Zeynep Kamil Tüp Bebek Merkezi

Zeynep Kamil Tüp Bebek Merkezi : TC Sağlık Bakanlığı Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde hizmet veren Tüp Bebek Ünitesi 2000 yılında açılmıştır. Ünitemiz ayni zamanda Sağlık Bakanlığı tarafından üremeye yardımcı tedavi yöntemleri konusunda klinisyenlere ve embriyologlara eğitim vermek üzere 2003 tarihinden bu yana yetkilendirilmiştir.

Ünitemizde Uygulanan İşlemler:

v Klasik Ovulasyon İndüksiyonu,

v İntrauterin İnseminasyon (IUI, aşılama),

v IVF (klasik tüp bebek),

v ICSI (mikroenjeksiyon)

v Diğer mikromanüplasyon yöntemleri (assisted hatching)

v Testis biyopsisi (MikroTESE dahil)

gibi tüm tanı ve tedavi yöntemleri,

v Laparoskopi

v Histeroskopi

v Bazı Cerrahi Girişimler

Ünitemizdeki Bulunan Birimler:

· Ameliyathane

· Transfer Odası

· Embriyoloji Laboratuvarı

· Androloji Laboratuvarı

· Sperm Verme Odası

Testislerden cerrahi sonrası elde edilen spermler daha sonraki denemelerde kullanılmak üzere dondurulup saklanabilmektedir. Bunun yanı sıra tüp bebek tedavisi sırasında elde edilen fazla sayıdaki embriyoların 5 yıla kadar dondurulup saklanması ve tekrar gebelik elde etmek amacıyla kullanımı hizmetlerimiz arasındadır (Dondurma işlemlerinde onam formları her yıl yenilenmektedir). Çiftlerin çocuk sahibi olma arzularına ve düzenli cinsel ilişkide bulunmalarına rağmen bir yıl içerisinde gebelik elde edilememesine infertilite (Kısırlık) adı verilmektedir.

Her 7 çiftten biri fertilite problemi yaşamakta olup, %30-40 oranında erkek, %40-50 oranında kadına ait nedenlerle ortaya çıkmaktadır. Çiftlerin %25‘ inde erkek ve kadın faktörü birlikte bulunmaktadır. Olguların %10-15‘inde ise tüm araştırmalara karşılık infertiliteyi açıklayabilecek bir neden bulunmamaktadır. Hastalar ünitemize randevu almadan başvurabilirler. Değerlendirme, ünitemize başvuran çiftlerin görevli uzman doktorumuzla infertiliteye yol açan nedenlerin görüşülmesiyle başlar. Değerlendirme esnasında infertilite süresi, varsa daha önce olan gebelikler, daha önce yapılmış tetkik sonuçları, önceden uygulanan tedavilere ait bilgiler incelenir.

Erkek faktörün araştırılmasında kullanılan semen analizinde, 3 ile 5 günlük bir cinsel perhizi takiben sağlanan sperm örneği mikroskop altında incelenerek sperm sayısı, hareketliliği ve yapısı hakkında bilgi edinilmektedir. Spermler yıkama işleminden (swim-up) geçirildikten sonra tekrar sayı ve hareket yönünden değerlendirilmektedir. Erkek faktörü olan olgular üroloji polikliniğine gönderilmektedir.

Kadının değerlendirilmesinde genel ve jinekolojik muayene önemli olmakla birlikte, over rezervinin (yumurta gücünün) değerlendirilmesi büyük önem taşır. Hastalar adetin 2. veya 3. günlerinde sabah aç karna bazal hormon değerlendirlimesi için kan verirler. Ardından hekimlerimiz tarafından iç genital organlar ve over rezervinin değerlendirilmesi amacıyla ultrasonografik inceleme yapılır.

HSG (ilaçlı rahim filmi) ile uterin kavite (rahim) ve tüplerin değerlendirilmesi yapılmaktadır. HSG adet bitimini takiben ilk bir hafta içinde hastanemiz radyoloji bölümünde çekilebilmektedir. Hastaların HSG çekimi için randevu almaları gerekmektedir.

Rahim ağzında herhangi bir patoloji veya enfeksiyonun değerlendirilmesi açısından her hastadan servikovajinal smear ve kültür alınmaktadır. Herhangi bir hücresel anormallik veya enfeksiyon varlığında tedavi öncesi tedavileri yapılmaktadır.

Tedaviyi ve olası gebeliği kötü yönde etkileyecek bazı hastalıkların tanımlanması amacı ile B ve C tipi hepatit (sarılık) virüsü, AIDS(HIV), Kızamıkçık (Rubella) ve Toksoplazma taramaları yapılmaktadır.

1 Nisan 2010 tarihinde yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğine göre, hastaların tedavilerinin devletçe karşılanması için bazı tıbbi kriterler oluşturulmuştur. Bu tebliğe göre genel başlıklar açıklanamayan kısırlık, erkek faktörü, tubal faktör ve azalmış over rezervidir. Ayrıca bunların dışında 23 yaşını doldurmuş, 40 yaşından gün alınmamış olması; en az 5 yıldır genel sağlık sigortası veya bakmakla yükümlü olunan kişinin 900 gün genel sağlık sigortası prim gün sayısının olması; son 3 yıldır diğer tedavi yöntemleri ile sonuç alınamamış olduğunun ilgili sağlık kurulları tarafından belgelenmesi gibi koşullar aranmaktadır.

Bu başlıklara ait ayrıntılar internette “Sağlık Uygulama Tebliği 2010” yazılarak aranabilir. Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) bölüm 4.5.4.K1.İnvitro Fertilizasyon (İVF) konu başlığı altında SGK mensubu hastalar için belirlenen kurallar ayrıntılı olarak yazılıdır. Sağlık Uygulama Tebliği‘ ne uyan hastalardan birinci denemede yaklaşık 400,00 TL, ikinci denemede yaklaşık 340,00 TL katkı payı alınmaktadır. Sağlık Uygulama Tebliğine uymayan hastalar ise isterlerse tedavilerini ücretli olarak yaptırabilirler. Ücretli hastalar için sadece IVF tedavisi 1 deneme için yaklaşık 1.200,00 TL‘ dır. Buna tedavide kullanılan ilaçlar dahil değildir. Hastanın diğer işlemleri için ödeyeceği ücret bu rakamın üzerine eklenir.

Tüp bebek tedavisi planlanan hastaların tedavi giderlerinin devletçe ödenebilmesi için gebeliğe engel sistemik bir hastalığı olmadığını gösteren Sağlık Kurulu Raporu almaları gerekmektedir.

Hastaların tetkikleri hazırlanıp değerlendirildikten sonra uygun tedavi protokolü düzenlenmekte ve hastalara bu protokole uygun reçete düzenlenmektedir.

Tedavi programına alınan hastalara ilaçların uygulanması hakkında hemşirelerimiz tarafından eğitim verilmekte olup, kontrollü ovaryan stimülasyon (yumurta geliştirici tedavi) sırasında hekimlerimiz tarafından follikülometri (yumurta takibi) yapılmaktadır. Bu süreç yaklaşık 10 gün sürmektedir. Son olgunlaştırıcı iğneden yaklaşık 36 saat sonra OPU (yumurta toplama işlemi) yapılmaktadır. Yumurta toplama günü eşlerden sperm örneği alınıp mikroinjeksiyon işleminde kullanılır.

Tüp bebek klinik ekibince ameliyathane şartlarında ve ultrasound eşliğinde sedasyon altında yumurta toplama işlemi yapılmaktadır. Toplanan yumurtalar hızla embriyoloji laboratuvarına iletilir. Embriyoloji uzmanları tarafından değerlendirilip hazırlanan olgun yumurtalara eşlerden alınıp hazırlanan spermlerle ICSI (mikroenjeksiyon) işlemi yapılıp, döllenme ve bölünme açısından günlük değerlendirmeler yapılır. Embriyo sayı ve kalitesine göre 2., 3. veya 5. gün embriyo transferi yapılmaktadır.

2010 yılında yürürlüğe giren son tüp bebek yönetmeliğine göre 36 yaşından gün almamış hastalara 1. ve 2.tüp bebek denemelerinde bir embriyo transferi yapılabilirken, daha önce ikiden fazla tüp bebek tedavisi olan ve 36 yaşından gün almış hastalara iki embriyo transferi yapılmaktadır. Transferden 12 gün sonra kanda gebelik testi bakılmaktadır.

Daha önceki başarılı tedavileri ile birçok aileye umut olan merkezimizin hedefi bilimsel çerçevede ve son teknolojik donanımla hastalara güvenilir ve kaliteli hizmet vermektir.

TÜP BEBEK ÜNİTESİ KADROSU

Klinik Şefi: Prof.Dr. Erdal Kaya

Ünite Sorumlusu: Op.Dr.Kenan Sofuoğlu

Uzman Doktorlar: Op.Dr.Tansel Çetinkaya

Op.Dr.Tayfun Kutlu

Op.Dr.Belgin Devranoğlu

Laboratuvar Sorumlusu: Uz.Dr.Gülden Tunalı

Embriyoloji Laboratuvar Ekibi: Uz.Dr.Bülent Emre Bilgiç

Uz.Dr.Bahar Uslu

Dr.Naciye Arat

Biyolog Esra Sondaş

Tüp Bebek Hemşire Ekibi: Nazmiye Yürekli

Meryem Çelik

Androloji Laboratuvar Ekibi: Teknisyen Hasan Sancak

Teknisyen Derya Gündüz

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp