Gastrite İyi Gelen Bitkiler

Gastrite İyi Gelen Bitkiler

Uzun süre aç kalmak midenin salgıladığı sindirim sıvılarının kendisine zarar verir bu nedenle güne kahvaltıyla başlanması önerilir.
Sindirimi zor olan besinlerin çok sık tüketilmemesi gastrite iyi gelir. Özellikle uzun süren diyetlerde çok fazla sebze tüketilmesi ve sebzelerin mideye zarar verebilmesi söz konusudur.

Gastrite iyi gelir denen temel içeceklerden biri güne fazla sıcak olmayan bir bardak ılık içilmesidir. Bu şekilde mide de rahatlama olması söz konusu olur. Ancak şeker hastalığınız yoksa bunu uygulayınız.

Gastrite ne iyi gelir konusunda tavsiye edilen bir konu yenilen yiyeceklerin çok sıcak yada çok soğuk olmamasına dikkat edilmesidir.
Az yağlı protein kaynakları : Proteinler vücuda enerji sağlamanın haricinde hücrelerde oluşabilen hasarları onarabilmektedirler. O zaman gastrite ne iyi gelir sorusuna cevaben bu rahatsızlığı olan kişilerin midenin zar tabakasını zorlayan ve sindirimi güçleştiren fazla yağlı proteinler yerine yağ oranı daha düşük proteinli maddeleri tüketmeleri önerilebilir. Örneğin yağsız et, balık, tavuk, soya, yağ oranı az olan süt ve yoğurt tüketilebilir.

Gastrite ne iyi gelir sorusu için verilebilecek diğer bir cevap flavonid içeren yiyeceklerdir. Parlak renkteki sebzeler ve meyveler gastritin olumsuz etkilerini hafifletme özelliğine sahiptirler. Kereviz, kızılcık, elma, yeşil çay, kiraz ve biber bu özellikleri ile gastrite ne iyi gelir sorunu için önerilebilirler.

Gastrite ne iyi gelir konusunda verilebilecek son öneri grubu koyu yeşil yapraklara sahip sebzelerdir. Gastrit şikayeti olan kişilerin bolca koyu yeşil yaprakları olan sebzeleri tüketmeleri önerilmektedir. Bu özellikteki sebzelerde A, C, ve K vitaminleri bulunur. Bu vitaminler dışında gastrite ne iyi gelir konusunda tüketilmesi önerilen demir, kalsiyum ve folat maddeleri yüksek oranlarda bulunmaktadır.

Gastrite ne iyi gelir konusunda önerilebilecek bir diğer besin grubu probiyotiklerdir. Probiyotikler gastrite neden olan bakterilerin sayıca artış göstermelerini engeller. Probiyotikler eczanelerden ilaç formunda alınabileceği gibi probiyotik içeren besinler de tüketilebilir. Örneğin az yağlı yoğurt gibi.
Sindirilmeleri kolay olan gıdalar da gastrite ne iyi gelir sorusuna verilebilecek cevaplardandır. Bu gıdalara örnek vermek gerekirse;
Az yağlı çorba, makarna, haşlanmış pirinç, yağ oranı düşük süt, pişmiş sebzeler Gastrite ne iyi gelir konusunda önerilebilen sindirimleri kolay gıdalardır.

Gastrit Belirtileri

Mideyi ilgilendiren bir sağlık sorunu olmasına karşın gastrit çoğunlukla herhangi bir belirtiye yol açmaz.

Çoğu gastrit teşhisi diğer bir hastalık nedeniyle, kişinin mide mukozasından örnek alındığında tespit edilmektedir. Tabii bu durum herkes için geçerli değildir ve gastrit belirtileri günlük hayatınızı etkileyecek kadar şiddetli olabilir.

Gastritin en sık görülen belirtileri mide ağrıları, yanma hissi, bu ağrılara eşlik eden mide bulantısı ve/veya kusma, aralıklarla görülen ishaldir.

Kişi, belirtilerin arttığı dönemlerde iştah kaybı yaşayabilir, şişlik oluşabilir ve geğirme görülebilir. Koyu renkli, katran benzeri dışkı gastritin belirtisi olabilir.

Bu belirtilerin hepsi bir anda ortaya çıkmaz ve kronik gastrit ilerledikçe görülen belirtilerin sayısı ve şiddeti artabilir.

Gastrit Tedavisi

Gastrit teşhisi için doktorunuz tam kan sayımı isteyecektir.

Ayrıca endoskop kullanarak üst sindirim bölgesinin muayenesi (esophagogastroduodenoscopy) ve biyopsi (mideden parça alınarak laboratuvar ortamında kontrol edilmesi) teknikleri kullanılabilir.

Bu testlere ek olarak dışkıda kan bulunup bulunmadığı kontrol edilebilir.

Gastritin tedavisinde kullanılacak yöntem, nedenine bağlı olarak değişebilmektedir.

Özellikle akut gastrite neden olan ilaç kullanımı veya düzensiz, aşırı yağlı veya tuzlu, hazır gıdalarla beslenme bırakıldığında gastrit belirtileri de kendiliğinden ortadan kalkar.

Bakteriyel enfeksiyona bağlı olarak gelişen kronik gastrit için antibiyotik tedavisi kullanılabilir.

Gastrit belirtilerini şiddetlendiren mide asidi üretimini kontrol altında tutabilmek için, mide asidi dengeleyici “antacid” ilaçlar kullanılabilir.

Gastriti Olanların Dikkat Etmesi Gerekenler

Gastrit belirtileri doğru bir beslenme programıyla önemli oranda kontrol altına alınabilir.

Bunun için normalden fazla mide asidi üretimine neden olan asitli meyveler (mandalina, portakal, greyfurt, çilek gibi) tüketilmemelidir.

Gastrit şikayeti olanlara gazlı, şekerli içecekler, kahve, çay, aşırı yağlı ve baharatlı gıdalar önerilmez.

Alkol direkt olarak gastriti etkiler, bu nedenle içilmemelidir.

Aspirin gibi mide astarını etkileyen ve tahrip eden ilaçlar kullanılmamalıdır. Bu ilaçların tam listesi konusunda doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.

Bunlar dışında yedikten sonra sizi rahatsız eden, gastrit belirtilerini şiddetlendiren gıdaları bir kenara not ederek kendinize özel bir “gastrit listesi” oluşturabilirsiniz.

Son olarak; yatmadan en az 2 saat önce yeme ve içmeyi bırakmanız geceleri yaşanabilecek olası gastrit ağrılarından korunmanıza yardımcı olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp