Topuk Hastalıkları

Topuk Hastalıkları :

İnsanın başına gelmeyince bilmezmiş. Topuk da mı ağrır demeyin. İnsanın yürüyebilmesi için sadece ayakların olması yetmiyor. Bunu, en iyi topuklarında problemi olan, kısacası vücudun bütün ağırlığını omzunda taşıyan topukları ağrıyanlar iyi bilirler. Vücudumuz bildiğiniz gibi bir saatin dişlileri gibi hassas dengeler üzerine kurulmuştur.

“Püf desek kopacak pamuk ipliği” misali her şey bir mükemmeliyet içerisinde işlemektedir. Bu sorunsuz işlevsellikten biri de topuklardır. Topukların ağrıması kişinin topallamasına hatta yürüyememesine neden olabilir.

Topuklar yürümek için insana fiziksel bir dayanak noktası oluşturur. Topuk ağrısı toplumumuzda çok sık karşılaşılan rahatsızlıklardan biridir. Topuk ağrısı kendine özgü belirtiler veren ve çok farklı nedenlere bağlı olabilen bir yakınmadır. Ağrılar hafif veya şiddetli olabilir.

NEDENLERİ NELER OLABİLİR?

Topuk ağrılarını tek bir nedene bağlamak doğru olmaz. Çeşitli nedenlere bağlı olabilir. Bunlar arasında tendon iltihabı, yaralanma, topuk dikeni, romatizmal artrit, gut, uygun ayakkabı seçiminde hata, topuğunuzun altındaki kesenin iltihabı veya aşil kirişi iltihabı gibi nedenlerden bahsedilebilir.

Bu hastalıkların en önemli olanlarından kısaca bahsedecek olursak;

Topuk dikeni: Sabah kalktığınızda topuğunuz üzerine basmaktan korkuyorsanız ya da uzun süre ayakta kalınca ayak tabanında batıcı ağrılar varsa topuk dikeninden şüphelenilmelidir. Bu kolaylıkla çekilen bir röntgende görülebilir.

Ayak tabanına aşırı yük binmesi ve aşırı zorlanmalar sonrası dokularda oluşan ödem, kan sızması ve iltihap sonucu oluşan kireçlenmedir. Zaman içinde büyüyerek topukta bir çıkıntı halini alır ki buna “Topuk Dikeni” adı verilir. Günümüzde tedavisi yapılabilen bir rahatsızlıktır.

Tendon iltihabı: Topuk kemiğinizin ön kısmından başlayıp ayağınızın altı boyunca uzanan bir ağrınız var. Uygun tabanı olmayan ayakkabı veya yumuşak yerlerde uzun süreli yürüyüşler neden olur. Kendi kendine tedavi uygulanarak sorun ortadan kaldırılabilir.

Bursit (kese iltihabı) : Topuğunuzun üzerine sert veya ağır bir düşüş veya ayakkabının baskısı neden olur. Kendi kendine geçer. Uygun bir tabanlık kullanılmalıdır.

Aşil tendonu iltihabı: Bacak kaslarınızı topuğunuzun arkasına bağlayan sert, sağlam ve uzun kirişe “aşil tendonu” adı verilmektedir. Hastalık, büyük ölçüde çok fazla ve sert zeminde koşma, topuğun arka kısmına sürten ayakkabıların giyilmesi, bacak kaslarınızdaki kısalmadan veya esneme azlığından, şoku emmeyen ayakkabılardan kaynaklanır. Böyle durumlarda kirişi fazla zorlayıcı egzersizler yapmamalısınız.

TOPUK AĞRILARDA NELER YAPILABİLİR?

Tabi ki en doğru karar doktora görünmektir. Doktorunuz hastalık etkenine göre tedavi seçeneklerini belirleyecektir. Genelde ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Nadiren ağır yaralanmalarda veya olağanüstü durumda cerrahi müdahale tercih edilmektedir.

İlaç olarak aspirin ve antienflamatuar ilaçlar iş görmektedir. Asıl önemli olan ise topuğa binecek yükü azaltacak olan ortopedik tabanlıklar kullanılması ağrınızı azaltmaya yardımcı olacaktır. Doktorlar genelde şu tavsiyeleri hastalarına yapmaktadırlar.

Bunlar;

Bir hafta süreyle ayağın dinlendirilmesi

Rahat bir ayakkabı ve topukluk kullanılması

Çok ağrılı durumlarda buz kullanılması

Ayak ve ayak bileklerinizi güçlendirmek için egzersizler yapılması

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp