Tiroid Bezi Nodülü

Tiroid Bezi Nodülü : Tiroid nodülü, tiroid bezindeki bölgesel şişliğe denir. Nodüller tek başına olabilecekleri gibi ‘multinodüler guatr‘da olduğu gibi birden çok ta olabilir. Multinodüler guatr özellikle yaşlı kişilerde sıktır ve sıklıkla yakınmasız seyrederler. Tek nodüllü guatr ise toplumun %5‘inde görülmektedir. Tek nodüllü hastaların çoğu tiroid bezinde bir problem olduğundan habersizdir. Tiroid bezinde nodül yapan pek çok neden vardır. Bunlardan biri de kanserdir. Nadir görülse de, kanser bu nedenler arasından en önemli olanıdır.

Tiroid nodül tipleri

Sıvı içeren (kistik) nodül
İyi huylu tümör (adenom)
Kanser

Tiroid bezinin kalan dokusu sıklıkla normal olduğundan bezin fonksiyonu normaldir. Hastalarda ne hipotiroidizm ne de hipertiroidizm görülür.

Nodüller genellikle küçük ve ağrısızdırlar ve boyunda herhangi bir basınç etkisine neden olmazlar. Hastaların çoğu boyundaki şişliği fark etmezler. Nodüller, genellikle başka bir rahatsızlık nedeniyle yapılan muayene sırasında, tesadüfen saptanırlar.

Muayenede nodülün sert olması ve nodülün olduğu tarafta boyunda irermiş lenf bezlerin ele gelmesi kanseri düşündürtse de fizik muayene tek başına nodülün doğasını belirlemede yeterli değildir.

Tiroid nodülleri için en önemli testler ultrasonografi ve sintigrafidir. Her iki yöntem nodül ve nodül çevresindeki tiroid dokusu hakkında bilgi verir. Sintigrafide radyoaktif tutulum göstermeyen nodül ‘soğuk nodül‘ olarak adlandırılır. Radyoaktif iyotu bezin diğer kısımlarına göre daha çok tutan nodül ise ‘sıcak nodül‘ olarak adlandırılır. Sıcak nodüller hipertiroidizme neden olabilirler. Nodülün ‘soğuk nodül‘ karakterinde olması kanser riskinin %15-20 kadar yüksek olması anlamına gelmektedir. Sıcak nodüllerde ise kanser olma riski daha düşüktür (%5 - 10). Tanı için ikinci basamak ‘biyopsi‘dir. Nodüllerin doğasını belirlemede etkin olan iğne biyopsisi ile hücre örneklemesi yapılabileceği gibi içerisi sıvı dolu nodülleri boşaltmak ta mümkündür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp