldüğü ile ilgili detaylı bilgiler aldıktan sonra tıbbi geçmişinizi inceleyecektir.

Çok çeşitli vertigo testleri bulunmaktadır. Doktorunuz sizin durumunuza göre bu testlerden birini veya bir kaçını isteyebilir.
Vertigonun en sık görülen tipi olan “pozisyona bağlı vertigo” tedavisinde genellikle “Epley manevrası” adı verilen yöntem kullanılır. Bu yöntemde başın pozisyonu değiştirilerek baş dönmesi tetiklenir. Bu tedavi yönteminde hedef vertigoya neden olan zerreciklerin iç kulağa geçirilerek sabitlenmesidir.
Epley manevrasıyla benzeşen Semont manevrası yöntemi de pozisyona bağlı vertigo tedavisinde kullanılmaktadır.

Epley manevrası doktor muayenesinde yapılabilen bir uygulamadır ve toplamda 15 dakika kadar sürer. Vertigo tedavisinde etkili bir çözüm sunan Epley manevrasının birkaç seans tekrar edilmesi gerekebilir.

Vertigo tedavisinde kullanılan ilaçlar araç tutması ve mide bulantısını önlemek için kullanılan ilaçlarla aynıdır. İlaç tedavisi vertigoyu ortadan kaldırmaya değil neden olduğu sorunları kontrol altına almaya yöneliktir.


SENDE YORUM YAP!

Whatsapp