Veba Hastalığı

Veba Hastalığı :

Veba Hastalığı

Nedeni: Pasteurela pestis adlı mikroorganizmanm yaptığı enfeksiyondur. Güney Amerika, Hindistan, Çin, Afrika’nın bazı bölgeleriyle, A.B.D.’de, Mississippi nehrinin batısında endemiktir. Organizma, normalde sıçan ve diğer kertıiricileri etkiler, fakat bu hayvanlar öldüğünde, Pasteurella pestis’in konağı olan sıçan piresi, diğer bir sıçan bulamazsa, bir insanın üstünde yaşamaya başlar. Bu, veba salgının başlangıcıdır, çünkü veba, insandan insana, pire ve tahtakurularıyle bulaşır. Sokaklarda ölü sıçanların görülmesi, salgının geleceğine işarettir.
 
Belirtileri: Başlıca, üç veba çeşidi vardır:
 
1. Hıyarcık vebası: Kasıktaki şişkinlikler başlıca özelliğidir. Kasıklar, koltuk altlan ve boyundaki lenf bezlerinin ağnlı olarak şişmesinden sonra, deride yayılan bir döküntü belirir. Hastalığın bu türü, çok öldürücüdür.
 
2. Pnömonili veba: Burada, mikrop akciğerlere girip, çoğalır ve bronko-pnömoni’ye yol açar. Balgam kanlıdır, içinde bol sayıdamikrop olduğundan da, hastalığı bulaştırma aracıdır. Enfeksiyon, öksürük ve hapşırıkla, çevreye yayılır.
 
3. Septisemik veba: Enfeksiyon, kânda o kadar süratle yayılır ki, lenf bezlerinin şişmesi için vakit kalmaz.
 
Tedavi: Veba, Avrupa’da, XIV. yüzyılla XVII. yüzyılın sonu arasında, salgındı. Hastalıkların en korkuncu diye tanınır. “Kara Ölüm” diye adlandırılırdı ve tedavisi bilinmezdi. Hâlâ, ufak çapta veba salgınlarına ve mikrobu taşıyan sıçanlara rastlanmaktadır. Fakat, temizlik koşullarının uygarlaşması sonucu? bunlar çok azalmıştır. Sülfona- midler ve streptomisin, etkili ilâçlardır. Tüm enfekte sıçanlar öldürülmedikçe, vebadan tam anlamıyle kurtulunamaz.

Antik Çağlar''dan itibaren tanınmış bir hastalıktır. Lakabı ¨Kara Ölüm¨dür. Orta Çağ''da 1347-1353 arasında, Avrupa nüfusunun üçte birinin kaybedilmesinden sorumludur. (Ayrıca bu hastalık 1347-1348 yılları arasında Venedik nüfusu 130.000 iken 70.000''e düşmesine neden olmuştur.) Modern antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Gelişmiş ülkelerin tamamında ve gelişmekte olan ülkelerin pek çoğunda ortadan kaldırılmış olmasına rağmen Asya ve Afrika kıtalarının bazı bölgelerinde hâlen görülebilmektedir.

Veba hastalığının belirtileri

• Kasıkta, koltuk altında ve boyun lenf bezlerinde şişkinlik ve iltihaplanma oluşur.

• Kasıkların şişmesi biçiminde görülen türüne “hıyarcık vebası” adı verilir.

• Deride döküntüler görüldüğü andan itibaren hastalığın ciddi boyutlarda olduğu anlaşılır.

• Mikropların akciğerlerde konumlanması durumunda “akciğer vebası” tanısı kullanılacaktır.

• Beyin zarına saldıran veba mikropları “meningo-ansefalit” vebasının oluşmasına neden olur.

• Mikroplar bazı durumlarda kan damarları içinde ürer ve “zehirli veba” adı verilen daha farklı bir hastalık oluştururlar.

Veba Nedir ?

Bulaşıcı ve kara ölüm adıyla anılan bir hastalık Veba… Birçok hastanın teşhisi koyamadığı ve önemsemediği gizliden vücudu saran bir mikrop ne olduğunu anlamadan tedavinin mümkünsüz olduğu bir durum… Sizlere bu hastalık hakkında küçük ancak işinize yarayacak bilgiler sunmaya çalışacağım.Zararlı bir bakteri tarafından (Yersinia Pestis) oluşturulan enfeksiyonların ve hastalıkların tümüne verilen isimdir ”Veba.” Bulaşıcı ve öldürücü bunun yanı sıra fazlasıyla acıya sebebiyet vermektedir.

Veba Tedavisi
Hastanın öyküsü, kliniği, kan tahlilleri ve lenf bezi biyopsisi ile tanı konur. Ciddi komplikasyonların ve ölümün engellenebilmesi için erken tanı ve tedavi çok önemlidir. Tedavide antibiyotikler kullanılır. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa başarı o kadar artar. Belirtilerin ortaya çıkmasından en fazla 20 saat sonra tedaviye geçilmelidir. “Streptomisin” ve “Tetrasiklin” başvurulacak antibiyotiklerdendir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp