Tüp Bebek Gebelik

Tüp Bebek Gebelik

Tüp Bebek Gebelik Hakkında Genel Bilgiler

Tüp bebek gebelik;tüp bebek gebelik hakkında bilmek istedikleriniz ve daha fazlası için aşağıda sizin için hazırladığımız yazımızı okuyabilirsiniz.



Tüp bebek, anne adayının yumurtalıklarından toplanan yumurtalarla, baba adayından alınan spermlerin laboratuarda birleştirilerek döllenmesi ve elde edilen embriyoların tekrar anne rahmine yerleştirilmesi işlemidir. Tedavinin ilk aşamasında yumurtalar geliştirilir ve uygun zamanda toplanır, ardından laboratuarda spermle birleştirilerek (döllenme oluşur) gelişen embriyolar anne rahmine yerleştirilir. 1978 den itibaren tüm dünyada uygulanmaya başlanan geleneksel tüp bebek - IVF (In Vitro Fertilizasyon) ve 1992‘de keşfedilen mikroenjeksiyon ICSI (Intrastoplazmik sperm enjeksiyonu) tedavileri merkezimizde 1998 yılından itibaren başarı ile uygulanmaktadır. Tüp bebek (IVF) laboratuarımız son teknolojik donanım, alt yapı ve deneyimli personeli ve alanında uzmanlaşmış klinisyenleri ile hizmet vermektedir. IVF Laboratuarımızda tüm mikromanüplasyonlar, embriyo dondurma ve çözdürme teknikleri, lazer ile embriyo asiste hatching , embriyo biyopsisi ve preimplantasyon genetik tanı yöntemleri, cerrahi yolla sperm elde etme teknikleri ve detaylı androlojik incelemeler büyük bir başarı ile uygulanmaktadır.

-Klasik tüp bebek ve mikroenjeksiyon arasındaki fark nedir? Yumurta toplanmasına kadar olan basamaklar aynı iken klasik tüp bebekte spermler ile yumurta aynı tüpte aynı damlalar içinde doğal döllenmeye bırakılır. ICSI de ise her yumurtaya bir sperm enjekte edilir.

- ICSI (Intrasitoplazmik Sperm Injeksiyonu - Mikroenjeksiyon yöntemi) Her bir yumurtanın içine, mikroskop altında, tek bir sperm seçilerek ince bir iğne yardımıyla yerleştirilir. Bundan sonraki aşamalar geleneksel tüp bebekte olduğu gibi gelişir. Bu yöntem sayesinde döllenme oluşmaması riski azaltılmış olur. 1992‘de ilk defa uygulanan bu teknikle birlikte özellikle erkek faktörü nedeniyle gebe kalamayan çiftlerde devrim niteliğinde bir gelişme olmuştur. Sadece erkek faktöründe değil, yumurtanın kabuğunun sperme geçit vermeyecek kadar kalınlaşmış veya sertleşmiş olduğu durumlarda, daha önceki tüp bebek uygulamalarında döllenme sorunu yaşayanlarda ve özellikle ileri yaşta ve az yumurta veren hastalarda döllenmeme riskini azaltmak için mikroenjeksiyon ilk tercih olmalıdır.

-ICSI riskli bir yöntem midir? Bu soru hemen akla acaba doğal bir yöntem olmadığı için sakatlıklara sebep olur mu sorusunu getiriyor. Kesinikle değil, tabiat seçimini yapıyor, sağlıklı embryolar rahim içine yerleşiyor.

-Kimlere tüp bebek uygulanır ? Her iki tüpün ileri derecede tıkalı olması: Bu durumda sperm hücresinin yumurta hücresine ulaşarak dölleme şansı yoktur, hafif tıkalı olduğu durumlarda nadiren gebelik oluşsa da dış gebelikle karşılaşma olasılığı yüksektir.

-Sperm sayı, hareket ve görünümünde şiddetli bozukluk olması: Bu problemlerin hepsi bir arada veya ayrı ayrı olabilir, genellikle sadece bu sorunla gelen çiftlerde başarı şansı daha yüksek olmaktadır. - Rahim içi aşılama tedavisi ile gebelik oluşmayan çiftler: 4 defa başarısız uygulama olursa tüp bebek tedavisi önerilmelidir. Şiddetli endometriozis hastalığı olanlar:

TÜP BEBEK uygulamasının iki tipinden biri olan mikroenjeksiyon aşamalarına geçmeden önce kısa bir bilgilendirme yapmakta fayda vardır.

Tüp bebekte iki yöntem vardır, bunlar laboratuarda uygulamadaki farktan kaynaklanır. Birincisi KLASİK tüp bebek, ikincisi MİKROENJEKSİYON dur.

Tüp bebek tedavisinde hastanın yumurtalıklarının hazırlanması nerede ise her hastada farklıdır. Hekim hastanın özelliklerine göre ilaç uygulama protokolü seçer. Bu başarıda önemli bir faktördür.

Halk arasında Aşılama yani Intrauterin inseminasyon mikroenjeksiyonla karıştırılmaktadır. Aşılama rahim boşluğuna spermlerin bir kateter ve enjektör yardımı ile verilmesidir. Tüp bebeğe göre daha kolay ama başarı şansı daha düşük olan bir yöntemidr. Ayrıca yeterli sayıda sperm, kadında tüplerin iyi durumda olması ve yumurtlama gününde iyi bir zamanlama ile yapılması gereken bir tedavi şeklidir.

Mikroenjeksiyon tedavi aşamalarına gelince,

-Tüp bebekte kadının yumurtalıklarının kontrollü şekilde uyarıldığı dönem tedavinin başlangıcıdır. Bu dönemde hekim, hastanın yaşı, kilosu, yumurta rezervine göre bir protokol seçer. Eskiden daha çok yaklaşık yirmi, yirmibeş gün enjeksiyonların devam ettiği UZUN protokol kullanılırken, son yıllarda kliniklerde yüksek oranda ANTAGONİST protokol kullanılmaktadır. Bu protokolde yaklaşık on günlük enjeksiyonlar sonunda yumurtaların toplanması aşamasına gelinir. Aşırı uyarılma dediğimiz riskin yüksek olduğu hastalar özellikle Polikistik overli hastalar daha yakından izlenir, östrojen seviyelerine bakılır ve hazırlıkları tamamlanır.

İkinci aşama yumurtaların toplanmasıdır. Hafif anestezi ilaçları verilerek onbeş dakika ortalama sürede ağrısız şekilde yumurtalar toplanır. Cerrahi bir işlemdir kanama riski açısından çok dikkatle yapılması gerekli bir işlemdir. Vaginadan ultrason probu üzerine yerleştirilmiş bir iğne ile yumurtalıklara ulaşılır, folikül denen içi sıvı dolu kistik yapı içindeki yumurta düşük güçlü pompalar ile çekilir ve tüpe alınarak embryologlara ulaştırılır.

Laboratuar aşaması üçüncü ve en önemli kısımlardan birisidir. Embryolog yumurtaları üç saat kadar dinlendirdikten sonra klasik tüp bebek veya mikroenjeksiyon yapmak için yumurtaları temizler hazırlar, yeterli sperm kalite ve sayısı olanlarda yumurta başına 50-100 bin sperm bırakarak döllenmenin spermlerden biri tarafından doğal yolla olması ertesi güne kadar beklenir, eğer sperm çok az ise veya erkek testisinden cerrahi yöntemle elde edilmiş ise veya yumurta sayısı az ise döllenme şansını yüksek tutmak için MİKROENJEKSİYON yapılır.

Laboratuarda döllenmiş yumurta (embryo) koşullar uygun ise üç ila beşinci güne kadar (blastosist evresine) izlenir, rahim içine tutunma şansı en yüksek olan embryo seçilerek transfere hazırlanır.

Son ve yine önemli etaplardan bir diğeri de EMBRYO TRANSFERİ dir. Kadın uyanıktır, fakat rahatsızlık veren tek şey olan idrar torbası dolu şekilde laboratuara alınmıştır. Yani idrara sıkışıktır. Bu şekilde karın bölgesinin alt kısmından rahim içi çizgisi ultrason ile çok iyi görüntülenebilmektedir. Bu sayede rahim duvarlarına değmeden, herhangi bir kanama oluşmasın diye dikkatle ilerlettiğimiz bir kateter içinden embryolog içine embryoyu hazırladığı kateteri getirir ve rahim boşluğundaki uygun yere embryo bırakılır. Hemen ardından kateter temiz mi, içinde embryo kalmış mı diye mikroskop altında kontrol eder ve işlem tamam bilgisini alan jinekolog transferi bitirir.

Hastanede bir-iki saat kadar dinlenen kadın evine gider, o günü dinlenerek geçirir ve ertesi gün ister ise işine başlayabilir. Cinsel ilişki yasaktır. Sağlıklı embryo rahim boşluğunda birkaç gün geçirdikten sonra anne ile ilişkisini başlatır, rahim içi zarı içine yuvalanır ve on gün sonra kanda β HCG denen hormon seviyesi bakılarak gebeliğin başlayıp başlamadığı anlaşılır.

Son yıllarda, polikistik over sendromuna ait özellik olan hiperstimulasyon sendromundan korunmak için özellikle polikistik over sendromlu olgularda tüp bebek tedavilerinde bir seçenek olarak kullanılmaya başlanmış bir yöntemdir. Asıl amaç az ilaç kullanarak yumurtalıkların aşırı uyarılmasına bağlı hastada ortaya çıkan karında sıvı birikmesi, şişme ve kanın pıhtılaşma eğiliminin artması ve hayatı tehdit edebilen başka sistemik problemlerden korunmaktır. Bu amaçla gebelik başarısı daha yüksek olan, çok düşük doz ilaç kullanımı ve ek tedbirlerle hiperstimülasyondan korunmak ve çok daha yüksek gebelik oranları elde etmek mümkündür.

Tüm tüp bebek olgularında veya özellikle açıklanamayan nedenle başarısız tüp bebek denemeleri olan hastalarda kullanılabilen bir yöntem değildir.

Polikistik over sendromlu olgularda yumurtalıkların uyarılması çok önemli ve potansiyel tehlikeler içeren bir tedavi yöntemidir. Özellikle gonadotropin denilen ilaçlarla yumurtlatma tedavisi veya tüp bebekte yeterli sayıda yumurta geliştirme aşamasında karşılaşılan sorunlardır.

Medyada görülen çoğul gebeliklerin özellikle beşiz dördüz gibi gebelikler çoğunlukla yumurtalıkların uyarılması ve sonra normal yolla veya aşılama ile ortaya çıkan gebeliklerdir.

Tüp bebekte transfer edilen embryo sayıları özellikle genç hastalarda bir veya daha önce iki denemesi olanlarda iki embryo ile sınırlıdır. Özellikle genç ve yeterli sayıda yumurtası olan hastalarda blastosist evresine ulaşmış embryo transfer edilmesi başarıyı çok yükselten yöntemlerin başında gelmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp