Sivilce Probleminiz Varsa...

Sivilce Probleminiz Varsa...

Sivilce Ergenlik Sonrasında Da Görülebilir

Halk arasında sivilce olarak bilinen "akne vulgaris" kıl folikülü ve buna bağlı yağ bezlerinin tekrarlayan bir hastalığıdır. Derinin yağlı bölgelerinde ortaya çıkar. Çoğunlukla yüz, boyun, sırt, göğüs, omuzlar ve bazen kalçalarda görülür. Özellikle ergenlik döneminde hormonal faktörlerin etkisi ile yağ bezlerinin salgısındaki artışa bağlı olarak oluşur. Ancak bazen erişkin yaşta da görülebilir.

Yağ bezinin deriye açılan kanalı fazla yağ bezi salgısı nedeniyle tıkanır. Bunun sonucunda siyah noktalar (açık komedon) ve beyaz küçük kabarıklıklar (kapalı komedonlar) oluşur. Deride oluşan bu değişklikler normalde cildimizde az sayıda bulunan bakterilerin çoğalması için uygun ortam sağlar ve içi cerahatli şişlikler, kistler hatta nodüller oluşabilir.

Genetik Yatkınlık Sivilce Oluşumunda İlk Sırada Yer Alıyor

Oluşumunda en önemli faktör genetik yatkınlıktır. Bunun dışında stres, yanlış kozmetik uygulamalar, hormanal bozukluklara bağlı olarakta oluşabilir. Hormonal bozukluğu olanlarda adet düzensizliği, kıllanma artışı, saçlarda özellikle tepe bölgesinde dökülme gibi androjenlerin artışına bağlı başka şikayetler de akneye eşlik eder.

Erkeklerde Akne Problemi Daha Ağır Seyrediyor

Akne, 12-25 yaş grubunun % 85‘inde görülür. Ender olarak 8 yaş civarında başlayıp, 30 yaştan sonra da devam edebilir. Erkeklerde daha sıktır ve daha ağır klinik seyir görülebilir. Hayatı tehdit eden bir durum olmamasına rağmen sosyal ve psikolojik açıdan ciddi sorunlara yol açabilir.

Akne Konusunda Bilinmesi Gerekenler

Sivilce bulaşıcı değildir.

Sivilce tedavi edilmezse veya sivilce ile oynanıp, sıkılırsa iz bırakma eğilimi artar.

Gıdaların sivilceyi şiddetlendirmede belirgin rolü bulunmamaktadır.

İlaç tedavisi kişiye göre değişir. Sivilcenin şiddeti, yerleşim yeri, kişinin cinsiyeti ve yaşına göre tedavi seçilir.

Sivilceli cildin temizliği için, düzenli olarak, günde bir veya iki sefer, derinin doğal pH'ına yakın bir temizleyici ile cilt fazla hırpalanmadan yıkanabilir. Kese gibi cildi tahriş eden sert uygulamalar artışa neden olabilir.

Akne tedavi edilmezse iz kalma riski artar.

Güneş ışınları ve solaryum akne lezyonlarının iyileşmesine yardımcı olabilir. ancak uzun süreli güneş maruziyetleri ciltte kalınlaşma ve yağ salgısında artışa neden olur. Bu aknenin alevlenmesine neden olur.

Cilt bakımı için kullanılan ürünler özenle seçilmeli, akneli ciltler için uygun olan su bazlı ürünler kullanılmalıdır.

Mutlaka Uzman Yardımı Alın

Erken dönemde tedavi her zaman daha avantajlıdır. Oluşan izleri tedavi etmek akneyi tedavi etmekten çok daha zordur. Uzman olmayan kişiler tarafından önerilen yanlış uygulamalar sivilcelerin artışına ve iz bırakmasına neden olabilir.

Sağlık Rehberi Etiket Bulutu

A gribi adet ağız ağız kokusu akne alerji alkol allerji ameliyat anestezi anne anne sütü astım aşı aşırı terleme ateş bacak bahar bahar hastalıkları baş ağrısı bebek besin beslenme beyin beyin kanaması böbrek burun burun tıkanıklığı check up check-up checkup cilt cilt gençleştirme çatlak çocuk çocuk sağlığı çocuklarda dahiliye depresyon dış kulak diş diş ağrısı diş çürüğü diş sağlığı diyabet diyet doğum domuz gribi düşük egzersiz emzirme enfeksiyon epidural erkek erken tanı estetik evlilik gebelik görme kaybı grip guatr güneş güneş yanığı H1N1 hamilelik hamilelik çatlakları hava hiperaktivite iç hastalıkları idrar iftar ilaç ishal jinekoloji kadın kalp kalp hastalığı kalp hastalıkları kalp krizi kalp sağlığı kanama kanser kanseri kardiyoloji karın kaza kellik kırışıklık kilo koah koku kriz kurdeşen lazer meme menopoz mide migren MS multipl nefes nem nezle obezite okul omurga ortopedi oruç osteoporoz ozon öksürük peeling polen prostat psikoloji ramazan reflü rehberi ritim bozukluğu saç dökülmesi saglik sağlık sağlıklı beslenme selülit sıcak sigara sigaranın zararları sigaranin zararlari sigarayı bırakma sinir sivilce sivilce tedavisi skleroz soğuk algınlığı solunum spor stres swine flu şeker şeker hastalığı tansiyon tatil tedavi tüp bebek uyku varis virüs vitamin yaşam yaz yaz tatili yemek yorgunluk

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp