Vajina Nedir?

Vajina Nedir?

Kadının jenital yoludur. Halk dilinde adı, haznedir. Normalde, vagina’dan biraz akıntı gelebilir. Bu, gebelikte, artar, fakat, rengi değişik, kokulu herhangi bir akıntıda, doktora baş vurulmalıdır.

Vajina veya halk arasındaki ismi ile “hazne” ya da vajen dış genital organ olan  vulvadan sonra başlayan , introitus olarak isimlendirilen vajina girişi ile başlayan ve serviks yani rahim ağzı ile sonlanan  içi boş silindir şeklinde ve normal halde yaklaşık 7-10 santimetre uzunluğunda, 3 santimetre genişliğinde bir yapıdır. İçi ruga olarak isimlendirilen düzenisiz deri kıvrimı şeklinde görülmektedir.

Vajina Temizliği

Cinsel ilişkiden sonra vajina nasıl temizlenmeli?
Cinsel ilişki sonrası vajinal duş alımı iki nedenle yapılıyor: Birincisi, spermleri yıkayarak uzaklaştırıp, gebelikten korunmak. İkincisi, karşı taraftan bir şey bulaşma ihtimali varsa bunu bertaraf etmek. Ancak, her ikisini de vajinal duşla başarmak mümkün değil.

Çünkü spermler çok hareketli hücreler olduğu için zaten ilişki anında yollarına girerler. Vajinal duşla hamile kalma olasılığını ancak 10’dan 9’a düşürebilirsiniz; daha fazlası mümkün değildir.

Vajinayı suyla yıkamak, enfeksiyon yapan bakteriler, virüsler veya mantarların giderilmesini sağlamaz. Temizlik açısından hiçbir anlamı olmadığı gibi ayrıca zararlı da olabilir vajinal duş. Dolayısıyla vajina içinin yıkanmasını hiçbir şekilde önermiyoruz.

Vajina sabunla yıkanabilir mi?
Vajina sabunla yıkanmamalıdır. Çünkü vajinanın içinde asidik bir ortam vardır ve sabunun o asidik ortamı bozma ihtimali çok yüksektir. Ancak, dış genital bölge yıkanabilir.

Vajinayı sabunla yıkamak, yanma hissine neden olabileceği gibi bu bölgedeki iyi huylu bakterilerin ve vücut savunma elemanlarının yok olmasına neden olabilir. Bu da ciddi enfeksiyonlara yol açar. Vajina için üretilen temizleme sıvıları sadece dış genital bölge için üretilmiştir.

Vajinayı temizlemek gerekir mi?
Normalde vücudun dışarıya bakan her bölgesinin kendini temizleme mekanizması vardır. Dolayısıyla vajinanın da kendine özgü temizleme mekanizması bulunur. Vajina içinde sürekli olarak bulunan salgı, içerisinde bakterileri öldürmeye yönelik lökositleri ve bazı iyi huylu bakterileri içerir. Bu sayede vajina hiçbir şey yapılmasa da temiz kalacak bir ortamdır. Temizlemeye yönelik uygunsuz bir şeyler yapılırsa, bu durum vajinanın aleyhine işleyebilir. Vajinanın içi, ekstradan bir enfeksiyon durumu söz konusu değilse temizlenmesi gereken bir organ değildir.

Vajinanın temiz olduğu nasıl anlaşılır?

Cinsel yaşamı olmayan bir kadının, henüz bekaret zarı varsa, vajinal hijyen konusunu dert etmesine gerek yoktur. Ancak, cinsel yaşam başladıktan sonra kadınlar, kendi kendilerine vajinalarının hijyenik durumunu test etmek isterlerse, vajinal salgının kokusuna, miktarında artış olup olmadığına ve rengine bakabilirler. Bazen normalde koku yokken, ilişki sonrasında ortaya kötü bir koku çıkabilir. Bu, enfeksiyonel bir durum söz konusu olduğunun işaretidir. “Bakteriyel vajinoz” denilen özel bir bakteri türü söz konusu olabilir. Bunun tedavisi de çok kolaydır.

Vajina şekli esneklik gösterir mi?
Vajinanın yapısı ve vajina şekli kadından kadına farklılık göstermektedir. Vagina yüksek derecede esneyebilme yeteneğine sahip bir organdır. Bu özelliğini üç katmanından orta katmanını oluşturan kas katmanına borçludur. Cinsel ilişki esnasında genişliğini ve uzunluğunu içine duhul olan penisin çapına ve uzunluğuna göre belli oranlarda arttırabilmektedir.

Vajina kızlık zarı ile ilişkilimidir?.
Vajina kızlık zarı ile ilişkilidir.Vajina girişi itibarıyle 1-2 cm içeride kızlık zarı bulunmaktadır. Ayrıca vajinanın hemen başlangıcında kızlık zarı başlamadan hemen önce Bartholin adı verilen salgı bezleri bulunur ve bunlar cinsel ilişki sırasında vajina girişinin ve vajina duvarlarının kayganlaşmasını sağlar. Kızlık zarı değişik çeşitte ve şekilde olmasına rağmen vajinanın yapısı ve görüntüsü değişkenlik göstermez ve kızlık zarında oldupu gibi vajina şekilleri ve hazne, vajina türleri yoktur..

Vajinanın yapısı doğumdan nasıl etkilenir? Genişlemiş vajina nedir?
Normalde ön ve arka duvarları birbiri üzerine katlanmış olarak duran bu yapı, doğum eyleminde doğum kanalının yumuşak kısmının yapısında yer alır ve bebeğin başının geçmesine müsaade edecek kadar esner ve genişler.Doğum sonrası vajinan yapısı bazen bozulur ve bunu düzeltmek için vajina estetiği olarak isimlendirilen bir vajina daraltma ameliyatı yapılmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp