Varis Tedavisi

VARİS TEDAVİSİ

İki kadından birinde ve 40 yaşını aşkın erkeklerin de dörtte birinde, varis oluşmaktadır.
 
Nedeni: Bu olay, gerçekte, insanın ayakta durmasının cezasıdır, çünkü, ancak bu durumda, kanın, yerçekimine karşı bir yönde, kalbe dönmesi sorunu ortaya çıkmaktadır. Normalde, kanın bu geriye dönüşü, bacak kaslarının kasılmasıyle kanı yukarı doğru pompalamış olması sonucu gerçekleşir. Aynı zamanda, toplardamarlar içindeki kapaklar da sağlam olmalıdır, çünkü bunlar, tek yönlü açıldığından, kanın gereken yönde gitmesini sağlar. Kapak yetmezliğinde, toplardamarlar genişler ve içlerindeki kan ilerleyemez. Bu duruma, “varisleşme” adı verilir. Bunların oluşmasında. etken olan faktörler, gebelik, kabızlık, pelvis içinde toplardamarları tıkayan herhangi bir olay, uzun süre hareketsiz, ayakta durmayı gerektiren mesleklerdir (dişçilik, berberlik., vb.) gibi.
 
Belirtileri: Etkilenen toplardamarlar, derin olanlar değil, derialtmda görülen, yüzeysel safen sistemi toplardamarlarıdır . Bunların kapaklarının yetmezliği sonucu, bacaklarda ağırlık ve yorgunluk hissi, ayak bileklerinin şişmesi, sık görülen deri döküntüleri, ülserler ve flebit ortaya çıkar, 
 
Tedavi: Yaşlılara ve ameliyat edilemeyecek durumda olanlara, ya da ameliyatı istemeyenlere, esnek çoraplar, veya bandajlar salık verilebilir. En uygun tedavi, cerrahîdir ve üç tür cerrahî girişimden söz edilebilir: Enjeksiyon, kesip bağlamak, bağlayıp toplardamarı yüzerek çıkartmak. Enjeksiyonda, bir kurutucu, sertleştirici solüsyon toplardamar içine enjekte edilir. Bu, bir pıhtı oluşturduğundan, kan yolunu değiştirip etkilenmemiş toplardamarlara yönelir. Hafif vakalarda, bu girişim etkili olmakla birlikte, aynı varisleşme tekrarlayabilir. Soymak-yüzmekten'''' kastedilen, kasıktan, ayak bileğine kadar toplardamar içinden uzun bir tel geçirmek, toplardamarı sıkıca bu tele bağlayıp, çekip çıkartmaktır. Bu, etkili bir ameliyattır. Kesip bağlamak, bu kadar etkili değildir. Burada, asıl safen toplardamarıyle, dalları bağlanıp, kasıkta birbirlerinden ayrılır ve toplardamarlar boyunca kesitler yapılıp, derin ve yüzeysel toplardamarları birleştiren damarlar bağlanır.

Toplardamarların genişlemesine ve şişmesine varis denir. Genellikle, vücudun en fazla basınç altında kalan bölgesi olan bacakların alt kısımlarında görülen varis, yalnızca estetik açıdan değil, sağlık açısından da önlem almayı gerektirir. Kılcal varisler genelde görüntü bozukluğu dışında bir yakınmaya yol açmazlar. Ancak damarlar genişledikçe belirgin yakınmalar başlar. Varisi olanlarda, gece krampları, bacaklarda kaşıntı ve şişkinlik olur, ayakta kalınca Ağrı başlar. Kadınların, hamilelik ve period dönemlerinde varislerle ilgili şikayetleri artar. Uzun süre ayakta kalma sonrası bacakta ağrı, şişme, hassasiyet ve ağırlık hissi oluşabilir. Daha ileri vakalarda ise; özellikle ayak bileği iç tarafında şişme ve deri altında siyaha yakın renk değişikliği görülür. Zamanla bu bölgelerde yaralar oluşabilir.

Anne ve diğer birinci derece akrabalarında varis hastalığı olması varisin en önemli risk faktörüdür. Bunun yanı sıra; uzun süre ayakta kalınan veya devamlı sabit olarak oturulan bir işte çalışmak, sigara içmek, hızlı kilo almak, hamile olmak ve doğum yapmak varis hastalığının başlamasına neden olabilir.

Varis tedavisinde medikal ya da cerrahi uygulamalardan yararlanılabildiğini belirten Op. Dr. Özgür Mart, lokal anestezi ile yapılan cerrahi uygulama ile ilgili: “Varis tedavisinde, rahatsızlığın durumuna göre farklı yöntemlere başvurulabilir. Medikal uygulamaların yeterli olmadığı tedavilerde; kasıktan sadece 2 cm’lik bir kesi ile giriş yapılarak hasarlı damarın tedavisi gerçekleştirilir. Bu operasyon genel olarak tüm damarın çıkarıldığı cerrahi yöntemlerden daha pratik ve konforludur” dedi.
Varisi olanlar nelere dikkat etmeli?
Özel Medline Konya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi uzmanı Op. Dr Özgür Mart, varisi olanlara hastalara şunları öneriyor:

- Sıcak damarları genişlettiği için aşırı sıcaklar varisli hastaları rahatsız eder. Çok sıcak suyla banyo yapmayın, kaplıca, sauna gibi sıcak ortamlardan uzak durun.

- Çok yüksek topuklu ayakkabı giymeyin.
- Uzun süre ayakta aynı pozisyonda kalmamaya çalışın.
- Düzenli yürüyüş yapın. Bacakları çalıştırdığı için yüzme de varise iyi gelir.
- Dolaşım bozukluklarına neden olduğu için dar kot pantolon giymeyin.
- Kilo, varisin artmasına neden olacağı için beslenmenize dikkat edin. Kilo almamak için Akdeniz tipi beslenmeyi tercih edin. İdeal kilosunu koruyan varis hastaları, ayak ve bacaklara daha az yük bineceğinden rahat ederler.
- Akşamları soğuk suyla masaj yapmak ve ayaklar hafif yüksekte yatmak hastaları rahatlatır.

Varisin Bitkisel Tedavisi

Günümüzde varis tedavisi için lazerli ve serleştirme tedavisi adı da verilen skleroterapi gibi yöntemler kullanılmakla birlikte bazı bitkisel ve doğal yöntemler ile varislerin görünümünde önemli oranda azalma yaratmanız mümkün. Varisler genellikle çok ciddi bir sağlık sorununa neden olmadıkları için bitkisel tedavi yöntemleri ve kozmetik çözümler ile bu rahatsızlığı tedavi etmek isteyenlerin sayısı oldukça fazladır.

Kilo Kontrolü: Öncelikle aşırı kilolardan hızla kurtulmalısınız. Vücut ağırlığınız ne kadar fazla olursa bacaklarınıza binecek yükte aynı oranda artacaktır. Bacaklardaki bu aşırı baskı zamanla varis oluşumuna ve var olan varislerin artmasına neden olur. Varis ve diğer pek çok sağlık sorunun önüne geçmek için kilo dengenizi muhafaza etmelisiniz.

Egzersiz: Varisin ana nedeninin kan dolaşımı sorunları olduğunu düşünürsek kan dolaşımını artıracak ve düzenleyecek rutin egzersizler varis oluşumunu engelleyecek veya görünümlerini azaltacaktır. Günde en az 45 dakika hızlı yürüyüş yapmanız bile etkili bir çözüm olacaktır. Yürüyüş ve belirleyeceğiniz diğer egzersizleri aksatmadan haftanın 5 günü yapmalısınız.

Tuz: Fazla tuz ve sodyum tüketimi damarlarınız üzerinde olumsuz etki yapacağı için kontrol altına almalı mümkünse çok az tuz kullanmalısınız.

Pozisyonlar: Masa başı bir işte çalışıyorsanız mutlaka her 45 dakikada bir ayağa kalkıp 5-8 dakika hareket edin ve ofisin içinde tur atın. Uzun süreler boyunca bacak bacak üstüne atarak oturmayın. Aynı şey çok uzun süreler ayakta duranlar içinde geçerli. Uzun süre ayakta durduktan sonra 5-10 dakika ayaklarınızı yüksek bir yere uzatın.

Kıyafet Seçimleri: Dar pantolonlar ve iç çamaşırları giymeyin. Ayrıca yüksek topuklu ayakkabıları olabildiğince az giymeye çalışın.

Vitaminler: C vitamini yönünden zengin portakal, greyfurt ve diğer turunçgilleri bolca tüketin. Çilek ve taze yeşil sebzeler yiyin. Damarlarda oluşabilecek kan sızıntısını önleyen bir diğer vitaminde K vitaminidir. Yeşil sebzeler, lahana ve domates gibi gıdalar K vitamini yönünden zengindir.

Sirke: Damarların dışarıdan tedavisi için yumuşak bir bez veya el havlusunu elma sirkesi ile ıslatarak varis bulunan bölgeyi sarın ve yarım saat bekleyin. Elma sirkesinin varisli bölgedeki etkisini görmek için birkaç hafta bu uygulamayı yapın.

Yukarıda saydığımız varis için doğal ve bitkisel tedavi yöntemleri dışında atkestanesi özü ve pagoda ağacı özü de varis tedavisi için kan akışını düzenleme de kullanılan diğer doğal ürünlerdir. Tüm bu bitkisel tedavi yöntemlerini kullanmaya başlamadan önce sizin durumunuz için uygun olup olmadığını öğrenmek adına mutlaka bir doktora görünmeli ve fikrini almalısınız.

Sonuç olarak varis hayat tarzınızda yapacağınız küçük bir kaç değişiklikle, beslenme ve düzenli egzersizler ile hiç bir zaman karşınıza çıkmayacak bir hastalıktır. Ancak oluşan varislerin bazı profesyonel yöntemler ve doğal ürünlerle kısmen tedavisi mümkündür.

Varis Belirtileri

Genişlemiş ve Kıvrılmış Damar Görünümü Dikkat Çeker
Hastalık ilerledikçe çıplak gözle rahatlıkla görülebilen genişlemiş damarlar, morluk ve kıvrımlaşarak cilt dışına taşmalar görülür. Aşağıdaki resimde bacak görüntülerine bakarak kişinin varis hastası olduğu anlaşılmaktadır. Ekteki görselde ilk başlangıç kılcal venler ile orta boy venler dikkat çekmektedir. Bu süreçte tedavi olmaması halinde ise ileri derece varis çeşitleri göreceksiniz. Sizde olan hastalığın durumunuda bu şekilde kolayca anlayabilirsiniz.

Bacaklarda Ağrı ve Kramp Oluşur
Özellikle sık sık kramp sorunu yaşayan bireyler mutlaka bir bir kalp ve damar cerrahisi uzmanı tarafından muayene edilmesi gerekir. Özellikle geceleri ortaya çıkan bacak ağrıları ilerleyen saatlerde ise yerini kramp nöbetlerine bırakmaktadır. Öyleki gece uykudan uyanmanıza neden olan kramplar ile karşı karşıya kalırsınız.

Uyuşma, Karıncalanma ve Şişlikler
Varis belirtileri arasında karşılaşabileceğimiz diğer sorunlar arasında zamanla bacaklarda uyuşma özellikle yer sofrasında yemek yiyenler ve namaz kılanların bacaklarında uyuşma ve karıncalanma yine diğer şikayetler gibi damar genişlemesine bağlı olabilmektedir. Şişlik ve ödemler görebileceğiniz gibi aşırı terleme ve kaşıntı problemleride görülebilmektedir.

Varis Nedir ?

Bacaklarda derinin hemen altındaki toplardamar genişlemelerine varis denir.

Bacaklarımızdaki toplardamarlar kirli kanı yer çekiminin tersi yönünde temizlenmesi için akciğerlere ve kalbe taşıyan damarlardır. Bu damarların içinde yukarı doğru akımın sağlanabilmesini kolaylaştıran ve aşağıya doğru kanın toplanmasını engelleyen kapaklar vardır. Bacak kaslarının çalışması ve kan bu kapakların yardımı ile tek yönlü olarak yukarı ilerler. Ancak kapaklarda hasar oluştuğunda kanın yer çekimi ile aşağı yönde basınç oluşturması ile yüzeysel toplardamarlarda varisler oluşur.

Ayakta uzun süre hareketsiz olarak durma, genetik yatkınlık ve bayan hastalarda fazla kilolar varis hastalığı için risk faktörü olarak kabul edilmektedir. Toplumda sıklığı %20 ile 40 arasında olduğu belirtilen varisler yaşam kalitesini etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunudur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp