Uyku İlacı

Uyku İlacı :

Uykusuzluk tedavisinde, uyku haplarının uzun dönem için iyi bir tedavi yöntemi olmadığı ile ilgili bir çok sebep vardır. Uyku ilaçlarının yan etkileri mevcuttur. Ertesi gün sersem gibi yapar sizi, ya da fazla idrar yapma, ağız kuruluğu, unutkanlık ya da akıl karışıklığı gibi sorunlar doğurur.

Uyku ilaçları, ne kadar uzun süre kullanırsanız o kadar az etkilemeye başlayacaktır sizi. Eski etkiyi yapması içi dozu yükseltmek durumunda kalacaksınınz, sonunda artık hiç etki etmeyecektir. Eğer almayı keserseniz, uykusuzluğa geri dönüş yapacak, öncekinden daha zor koşullarla karşılaşacaksınız, ve eğer başka bir ilaç kullanmayı denerseniz de ilaç etkileşimlerinin ortasında bulacaksınız kendinizi.

İnsomnia (uykusuzluk) ilaçları, kaliteli bir uyku almanızda gerekli uzun dönem stratejiler için uygun değildir. Ama eğer ilaç kullanmayı düşünüyorsanız, zihin ve beden sağlığınızı nasıl etkilediğini bilmek hakkınızdır.

Uyku İlaçlarının Yan Etkileri

• Belirli anti-depresanlar; amitryptline, doxepin (Sinequan), mirtazepine (Avanza, Remeron) ve trazadone (Desyrel, Oleptro, Beneficat, Deprax, Desirel, Molipaxin, Thombran, Trazorel, Trialodine, Trittico, ve Mesyrel adlarıyla da satılır), insomnianın getirdiği uykusuzluğu iyileştirmek için, devletin onayı haricinde satılmaktadır. Bu ilaçların bir çoğuyla ilgili sorunlar, göz kuruluğu, ağız kuruluğu, terleme bozukluğu ve kabızlık diye sayılabilir. Bu ilaçlar, kısa dönem tedaviler için uygundur.

• Difenhidramin (Benadryl) gibi antihistaminikler (alerji karşıtı) reçetesiz satılır ve uyku için alınır. Zaman içinde etkilerini kaybederler ve göz, ağız kuruluğuna sebebiyet verirler.

• Valproik asid (Depakote) gibi epilepsi ilaçları, huzursuz bacak sendromu için bazen - özellikle çocuklarda - kullanılır. Dehidrasyon yan etkilerden birisidir, ilacın kan dolaşımındaki çok yüksek akışının konsantrasyonuna sebep olur.

• Estazolam (ProSom), triazolam (Halcion), ve temazepam (Restoril) gibi benzodizepin sınıfına giren ilaçlar, geniş kasları rahatlatmak ve uyku getirmek için kullanılırlar. Bu sınıftaki ilaçlar, uyku getirmesi için yüksek dozlarda, ama baş dönmesi, unutkanlık, kaza ve düşmeleri engellemek için de düşük dozlarda yazılmalıdır. Hamilelik sırasında alınmamalıdır, Alkol ile ve uyku apnesine sahip hastalar tarafından kullanılırsa tehlike arz eder.

• Eğer sorun uykuyu sürdürmek değil, uykuya dalmak ile ilgiliyse, zolpidem (Ambien) ve zaleplon (Sonata) gibi hipnotik ilaçlar kullanılır. Benzodiyazepin ilaçların tersine hipnotik ilaçlar çabuk etkiler ve kan dolaşımından da hızlıca temizlenirler.

• Melatonin bir çok ülkede reçetesiz satılan bir üründür. Yolculuklar boyunca biyolojik saati düzenlemeye yarar. Sadece geceleri, uyku saati geldiğinde alınmalıdır. (Uluslar arası uzun bir yolculukta, yolculuk boyunca uyuma planınız olmadıkça)

• Vicodin (hydrocodone) ve oxycontin gibi opioidler, uykuyla ilgili ağrılarda kullanılır. Bağımlılık yapar ve yoğun kabızlığa sebep olurlar. Bu ilaçları bırakmak ise, ağır ishale neden olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp