Stk’ların Etkinliklerinin Artırılması

Stk’ların Etkinliklerinin Artırılması : STK’lar, çalışmalarını başka alanlara taşıyarak, yeni teknolojiler geliştirerek veya bu teknolojilerin tanıtımını sağlayarak; diğer STK veya resmi kurumlar tarafından benimsenebilecek stratejiler geliştirerek; hükümetlerin ve yardım sağlayan kuruluşların politikalarını ve eylemlerini etkileyerek, CYBE ve HIV/AIDS alanındaki etkinliklerini artırabilirler.Aşağıda STK'ların etkinliklerini artırabilmeleri için kullanabilecekleri beş farklı strateji verilmiştir. Sırasıyla gerçekleştirildiklerinde, bir kuruluşun genişlemeye başlamasından, gelişiminin duraklamasına kadar olan bir sürekliliği göstermelerine karşın, etkinliğini genişletmek isteyen bir kuruluşun bu aşamaların hepsinden sırayla geçmesi zorunlu değildir.Bir STK, belirli bir süre boyunca, belirli coğrafi alanlarda ve belirli bir grup için, sıra gözetmeksizin bu stratejilerden bazılarını kullanmaya karar verebilir. Ayrıca bu aşamalarda zorunlu bir kronolojik sıra da yoktur. Yani bazı STK'lar genişlemeye, bu stratejiler içinden kendi konumuna uyan bir aşamayı seçerek başlayabilir.

Strateji 1: Kurumsal GenişlemeKurumsal genişleme bir kuruluş için etkinliği artırmanın en basit yolu olabilir. Kurumsal genişlemeyi kuruluş, diğer kuruluşlarla ilişkiye girmeden de başarabilir. Kurumsal genişleme, daha fazla sayıda hedef grup üyesine, sosyal gruba veya coğrafi alana, kurumsal çalışmaların ve etkinliklerin ulaştırılmasıyla gerçekleştirilebilir. Önceden başarılı olmuş bir pilot çalışmasının başka alanlarda uygulanmaya başlaması ya da farklı yerlerde ofis veya temsilciliklerin açılması da kurumsal gelişmeyi sağlayabilir.

Strateji 2: Diğer Kuruluşları Harekete GeçirmeBu strateji, bir kuruluşun, aynı sektör içinde veya dışındaki başka bir kuruluşa teknik ve mali yardım sağlayarak, ilişki kurduğu kuruluşun çalışma biçimini ve hedeflerine etkilenmesi amacıyla uygulanır. CYBE'lerin önlenmesi çalışmalarının başarı şansı, daha önceden kurulmuş, belirli bir büyüklüğe ulaşmış ve birçok sektörü kapsayan alt yapılara eklemlendiğinde daha fazladır. Örneğin STK'ların HIV/AlDS'i önleme çalışmalarını hali hazırda sürdürülmekte olan üreme sağlığı programlarına eklemlemek için çaba sarf etmeleri maliyeti azaltacağı gibi etkinliği de artıracaktır.

Strateji 3: Düşüncelerin YaygınlaştırılmasıBir STK'nın diğer bir STK'yı, belirli bir kavramı, yaklaşımı veya teknolojiyi benimsemesi için yüreklendirmesi ve bu yolla etkinliğini artırması amacıyla uygulanır. Bu strateji, diğerlerine bakışla daha soyut unsurlar içermektedir. Bustratejinin kullanılması ile belli bir programın veya etkinliğin değil, fikirlerin ve yöntemlerin yaygınlaştırılması amaçlanır. Bu stratejiye bir örnek olarak, akran eğitimi kavramını bir STK'nın diğer STK'lara yansıtması ve bu eğitim yönteminin yaygınlaştırılmasını sağlaması verilebilir.

Srateji 4: Politikaları ve Mevzuatı EtkilemekSTK'lar, donör kuruluşların ve hükümetlerin politikalarını etkilemek veya mevzuatı değiştirmek isteyebilir. Özellikle HIV/AlDS'i önleme ve destek programlarında bu strateji çok önemlidir. Bir örnek vermek gerekirse; seks işçilerine yönelik ayrımcılık oluşturan ve damgalamalara neden olan mevzuatın değiştirilmesi, seks işçilerinin güçlenmesine, dolayısıyla güvenli cinsel ilişki için pazarlık şanslarının artmasına neden olacaktır. STK'lar koalisyonlar oluşturarak ve bilgi paylaşarak sivil toplumun HIV/AIDS ile ilgili isteklerinin yönetimler tarafından kabul edilmesini sağlayabilir, politikaları etkileyebilir ve mevzuatın değişmesine yol açabilirler.

Strateji 5: Öncelik SağlamakAmaç CYBE'leri önleme amacıyla yapılan çalışmaları sağlık hizmetlerinin geleneksel dar sektörel yaklaşımından kurtarıp, karar verici organlar ve kuruluşlar dahil geniş bir sektörel yelpazede ele alınmasını sağlamaktır. Tüm sektörlerin CYBE'lerin olumsuz etkilerinin farkında olmaları ve özellikle HIV/AIDS konusunda duyarlık kazanmaları sağlanır. Özellikle HIV/AlDS'in genç nüfusun üzerindeki olumsuz etkilerinin ve bu olumsuz etkilerin işgücünde oluşturdukları kayıpların ortaya konulması, insanları risk almaya zorlayan yoksulluk ve eğitim eksikliği gibi konularda toplumun daha duyarlı olmasına yol açacaktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp