Veba Nasıl Bulaşır? Belirtileri

Veba Nasıl Bulaşır? Belirtileri :

Veba Nasıl Bulaşır? Belirtileri

Veba , Pasteurella Pestis adındaki mikropların yaptığı çok tehlikeli bir hastalıktır. Farelerden, pirelerden insanlara taşınır. Hastalık sırasında lenf ve damar sisteminde iltihap, dokularda kanama olur. Veba, bübonik (hıyarcık vebası), septik (kan zehirlenmesi yapan), pnömonik (akciğer vebası) olarak üç tip gösterir.

Ortaçağda ve 19. yüzyılın başlarında veba salgınları sık sık görülmekte ve her salgın halkın yüzde onunu öldürmekteydi. Tarihe kara ölüm adıyla geçen 1894′teki salgın Çin‘de başlamış ve dünyanın hemen her tarafına yayılmıştır. İnsan vebasının çoğunlukla görüldüğü yerler, Çin, Hindistan, güneydoğu Akdeniz kıyıları ve Afrika‘dır.

Veba mikrobu 1894′de Yersin ve Kitasato tarafından bulunmuştur. Bu bakımdan Yersin basili de denir. Kısa ve kalın bir basildir. Kolaylıkla ürer. Karanlık ve nemli yerlerde, yani vücut dışındaki uygun ortamlarda aylarca hatta senelerce yaşar. Pire dışkısında bir ay, cerahat ve balgamda bir iki hafta, ölüde haftalarca canlı kalır. Soğuğa çok dayanıklıdır, donmuş maddelerce çok uzun zaman yaşayabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp