Tüp Bebek Hamilelik

Tüp Bebek Hamilelik

Tüp Bebek ve Hamilelik Hakkında Genel Bilgiler

Tüp bebek hamilelik;tüp bebek ve hamilelik hakkında bilmek istedikleriniz ve daha fazlası için aşağıda sizin için hazırladığımız yazımızı okuyabilirsiniz.




TÜP BEBEK KİMLERE UYGULANMAZ?

Spermi hiç olmayan, yumurtalıktan alınan parçada da sperm bulunmayan erkeklere, yumurtlaması durmuş, menopoza girmiş ve rahmi alınmış kadınlara tüp bebek uygulaması ne yazık ki yapılamaz...

Tüp bebek uygulamasının belli koşulları vardır. Kadın normal de olsa belli bir yaşın üzerinde de olsa hormon değeri bozukluğunda tüp bebek şansı son derece az olduğu için uygulanmaması daha yerindedir. Bunun için belli bir hormon ve yaş sınırı verilemez; buna doktor takdir edecektir.

Kimlere uygulanır?

Tüp bebek genelde spermi 10 milyonun altında olan erkeklere, ileri derecede sperm şekil bozukluğuna sahip olan erkeklere; her iki yumurtalık kanalı da tıkalı olan kadınlara veya yumurtlama tedavisi, aşılama gibi klasik yöntemlere cevap vermeyen çiftlere uygulanır.

Tüp bebek tedavisinde erkeğin görevi, kadın yumurtasının toplanacağı gün sperm vermesinden ibarettir. Tabii ki karısına göstereceği manevi destek bir erkeğe düşen en önemli görevlerden bir tanesidir! Tüp bebekte uzun protokol, kısa protokol, mikro doz protokol, ilaçsız tüp bebek vs. gibi değişik yöntemler vardır.

Standart tedavi

Standart tüp bebek tedavisinde kadınlara âdetinin 21. günü yumurtalığı baskılamaya yarayan bir ilaca başlanır ve onu takiben âdetin 2. günü hasta doktora gelerek hormon testi yaptırtır ve ultrasona girer. Baskılama yeterince olmuşsa hastaya bu sefer yumurtalığı uyarıcı iğnelere başlanır.

Bu iğneler verilirken kandaki yumurtanın salgıladığı östradiol değeri takip edilir, yumurtaların boyutları takip edilir ve en az iki, üç yumurta 18 mm çapına ulaştığı zaman (ultrasonda görülen, ölçülen içi su dolu siyah kesecikler ve folikül diyoruz yumurta bunun içinde bir yerlerdedir, ultrasonda görülemez) çatlatıcı bir iğne uygulanır. 35- 36 saat sonra genel anestezi altında vajinal yoldan ultrasona yerleştirilen bir iğne ile yumurtalıklara girilerek bu su dolu kesecikler emilir.

Döllenme kontrolü

Bu sıvı laboratuvara verilir ve o sıvının içinde sadece bir toplu iğne başı kadar olan yumurtalar bulunur, ayıklanır ve bir kaba konur. Bu işlem yaklaşık yarım saat kadar sürer ve hasta uyandırılır. Bu esnada erkek de sperm verir ve o da laboratuvarda bir ayıklama işlemine tabi tutulur.

En iyi canlı ve hareketli spermler seçilir ve normal bir tüp bebek yapılacaksa bir kaba konup yanına 50 bin civarında sperm yerleştirilerek cam bir kap ile 37 derecede insan vücudunu anımsatan inkübator dediğimiz özel fırınlara konur. Bu arada spermler genellikle 24 saat içinde yumurtaları döller ve ertesi gün embriyolog inkübatorden kabı alarak döllenme kontrolü yapar.

Embriyo nakli öncesi bol su için

Normalde yüzde 70- 80 civarındaki yumurta ertesi gün döllenmiş bir halde ve ikiye, üçe bölünmüş olarak izlenir. Bunu takip eden günde iyi embriyolar 4‘e bölünür ve onu takip eden günde de 8'e bölünür. İdeal olarak yumurta toplandıktan 3 gün sonra hasta embriyo nakli için çağırılır.

Biz hastalarımızı çok su içip gelmelerini ve mesanenin dolu olmasını istiyoruz. Hasta tek ameliyathaneye alınır ve hiçbir anestezi verilmeden jinekolojik muayene gibi masaya alınır, dolu mesanenin üzerinden ultrasonla rahim zarı görülür ve genellikle iki, üç adet kaliteli embriyo uzun bir kateter yardımıyla hastanın rahminin üst kısmına enjekte edilir.

Hasta daha sonra yatağına alınır, idrarını yapar, dört saat kadar hastanede yatak istirahatı yaptıktan sonra eve yollanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp