Sinirsel Gastrit

Sinirsel Gastrit :

Midemiz ve bağırsaklarımız hareketli organlardır. Bu nedenle bu organların hareket etmeleri sırasında hava ve sıvıların yer değiştirmesiyle gurultu denilen sesler ortaya çıkar. Bunlar bazı kişilerde fazla olabilir. Bunun önüne geçebilmek için öncelikle altta yatan bir hastalık olup olmadığının araştırılması gerekir. Daha sonra mide ve bağırsağı rahatlatıcı ilaçlar denenebilir. Özellikle (nohut, fasulye, lahana, süt gibi) gaz yapan besinlerden uzak durulması gerekir. Bu yakınmanız açısından bir Gastroenteroloji Uzmanına başvurmanız yararlı olacaktır.

Hepatit C

Anneme 5 yıl önce Hepatit C teşhisi konuldu. Biyopsi yapıldığında 1. evrede denildi. Şu anda doktoru kan tahlillerinde yükseklik gördüğü için tekrar biyopsi yapmayı istiyor. Öğrenmek istediğim kısa sürede bu hastalık ilerler mi, kaç evreden oluşur? Hastalığın seyri, ilerlemesi ve aşamaları ile ilgili bilgi verirseniz çok memnun olurum. Hepatit C virüsüne bağlı olarak gelişen karaciğer hastalığına “Kronik C hepatiti” adı verilir. Bu durumda karaciğer giderek bozulmaya başlar ki bu dört evrelidir. Evre I hastalığın başlangıcı olup IV. evre siroz olarak adlandırılır.

Tedavi edilmeyen olgularda I. evreden IV. evreye gidiş süresi hastadan hastaya değişmekle birlikte 10 ile 30 yıl arasında değişebilir. Kronik karaciğer hastalarının aşırı yorulması önerilmez. Şekerin karaciğere iyi gelmesi gibi bir durum da söz konusu değildir. Annenizin yapılan biyopsisinde 5 yıl önce Evre I saptandığına göre yeni biyopsi şart değildir. Ancak ille son durumu öğrenmek isteniyorsa “fibrotest” adı verilen kan tetkiki ile karaciğerin durumu saptanabilir. Bu konuda eğitim almış uzmanlar Gastroenterologlardır. Gereksiz tıbbi girişimlerden ve tedavilerden sakınabilmek için bir Gastroenteroloji Ünitesine başvurmalı ve tedavi yoluna gitmelisiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp