Uyku Hapı

Uyku Hapı :

Uykuya dalmada, uyku halini sürdürmede ya da enerjinizi yenileyecek nitelikte uyku almada zorluklar yaşıyorsanız (bunlar uykusuzluk, yani insomni rahatsızlığının genel semptomlarıdır), uyku hapları hakkında daha detaylı bilgi edinmek ilginizi çekebilir. Piyasada reçetesiz ve reçeteli satılan pek çok ilaç bulunmaktadır. Bu ilaçlara genel bir bakış atma suretiyle küçük çaplı bir araştırma yapmanız, size en uygun olan seçeneği bulmanıza yardımcı olacaktır.

Reçetesiz Uyku Hapı İsimleri

Az sayıda uyku hapı, tezgahüstü ilaç niteliği taşır ve reçetesiz olarak satılır. Bunlara örnek olarak şu ilaçlar verilebilir:

Melatonin

Bu doğal oluşumlu hormon; jet lag, uykusuzluk (insomni) ve sirkadiyen ritim bozukluğu gibi uyku problemlerinin tedavisinde faydalı olabilmektedir.

Difenhidramin

Bu etken maddesi; Simply Sleep, Unisom, Tylenol PM, Advil PM ve Benadryl gibi reçetesiz satılan pek çok uyku ilacında bulunmaktadır. Akut insomni vakalarında uyku halinin başlatılması ve sürdürülmesinde faydalı olabilmesine karşın, uzun süreli kullanımı doktorlar tarafından tavsiye edilmez.

Reçeteli Uyku Hapı İsimleri

Uykusuzluk probleminiz halen sürüyor ve de reçetesiz satılan uyku haplarını kullanarak kayda değer bir rahatlama görmüyorsanız, doktorunuza danışıp reçeteli uyku hapları alma gereği duyabilirsiniz. Aşağıda, mevcut pek çok seçenekten bazıları sunulmuştur:

Ambien

Reçetelere en sık yazılan uyku haplarından biri olan Ambien, uyku halinin başlamasına yardımcı olan hipnotik bir ilaçtır. Beyinde bulunan özel bir sinir iletici olan GABA'yı etkiler. İlacın olası yan etkilerinden biri, uyurgezerlik ya da yemek yerken uyuya kalma gibi karmaşık uyku davranışlarıdır.

Estazolam

ProSom ve Eurodin markaları altında satılan bu uyku hapı, kısa süreli ya da akut insomni vakaları için faydalı olabilmektedir. Bu ilaç, benzodiazepin sınıfı ilaçlar arasındadır. Kullanımın aniden kesilmesi tehlikeli olup (aksine, yavaş yavaş doz azaltılmalıdır), uzun süre kullanımı tavsiye edilmez.

Halcion

Bu uyku ilacı da, uykusuzluk tedavisinde kısa vade kullanımda etkilidir. Triazolam adı ile pazarlanan bu ilaç da benzodiazepin sınıfı ilaçlardan biridir. Tıpkı estazolam kullanımında olduğu gibi, kullanımın aniden kesilmemesi gerekir ve uzun süreli kullanımı tavsiye edilmez.

Lunesta

Lunesta, uykusuzluk tedavisinde fayda sağlayan uyku hapları arasında en sık reçeteye yazılan ilaçlardan biridir. Vücutta benzer ilaçlardan daha uzun süreyle kaldığı için, uyku halinin sürdürülmesinde özellikle fayda sağlar. Bu durumda, gecenin bir vakti ya da sabah çok erken uykunuzdan kalkıyorsanız; Lunesta, düşünmeniz gereken iyi bir seçenek olacaktır.

Restoril

Restoril, akut insomniyi (uykusuzluk) tedavi etmede kullanışlı olan bir diğer benzodiazepin sınıfı ilaçtır. Uykuya geçişi sağlayan GABA sinir iletici birimini etkiler. Diğer benzodiazepin sınıfı ilaçlarda olduğu gibi, Restoril kullanımı da ani şekilde kesilmemelidir ve ilacın uzun süreli kullanımı tavsiye edilmez.

Rozerem

Rozerem'in, uykusuzluk tedavisinde diğer ilaçlardan farklılık gösteren bir şekilde etkili olduğu görülmektedir. Rozerem, vücuttaki melatonin hormonu seviyesini değiştiren bir uyku hapıdır. Melatonin doğal oluşumlu bir hormon olduğu için, bu ilacın kullanımının oldukça güvenli olduğu düşüncesi hakimdir. Yine de çoğu ilaçta olduğu gibi, potansiyel yan etkileri mevcuttur.

Silenor

Eğer; uyku haplarına bağımlılık halinden endişe ediyorsanız, Silenor sizin için iyi bir seçenek niteliği taşır. Kötüye kullanım potansiyeli olmadığı sanılmaktadır. Bu ilaç, düşük dozlarda uykusuzluk tedavisine yardımcı olan bir üç halkalı (trisiklik) antidepresan çeşididir.

Sonata

Uykuya dalmada sorun yaşayan kişiler için Sonata, mükemmel bir tercih olacaktır. Uykuya dalmak için geçen süreyi, yani uyku gecikme süresini (uyku latensi) azalttığı kanıtlanmıştır. Hızlı biçimde faaliyet gösterir, ancak vücutta uzun süre kalmaz.

Trazodone

Trazodone; uyku sersemliği hali yaratan ve de uykusuzluğu azaltan bir diğer antidepresandır. Bu işlevi, sinir hücreleri arasındaki serotonin geçişini arttırarak yerine getirir. Bazı psikiyatrik hastalıklar gibi belirli durumlarda ilacın kullanılması tavsiye edilmez.

Uyku Hapı Nasıl Seçilmeli?

Bu kadar sizi kararsız bırakacak kadar çok seçenek söz konusuyken, sizin için en ideal uyku hapını nasıl seçmeniz gerekir? En iyisi, bu seçimi tek başınıza yapmak yerine bu konuda doktorunuza başvurun ve size özel ihtiyaçlarınızı belirtin. İçinde bulunduğunuz özel şartların, yaşadığınız uykusuzluk vakasının yapısı da göz önüne alınarak, dikkatli şekilde değerlendirilmesinin ardından size en uygun uyku hapı seçilir. Son kararınız, uyku hapı kullanmak istememeniz yönünde olursa; uyku kısıtlama ya da uyku alışkanlıklarınızı geliştirme gibi alternatif yöntemleri de araştırabilirsiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp