Sigara Alzheimer Riskini Arttırıyor Mu?

Sigara Alzheimer Riskini Arttırıyor Mu? : Sigara içenlerde Alzheimer sık değildir; çünkü muhtemelen bunayacak yaşa gelmeden ölürler. Sigara demansı önler mi? Sigara demansa neden olur mu? Bu konuda 1990’lı yıllarda yapılan çalışmalarda birbiriyle çelişen sonuçlar alındı. Bu araştırmalarda sigaranın koruyucu etkisi olduğu ileri sürüldü. Bu iddia medyaya geniş şekilde yansıdı ve bazı bilim adamları tarafından ailesinde demans olanlara sigara tavsiyesine kadar ileri gitti. Sigaranın koruyucu etkisi bazı biyolojik mekanizmalarla da açıklanmaya çalışıldı.Alzheimer hastalığında kolinerjik sistem hasara uğrar. Nikotin ise beyinde asetilkolininin etkisini artırır. Nikotin bazı zihinsel fonksiyonlara kısa süreli etki eder fakat uzun süre etki ettiğine işaret eden herhangi bir mekanizma yoktur. Diğer yandan kalp damar hastalıkları, beyin damar hastalıkları ve vasküler demans için de risk faktörüdür.

Sigara içenlerin beyinlerinde kanlanma azalması yanında, küçülme (atrofi) görülür. Yaşlılarda yapılan ileriye dönük çalışmalarda sigaranın hem demans hem Alzheimer riskini artırdığı bulundu. Orta yaşlarda sigara tiryakiliğiyle artan demans riski bulgusu Honolulu-Asia Aging Study’de saptandı, Japonya’da yapılan bir çalışmada ise ilişki olmadığı belirtildi.Sigara içenlerde Alzheimer gelişme riski iki kat fazladır. Bu bulgu daha önceleri yapılan ve sigaranın koruyucu etkisi olduğunu bildiren çalışmalara terstir. Koruyucu etkinin olası açıklaması, çalışmaya çok genç kişilerin alınması ve sigarayla Alzheimer arasındaki ilişkinin yaşa bağımlı olmasıdır. Sigara içenler bunayacak yaşlara gelememektedir.Manhattan’da yaşayanlar arasında yapılan prospektif bir çalışmada, sigara içimiyle Alzheimer arasındaki ilişki araştırıldı, sigaranın Alzheimer riskini artırdığı saptandı. Yazarlar sigarayı bırakanlarda bu riskin bir miktar azaldığını belirttiler.

Diğer bir çalışmada demansı olmayan yaşlı bireylerde sigara içmenin zihinsel yıkımı hızlandırabileceği de kaydedildi.2011’de yayımlanan bir çalışmada, 1978-85 yılları arasında araştırmaya katılan 21.123 kişi, ileri dönük olarak değerlendirildi ve orta yaşlarda günde iki paketten fazla sigara içen bireylerde, 20 yıl sonra Alzheimer, vasküler ve diğer demans riskinin, hiç sigara içmeyenlere göre %100 arttığı ve sigaranın zararlı etkisinin genellikle vasküler mekanizmalar (damar sertliğini artırarak) yoluyla olduğu saptandı.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp