Verem 7

VEREM

Verem Koch basili adındaki bir bakterinin neden olduğu bulaşıcı iltihabi bir hastalıktır. Çoğunlukla akciğerlerde ortaya çıkan bu hastalık, nadir de olsa diğer organları tutabilir. Genelde akciğer veremi olarak bilinir. Bu bakteri vücuda girdikten sonra hemen hastalık oluşturmayabilir. Vücut direncinin düşmesi gibi çeşitli sebeplerden dolayı bu bakteri daha sonra vererne neden olabilir.

Atkuyruğu

Nemli yerlerde yetişen bir bitkidir. Zemberek otu olarak da bilinir. Boyu yarım metreye kadar uzayabilir. Acı madde, saponin, tanen, silisik asit, çeşitli alkoloidIer ve potasyum içerir. Kaynar suyun içine atkuyruğu katılıp dernlenmesi için bir süre beklendikten sonra süzülerek günde iki defa, sabah ve akşam olm~k üzere birer çay bardağı içilir.

Isırgan

Genellikle yol kenarlarında ve duvar diplerinde kendiliğinden yetişen ve üzerinde yakıcı tüyler bulunan bir bitkidir. Tüylerinin içeriğinde formik asit vardır. Sürüldüğü yeri kaşındırır ve yakar. Tohumları da kullanılır. Kaynar suyun içine ısırgan otu katılıp dernlenmesi için süre beklendikten sonra süzülerek bir tatlı kaşığı süzme bal ilavesiyle sabah ve akşam olmak üzere iki defa birer çay bardağı içilir.

Kantaron

ılıman iklimIerde yetişen ve farklı renklerde çiçek açan bir bitki olan kantaron, A ve C vitaminIeri ile çeşitli mineraller içerir. Sarı kantaron ve kırmızı kantaron olarak ikiye ayrılır. Kaynar suyun içine bir miktar kantaron koyup demlenmesi için bir süre beklendikten sonra süzülerek, bir tatlı kaşığı bal koyup sabah ve akşam olmak üzere iki defa birer çay bardağı içilir.

Kekik

Odunsu saplı, karşılıklı küçük yapraklı, sürüngen, çok yıllık kokulu bir bitkidir. İçeriğinde thymol vardır. Yurdumuzda yabani kekik ve başlı kekik çok miktarda yetişir. Açık pembe renkte çiçekler açan bitkinin yemeklere ve özellikle etlere farklı bir lezzet ve koku vermesinden dolayı baharat olarak kullanılır. Kaynar suyun içine kekik ve öksürük otu katılıp demlenmesi için bir süre beklendikten sonra süzülerek, bir tatlı kaşığı bal ekleyip sabah ve akşam olmak üzere iki defa birer çay bardağı içilir.

Kişniş

Yaklaşık yarım metre boylanabilerı, pembebeyaz renkte çiçekler açan, yumuşak ve tüysüz bir bitki olan kişniş otu bitkisi, daha çok rutubetli yerlerde yetişir. Kurutulmuş kişrıiş tohumu baharat ve ilaç olarak kullanılmasının yanında kişnişin yaprakları ve kökleri de baharat olarak kullanılır. İçeriğinde sabit ve uçucu yağlar, ıancn, şeker ve nişasta vardır. Kaynar suyun içine kişniş katılıp demlenmesi için beklendikten sonra süzülerck bir tatlı kaşığı süzme bal ilavesiyle sabah ve akşam olmak üzere iki defa birer çay bardağı içilir.

Pancar

Ispanakgiller familyasından, ince köklü bir

veya iki yıllık otsu bir bitkidir. Yem pancarı, sebzelik pancar ve şeker pancarı gibi çeşitleri vardır.Kırmızı pancarın kökleri topartak bir yumru şeklindedir. Sebze olarak kullanılır. A, B, C ve P vitaminleri ile potasyum, sodyum, magnezyum, fosfor, çinko, demir, kalsiyum, brom ve bakır minerallerini içerir. Bir kab ın içine koyulan suya kıyılmış pancar eklenip kaynatılır. Dinlendikten sonra günde iki defa olmak üzere suyu içilir, pancarı yenir.

Sarımsak

Zambakgiller familyasından. bütün kısımları keskin kokulu, yaklaşık yarım metreden fazla boylanabilen otsu bir bitkidir. Toprak altında iri bir soğanı vardır. Çiçekleri beyazımsı pembedir. Yaprakları uzun, yassı, paralel damarlı ve sivri uçlu olup, gövdeyi sarmıştır. Soğanında özel kokulu uçucu bir yağ, şekerler, A, B, C, P vitaminleri vardır. Besin değeri çok yüksek olan sarımsak tam bir şifa kaynağıdır. A, C, P ve B grubu vitaminierinin yanı sıra kalsiyum, magnezyum, potasyum, selerıyum, çinko, fosfor ve demir mineralleri içerir. Bir su bardağı sütün içine ezilmiş beş diş sarımsak ve bir kahve fincanı tereyağı katılıp iyice karıştırıldıktan sonra günde bir yemek kaşığı yenir.

Şeftali

Gülgiller familyasırıdan, ılıman bölgelerde yetişen bir ağaç ve meyvesidir. A, B ve C vitaminieri ile potasyum açısından zengin bir meyvedir. Ayrıca kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir ve fosfor minerallerini de barındırır. Bir miktar taze şeftali yaprağı yıkanıp, temizlendikten sonra nemli halde mikserden geçirilip bir tülbent yardımıyla sıkılıp elde edilen özsuyu günde defa birer kahve fincanı suyun içine onar damla damlatılarak kullanılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp