Kafada Sivilce

Kafada Sivilce :

Kafa derisinde sivilce oluşması kadın, erkek ve çocuklarda sık rastlanan bir sorundur. Bu sivilceler derinin aşırı yağlı olmasından çok enfeksiyona bağlı olarak meydana gelir.

Enfeksiyon nedeniyle oluşan sivilceler genellikle kafa derisinin saç çizgisine yakın bölgesinde ve üst kısımda görülür. Bu sivilcelerin içi doludur ve çok kaşıntılı olabilirler.

Kaşımak daha ciddi yaralara ve iltihabın yayılmasına neden olacağı için elleri bu sivilcelerden uzak tutmak gerekir. Daha büyük boyutlardaki kafa derisi sivilcelerine necrotica adı verilir. Bu büyük sivilceler irin içermez ancak iltihaplanırsa kalıcı yara izlerine ve siyahımsı kabuklanmaya neden olabilir.

Perifolliculitis capitis ise kafa derisinde görülen en ciddi kist benzeri iltihaplanmalardır. Büyük bir kist şeklinde, saç derisinin arka kısımlarında oluşur. Saç derisinde ve saç köklerinde ağrılara, iltihaplanmaya, kafanın arka kısmında ve boynun arka bölgesinde yaralara neden olabilir.

Kafa derisinde oluşan sivilceler için sivilcelerin hangi tür olduğuna bağlı olarak evinizde yapacağınız bakımdan reçeteli ilaçlara kadar farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır.

Hafif ve küçük sivilceler için mantara karşı, antibakteriyel şampuanlar kullanabilir ve şampuanınızı organik markalardan seçebilirsiniz. Ayrıca uzmanlar bu tip sivilceler için antibiyotik içeren kremleri tavsiye etmektedir. Krem formunda antibiyotikler ile azalmayan sivilceler için ağız yoluyla alınan antibiyotikler kullanılabilir.

Büyük ve ilaç tedavisine cevap vermeyen sivilceler, aknelerden kurtulmak için küçük cerrahi müdahalelere ihtiyaç duyulabilir.

Kafa derisindeki aşırı yağlanma hem sivilce çıkmasına hem de saçların dökülmesine neden olur. Öncelikle saçlarınızı gün aşırı seba med, numis med gibi syndet içeren bir şampuanın yağlı saçlar için ve sık kullanılan tipiyle yıkamaya başlayın. 1-2 ay içinde alacağınız sonuca göre bir dermatoloji uzmanına görünmeniz gerekebilir. Saçlarda yağlanmayı artırıcı jöle, şapka gibi şeyleri de kullanmayın.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp