Varisli Damarlar Varikoz Venler Nedir?

Varisli Damarlar Varikoz Venler Nedir? : Pek az hastalığa varisli venler kadar sık tesadüf edilir. Bunlar umumiyetle bacaklarla kalçaların iç kısımlarını boydan boya kat’eden iki geniş Safena ven’ini af eti. ede eder. Başlangıçta sadece cilt altında mavimsi çizgiler halinde ortaya çıkarlar. Fakat sonraları daha genişleyip tebarüz ederler. Fena vak’- alarda şiş ve eğri büğrü bir hal alıp ağrılı ülserler (yaralar) le birlikte bulunurlar.Böyle varis hallerinde kanın pıhtılaşması tehlikesi mevcuttur. Bu takdirde kan akışına mani olup öldürücü (fatal) vaziyetler hasıl olabilir. Basur memeleri ve Varikosel (Husye damarlarının geniş, eğri büğrü hal alması) Rektum’un ve sper- matik bölgenin varisli yenlerinden başka bir şey değüdir.Varisli hastalıklara atfedilen mutad sebepler, uzun müddet ayakta durmak .fazla sıkan çorap bağları, gebelik, düztabanlık, irsiyet v. s. dir. Şüphesiz bütün bunlar yardımcı sebepler olabilir. Fakat varisli venleri olan birçok insanın hiçbiri bu gibi hallerden şikâyetçi olmamıştır. Esas ve hakikî sebep, diğer hastalıklarda da olduğu üzere, daha çok diyetetik hatalar ve kabızlık şeklinde tezahür eden, fena yaşama alışkanlıklarıdır.Fazla et yemek, rafine nişastalı hububatı, fazla kaynatılmış sebzeleri, reçeli, hamur işi v. s. yi fazla yemek insanı sadece aç bırakmakla kalmaz, fakat ayni zamanda damarlar üzerinde ciddî bir zorlama tevlit ederek asit mahsullerle deveranı tıkar.

Fena Bir Deveran Varisli velilerin tabiatını anlıyabilmek için bütün uzuvları deveran sisteminin faaliyeti ile birlikte mütalâa etmemiz lâzımdır. Biliyoruz ki kalp, kanın, arterler (kırmızı kan damarları) ve ven’ler (kara kan damarları) içersinde deveran etmesinitemin eden adalî pompadır. Arterler akciğerlerde temizlenmiş olan kanı kalpten uzağa götürürler ve bu kaıun rengi de parlak kırmızıdır. Bu arteriyel yani temizlenmiş kan ufak kılcal damarlara varınca bu sahada kırmızı ve kari kan damarlarının bu minicik damarcıkları arasında bir alış veriş vuku bulur. Ondan sonra koyu kırmızı bir renk alan kanı venalar (kara kan damarları) tekrar kalbe götürürler. Oradaa da temizlenmek üzere akciğerlere gider.

Venler, kanın, yer çekimme karşı yukarıya doğru akışını temin edebilmek gayesile hususî bir takım takun valvüller (kapakçıklar) ile mücehhezdirler. Herhangi bir şekildeki tazyik varis hasıl etmeye meyyaldir. Bilhassa kan zehirlerle yüklü olup deveran yavaşladığı zaman, bu vaziyet daha aşikâr bir hal alır ve o zaman venler bir takun cepler ve düğümlü şişkinlikler hasıl ederek gemşlerler.

Kabızlık ve karaciğer bozuklukları bu vaziyetleri husuİ9 getirir. Z!ra kalpten gelen kanın serbestçe geriye dönmesine mani olurlar. Diğer sebepler arasında, fazla yemek, az hareket etmek, pek sık alman sıcak banyolar, pelvis organlarının konjes- tiyonu (havsala uzuvlarının ihtikanı) veya kanın serbestçe akmasına engel olan herhangi bir tazyik sayılabilir.

En İyi Tedavi

Varisli venalarm mutad tıbbî tedavisi .elâstik kauçuk sargılar giymek ve ilerlemiş vak’alarda son moda yeni bir takım ilâç zerkleri ve nihayet bir ameliyat geçirmektir. Bu esnada, bu çeşit tedaviler sebebi teşkil eden faktörleri nazarı itibara almamakta olup bazı komplikasyonlara da yol açabilirler. Bir vena’yı kesmek yeni varislerin ortaya çıkmasını önleyemez. Sargılar damarlar üzerindeki zorlayıcı faktörü ortadan kaldırmakla beraber nesiçleri öylesine zayıflatır ki herhangi bir tedavi ile iyileşebilmelerini güçleştirmiş olurlar.

Şişmş, genişlemiş ven’leri destekleyecek en iyi şey bir Cıepe Bandage’dır. (Krep bandaj, ham ipek veya ince yün sargı’dır). Zira bu cildin daha serbestçe teneffüsüne imkân verir.Aklı selim ve tamı şııa mu guı —şama alışkanlıklarına daha fazla dikkat etmemizi emreder.Health, yani sıhhat, Wholeness-bütünlük- demektir. (1) O halde kan gayrı saf maddelerinden tamamen temizleninceye kadar deveranı heyeti umumiyesi ile düzeltmeye gayret etmeliyiz.Başlangıçta, barsaklan hergün bir tenkıye üe temizleyerek, birkaç gün aç kalmak pek şayanı arzudur. Adalı sistemin tonli- siinü (gerginliğini) temin etmek ve kabızlığı önlemek için mümkün olduğu nispette bir taze meyva ve çiğ salata diyeti tatbik edilmelidir. Kan üzerindeki tazyiki hafifletmek için her türlü mayi terk edilmelidir. Bu tedbirin varislerin iyileşmesindeki tesiri harikulâdedir. Bütün gıdayı tam manasüe çiğnemek hazım organları üzerindeki yükü hafifletecektir. Sabahları tatbik edilecek münavebeli sıcak ve soğuk oturma banyoları havsala u- zuvlarmdaki ihtikanı izale etmek için fevkalâdedir. Önce üç dakika sıcak banyoda oturulur, arkasından bir dakika soğuk oturma banyosu tatbik edilir.

Ayni zamanda ayakların bu banyolar devamınca sıcak su üe dolu bir leğen içinde bulundurulması iyi olur.Mevziî tedavi bacakları veya afetzede kısımları sık sık soğuk su ile banyo etmektir. Burada soğuk sargı yahut kompresler günde 2-3 defa tatbik edilecek ve bunlar bütün gece yatakta, bulundurulacaktır. Hasta mümkün olduğu kadar bacaklarını vücut seviyesinden yukarıda tutmaya gayret edecektir. Yatağın ayakları da bir destekle hafifçe kaldırüaçaktır. Bandajlar, soğuk su v§ sargılar zayıf ven’leri kuvvetlendirinceye kadar gittikçe daha az sayıda konacak ve böylelikle yavaş yavaş tamamen kaldırılacaktır.Açık havada şevkle yürümek en iyi egzersizdir ve venöz kanın akc’ğerlerin içine emilerek hayat verici oksijenle temizlenebilmesi için insanın bu esnada derin teneffüs hareketleri yapması lâzımdır. Böylelikle tatmin edici neticeler elde edilebilir. Fakat şunu da hatırda tutmalıyız ki uzun bir zaman boyunca teraküm etmiş olan sebeplerin ortadan kaldırılması da yine zamana muhtaçtır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp