Sakinleştirici İlaçlar

Sakinleştirici İlaçlar :

Sedasyon, kısaca sakinleşme ya da gevşeme olarak ifade edilir. Psikomotor tepkilerin normal sınırların altına düşürülmesi veya çeşitli dış uyarılara karşı gösterilen çok aşırı tepkilerin normal, kabul edilebilir sınırlar içine çekilmesidir. Örneğin; her hangi bir sebeple morali bozulan kişinin, çayın demini beğenmeyip çay bardağını yere fırlatması gibi bir ruh halinde olan kişiyi normal sınırlar içine çekmek gibi… Ya da okumasını yeni öğrenmiş küçük çocuğunun okumasını beğenmeyen babanın sıkılıp, gerginleşmesiyle kan basıncının hipertansiyon düzeyinde aşırı yükselmesi gibi…

Hipnotik ilaçlar uyku oluştururlar, sedatif ilaçlar ise sakinleşme, gevşeme meydana getirirler. Bu grup ilaçlar küçük dozlarda sedatif etki, doz artırılırsa hipnotik etki, daha dozun artırılmasıyla doğru orantılı olarak antestezi, koma ve solunum depresyonuna bağlı ölüm meydana getirirler.

Bu grup ilaçlar emniyet aralıkları azdır. Dolayısıyla güvenirlikleri düşüktür. Seçici olmaksızın SSS'ni deprese ederler. İntihar girişimlerinde en çok kullanılan ilaçlardandır. Bu grup ilaçlardan benzodiazepinlerin emniyet aralığı diğer ilaçlardan daha fazladır. Benzodiazepinler dışındaki ilaçlar, terapötik dozun dışında beş kat civarındaki fazla doz derin komaya ve ölüme sebebp olabilmektedir. Bu grup ilaçların analjezik etkisi yoktur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp