Topuk Dikeninin Bitkisel Tedavisi

Topuk Dikeninin Bitkisel Tedavisi : Topuk dikeninin oluşma sebebi ayak tabanındaki aşırı zorlanmadır. Ayak tabanındaki tendon dokusunun topuşa yapışma yerinde gerilme, zorlanma nedeniyle zamanla minik yırtık ve zedelenmeler oluşur.

Daha sonra oluşan doku iltihabı ve sertleşmesi, yerini kemikimsi bir yapıya bırakır. Bu da röntgen filminde topuğa batmış bir diken gibi görünür. Ağrının sebebi dokuda meydana gelen zedelenmedir. Oluşan kireçlenme vücudun zedelenmeye karşı verdiği reaksiyondur.

Şişmanlık,ayak taban bozuklukları, uzun süre ayakta kalma, yürüme ve bazı spor dallarındaki aktiviteler hazırlayıcı faktör oluştururlar. Hasta genellikle sabah kalkınca ilk adımda şiddetli topuk ağrısından yakınır. Daha sonra kısmen hafifleyen ağrı, uzun süre yürüme, ayakta kalma ile tekrar artabilir.

ESWT Topuk Dikeni hastalığında nasıl etkili olur ?

Topukta oluşan kireçlenmenin zaman içinde erimesini , hasar gören tendon ve dokuların rejenerasyonunu sağlayarak uygulama bölgesinde organ kanlanması artar.Angiogenez (dokuların yenilenmesi)‘i sağlayan eNOS, VEGF, PCNA vb faktörler uygulama alanında artar. Neovaskülüzasyon yeni damar oluşumu görülür.

ESWT tedavisinin sonuçları uygulama sonrası ne zaman başlar
Uygulama sonrası çoğu hastada ilk haftadan itibaren iyileşme başlar. Şok Tedavi uygulamasında amaç geçici olarak ağrının giderilmesi değil, hastanın kalıcı ve kesin tedavisinin yapılmasıdır.

TOPUK DİKENİ TEDAVİSİNDE DİĞER ÖNERİLERİLERİNİZ NELERDİR


Ayakkabı içine yerleştirilen ağrılı bölgeye gelen kısmı delik olan topuk yastıkçığı/taban desteği

Spor ayakkabı ve ayakkabı seçerken dikkat edilecek konularda hastayı bilgilendirme.

Egzersiz uygulamaları

Fazla kiloları vermek.

ESWT TEDAVİSİ UYGULANAN BÖLGEDE NE GİBİ BİYOLOJİK DEĞİŞİMLER OLUR

Şok dalga terapisi hastalıklı bölgelere ulaşarak vücudun doğal iyileştirme sürecini uyaran özel tip tedavidir.Sonuçta daha hızlı iyileşme, ağrıda, şişme ve enflamasyonda azalma sağlar.

Hücreler ESWT enerjisine maruz kaldıklarında bir dizi biyolojik reaksiyon meydana gelir.Bu reaksiyonlar sonucu bazı iyileştirici etkiler oluşur:

Artmış hücre metabolizması

Lokalize kan akımının iyileşmesi

Kollagen kas dokusunun gelişimi

Kireçlenmeyi parçalayıcı direkt etki

Akut ve kronik ağrının iyileşmesi

Neovaskülizasyon ( yeni damar oluşumu)

Angiogenetik faktörleri ( e NOS, VEGF, PCNA ) arttırır.

Kemik ve tendon dokunun tamiri

Lokalize enflamasyon ve ödemin azalması

İmmün sistem stimülasyonu

Sinir fonksiyonlarının stimülasyonu

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp