Topuk Dikeni Tedavi Yöntemleri

Topuk Dikeni Tedavi Yöntemleri : Özel bir yağ dokusu ile çevrili olan “topuk” bazen inatçı bir ağrı ile sizi taşımak istemeyebilir. Karşılaşılan bu durumun “topuk dikeni” olduğuna dikkat çeken ve genellikle 40-60 yaş arasında görüldüğünü söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Vildan Çerçi “Topuğu çevreleyen yağ dokusu gelen direkt yükün %20-25 ‘ini absorbe eder.

Topuktaki bu yağ dokusu yerleşimi ve bölmeli yapısı ile hidrolik bir amortisman görevi görür. Ayak tabanı kaslarının topuk kemiğine yapışma yerinde meydana getirdiği ağrılı hastalık topuk dikenidir” diyerek konuyla ilgili sorularımızı cevapladı:

1- Topuk ağrısı sebeplerinden biri olan topuk dikeni hastalığı nasıl oluşur?

Zorlanmalar sonucunda ayak tabanı kaslarının topuk kemiğine yapıştığı yerde minik yırtıklar ve zedelenmeler oluşur. Zaman içinde bu bölge kireçlenir ve dikenimsi bir görünüm alır. Ağrıya neden olan bu dikenimsi çıkıntı değildir bu sadece bir sonuçtur. Dokularda meydana gelen zedelenmeler dokuların sertleşip kısalmalarına neden olurlar. Tekrarlayan zorlanmalar yeniden yırtılmalara ödem ve ağrıya neden olur.

Topuk Dikeni Tedavisi ve Alternatif Çözüm Yolları

2-Topuk Dikeni olan hastaların şikayetleri nelerdir?

Bu hastalar özellikle sabahları yere bastıklarında topuklarında ağrı hissederler bir süre yürüyünce ağrı azalır ancak uzun süre ayakta kalınca ve çok yürüyünce ağrı tekrar şiddetlenir. Ağrı oldukça inatçıdır ve yıllar boyunca devam edebilir.

3-Topuk Dikeni kimlerde görülür?

Kilolu ayak tabanındaki kaviste düşüklük veya aşırı kavislenme olan kişilerde uzun süre ayakta kalmayı ve yürümeyi gerektiren işlerde çalışanlarda zorlayıcı sportif aktivite yapanlarda daha sık görülür

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp