Saman Nezlesine Karşı Alınabilecek Önlemler

Saman Nezlesine Karşı Alınabilecek Önlemler

Saman nezlesinin gelişimini engellemenin bilinen bir yöntemi yoktur, ancak sonraki ataklar azaltılabilir ya da önlenebilir. Desensitizasyon ya da alerji aşıları olarak da bilinen immünoterapi birkaç hafta veya ay boyunca periyodik artışlarla küçükten büyüğe doğru dozlarla alerjenin enjekte edilmesini içerir. Bu, vücudun alerjenlerle karşılaştığında herhangi bir büyük alerjik tepki vermeyeceği şekilde alışmasını, aşina hale gelmesini sağlar. Alerji aşıları yaptıran kişiler, aşıdan hemen sonra küçük de olsa anafilaksi riskine karşı yakın takibe alınır. Aşılardan tam anlamıyla faydalanmak birkaç yılı bulabilir o zaman bile her beş kişiden biri immünoterapiden bir fayda görmemektedir.

Polenlere maruz kalmanın azaltılması saman nezlesinin belirtilerini azaltabilir. Ağaçların çoğu baharda polen üretirken, bitkiler ve çiçekler yaz boyunca, ambrosia ve diğer geç çiçeklenen bitkiler ise yazın sonlarında ve sonbaharın başlarında üretir.

Saman nezlesi olan kişilerin kendi "polen mevsimleri"nden haberdar olmaları ve bu zaman boyunca mümkün olduğunca kapalı ortamlarda kalmaları gerekir. Polenlerle temasın önüne geçmek üzere kapalı ortamda kalmak için en iyi zamanı hesaplamakta polen sayımı kullanılabilir. Ne yazık ki, daimi olarak düşük polen sayımı yapılan bir başka bölgeye taşınmak nadiren etkili olur, çünkü yerel floraya bağlı yeni alerjiler gelişmektedir.

Saman nezlesi ataklarını önlemek ya da azaltmak üzere uygulanabilecek diğer stratejiler şunlardır:
Polen seviyelerinin en yüksek olduğu sabah saatlerinde evde pencereler kapalı şekilde beklenmesi.
Araba kullanırken camların kapalı tutulması.
Dışarı çıkıldığında cerrahi bir yüz maskesi takılması.
Özellikle polen mevsimlerinin en yüksek olduğu zamanlarda, ormanlar ve çimenlik alanlardan uzak durulması.
Dışarıda dolaşıldıktan sonra elbise ve saçların yıkanması.
Evde klima ya da hava filtreleri kullanılması ve filtrelerin düzenli olarak değiştirilmesi.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp