Tiroid Bezinin Fazla Çalışması (hipertiroidi)

Tiroid bezinin fazla çalışması (hipertiroidi), fazla tiroid hormonu yapımına ve sonuçta hastalık belirtilerine yol açar.Tiroid hormonu çok sayıda organı ve metabolizma işlevlerini etkilediğinden çeşitli klinik belirtiler ortaya çıkar. Hormon yapımının artış derecesine göre belirtiler de hafif ya da şiddetlidir. Bireyin, kendi yapacağı bir testle tiroid bezinin fazla çalışıp çalışmadığını, (tiroid hormonunun belirgin olarak artmış olduğu durumlarda) anlaması mümkündür Hormon artışının çok az olduğu latent (gizli) hipertiroidi vakalarında ise belirtiler bireyin fark edeceği boyutlarda değildir.

Tiroid Bezinin Fazla Çalışmasının Testi

• Son zamanlarda kalbinizin hızlı (dakikada 100'ün üzerinde) ya da düzensiz attığını fark ediyor musunuz?

• Kalp vuruşlarınızın sanki boynunuza ve başınıza kadar devam ettiği gibi bir duygu alıyor musunuz?

• Sık nefes alıp veriyor musunuz?

• Bacaklarınız şişiyor mu?

• Bazen karnınızda şiddetli kramplar oluyor mu?

• Son zamanlarda kilo verdiniz mi?

• İştahınızda azalma ya da aşırı artış var mı?

• Son zamanlarda fazla terliyor musunuz?

• Huzursuz, sabırsız ve gergin misiniz?

• Ellerinizde sık sık titreme oluyor mu?

• Kadın olarak âdet sorunlarınız (gecikme, erken gelme) var mı?Eğer bu sorulardan üçten fazlasına evet diye cevap veriyorsanız, doktorunuza tiroid tetkiki için başvurmalısınız.
Nedenleri

Tiroid bezinin fazla çalışmasına yol açan en sık iki neden şunlardır:

• Tiroid bezi otonomisi

• Basedow hastalığı (İmmünhipertiroidi)Çok ender olarak da aşağıdaki durumlarda tiroid hormonu fazla salgılanır:

• Gebeliğin ilk aylarında

• Otoimmüntiroidi (Hashimota Tiroiditis) başlangıcında

• Virütik Trioiditis'in (Tiroiditis de Quervain) başlangıcında

• Tiroid bezi tümörlerinde

Tiroid Bezi Otonomisi

Bu hastalıkta, tiroid bezinde merkezi yönetime (beyindeki hipofiz bezinin yönetimine) baş kaldırmış bir grup hücre topluluğu, isyancı grup vardır. Bu hücreler başına buyruk çalışır. Tek bir nodül ya da birkaç nodöl halinde olabildikleri gibi, tiroid bezinin tümüne yayılmış da olabilir. Bu otonom (başına buyruk çalışan) hücrelerin çokluğuna bağlı olarak da kandaki tiroid hormonu miktarı artar.Bu hastalığın gerçek nedeni uzun yıllar araştırılmıştır. Bugün belirli genlerdeki değişikliğin (mutasyon), tiroid hücrelerindeki reseptörlerin fonksiyonunu bozduğu ve hücrelerin merkezi kontrolden çıkarak otonomi kazandığı bilinmektedir. Uzun yıllar süregelen iyot yetersizliği de otonom kısımların oluşumunu desteklemektedir.Otonom kısımların oluşumunun sıklığı yaşa ve tiroid bezinin büyüklüğüne bağlı olarak artar. Tiroid bezinde çok sayıda nodülün varlığında, otonom hücre gelişme olasılığı artar.

Tiroid bezi otonomisi olan bir kimsenin bir defada fazla miktarda iyot alması, kısa sürede aşırı miktarlarda tiroid hormonu yapımına neden olur. Bu durum, örneğin iyot içeren röntgen kontrast maddeler ya da geniş cilt alanlarında iyotlu dezenfeksiyon solüsyonları kullanılmasında ortaya çıkabilir.TanısıUltrasonda, nodüler değişiklikler olan büyümüş tiroid bezi; sintigrafide, sıcak nodüllerin varlığı; kan incelemesinde, fT4 ve fT3'ün yükseldiği, TSH'nin düştüğü saptanır.

Tedavisi

Tireostatik (Thiamazol, Carbimazol, Propylthiouracil) tedaviye başlanır. Doz, hastalık belirtileri ve tiroid hormonunun kan düzeyi yüksekliğine göre ayarlanır. Zamanla ilaç dozu azaltılabilir. Tiroid bezi hormonları normal oluncaya ve hastalık belirtileri düzelinceye kadar tedavi sürdürülür. Ancak otonominin kesin tedavisi operasyon ya da radyoiyot tedavisidir. Radyoiyot tedavisinin etkisi çoğunlukla 3 ila 6 ay sonra görülür. Bu süre içinde kandaki hormon düzeyinin tireostatik tedavi desteğiyle düşürülmesi mantıklıdır. Her 10 hastadan l'inde bir kez radyoiyot tedavisi yeterli olmadığından, ikinci radyoiyot tedavisi uygulanır.

Radyoiyot tedavisinde de çok fazla tiroid dokusu tahrip edilebilir ve tiroid bezi fonksiyonu yetersizliği ortaya çıkabilir. Bu yetersizlik Levothyroxin ile tadavi edilir.Hem ameliyattan hem de radyoiyot tedavisinden sonra uygulamanın ne derece başarılı olduğunu ve hastaya tiroid hormonu desteğinin gerekli olup olmadığını saptamak için vakanın izlenmesi zorunludur.

Yorumlar

  • Emr** Ind**
    6 yıl önce
    Bende inmemis testis var bulamiylar yumurtalarimi hmon bizuklugu var bende gogus sismesi oldu yumurtalar inmese bende hmon bozuklugu duzelme ihtimali varmi hocam bendeki hirmonun yan etkileri sunlar sbh bazen ates cikmasi halsizlik gucsuzluk var hcm dahada vardirda bn bilmirum hcm artik rahat elbise giyemiyom evde usyerinde montlan geziyom gogus sismesi var diye hcm nolur yardimci olun bana
    • Şifalı Bitkilerim
      6 yıl önce
      Testosteron erkeklere özgü bir hormondur.Erkeklerde testosteron hormonundaki düsüs bi takım rahatsızlıklarıda beraberinde getirirmektedir,ibunların arasında nsülin direncinin düşmesi metabolik sendrom ve diyabet oluşması sayılabilir.Epimedium içeriğindeki bileşenler sayesinde testosteron hormonunu dengede tutar.Bu durumda size epimedium karışımlı setimizi önerebiliriz.Setimizi incelemek için lütfen linkimizi tıklayınız. . Geçmiş olsun Bilgi Hattı: 0224 234 56 78

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp