Sıkıntı Stres

Sıkıntı Stres

Sıkıntı Stres

Sıkıntı stres ikiside birbirinin peşinden gelen rahatsızlıklardır. İnsan sağlığını hem psikolojik hemde fiziksel olarak etkileri vardır. Sıkıntı ve Stres' in açıklamaları ve önlemleri makalemizde yer almaktadır.



SIKINTI STRES :

insanı rahatlıkla düşündüklerinden korkutup, kendisini inkar edebilecek duruma getiren duygudur. her zamanki zevkler, istek duyulan eylemler ve konuşmaktan hoşlandığınız kişiler kurur kalır gözlerinizin önünde. son derece ciddi bir şekilde uğraştığınız şeyler değersizleşip küçülür. duvarlar uzar, oda içinize doğru çekilir, "offf" diye mırıldanırken sarf ettiğiniz kelimeler saydamlaşır, kimi zaman tıpkı lafı bir yere getirmeye çalışıyor gibi büyürler yine içinizde, ama cevap veremezsiniz. hayat yoksunluğunun beyne vurduğu dakikalardır.

Stres, "hoş olmayan, kötü baskı" anlamına gelir. Bu belki de önemli bir yanılgı; çünkü yaşanan bütün stresler ya da endişeler her zaman "istenmeyen" veya "hoş olmayan" değildir. Gerçekte belki de stressiz bir yaşam kişiyi güdülenmemiş ya da hissiz, duygusuz da yapabiliyor. Aşağıdaki diyagram stresin farklı özelliklerini göstermektedir:

Strese Karşı Neler Yapılabilir?
Öncelikle genellemelerden kaçınılmalıdır. Her bir kişinin kapasitesi, en uygun stres derecesi farklıdır. Daha doğrusu stresi ve stresin kaynağını herkes farklı olarak algılar. Bir kişi için aşırı kaygı yaratan bir durum bir diğeri için baş edebileceği ya da kolaylıkla üstesinden gelebileceği durum olabiliyor.

İkinci olarak kişi çok ya da az stres karşısında nasıl önlem alacağını ve çevresini nasıl organize edeceğini birbirinden ayırabilmektedir. Bunu önleme / engelleme olarak tanımlayabiliriz.

Fakat kişinin kendisini ve çevresini kontrol etme çabası içinde olması da zaman zaman istenmeyen kaygıya neden olabilmektedir. Dolayısıyla asıl gerekli olan belki de stresi "engellemeye'' çalışmanın yanı sıra stresle baş etme yöntemlerini/becerilerini de geliştirebilmektir.


SENDE YORUM YAP!

Whatsapp