Reflü Ağız Kokusu

Reflü Ağız Kokusu

Reflü Ağız Kokusu ve Tedavisi Hakkında Bilgiler

Reflü ağız kokusu, ağıza acı ekşi su gelmesi, mide yanması .yutmada güçlük çekme, dişeti hassasiyeti gibi rahatsızlıklar meydana gelmektedir. Konu ile ilgili bilgiler için yazımızı okuyunuz. Reflü Ağız Kokusu Midede Yanma Faranjit Benzeri Boğazda Yanma Ağızda Ekşilik Gibi Sorunlarla Karşılaşabilirsiniz.

Reflü Ağız Kokusu

Ağız kokusu nedenleri arasında -sıralamada çok ön sıralarda olmasa da- R E F L Ü, araştırılması gereken en önemli sebeplerden biridir. Reflüye yol açan sebepler ve reflünün oluş mekanizması aynı zamanda ağız kokusunu da oluşturan etkenlerdir. Reflünün en önemli semptomları; midede yanma, ekşime, ağza acı ekşi su gelmesi, ağızda ekşi tat hissi, yutma güçlüğü, öksürük, farenjit benzeri boğazda yanma, ağrı, diseti hassasiyeti, ağız kokusu…


Normal şartlarda, yemek borusu ve mide arasındaki sfinkter mekanizması ( Valf yada kapakçık olarak da adlandırılır ) yemek borusundan mideye geçişe izin verir, mideden yemek borusuna kaçışa engel olur. Bu sayede alınan gıdalar hem mekanik olarak karıştırılır, hem de asit ve diğer sindirim enzimleriyle parçalanır.Reflü yada tıbbi adıyla GastroÖzofageal Reflü Hastalığı ( GÖRH ), yemek borusu ve mide arasındaki bu sfinkter mekanizmasının tam anlamıyla çalışmaması nedeniyle oluşur. Ve mide içerisindeki asitle sindirilmeye çalışılan gıdalar ve sıvı yemek borusuna ve hatta bazen yutak ve ağza kadar geriye kaçabilir. İşte, bu geri kaçan asitli mayi, yemek borusunda tahrişe yol açar ve yanma şikayeti oluşur. Daha da yukarılara kaçan mayi, boğaz ve ses tellerinde tahrişe yol açar ki bu da farenjit, boğazda yanma ağrı, yutma güçlüğü, boğazda takılma hissi ve öksürük şikayeti ile kendini gösterir. Ve nihayetinde mide ve yemek borusu arasındaki bu irtibat, bu şekilde sürdüğü sürece, asit ve sindirilmeye çalışılan gıdalar, ağızda ve nefeste kötü bir koku hissedilmesine yol açar ki böyle hastalar da içten gelen bir ağız kokusu şikayetiyle bizlere başvururlar.

Ağız içi kaynaklı, kötü kokular ekarte edildikten sonra, mutlak surette reflü ile ilgili bir araştırma yapılmalıdır.

Reflünün sebepleri arasında - kesin olarak bilinmemekle birlikte - mide fıtığının varlığı, kötü beslenme alışkanlıkları, stres, gebelik, obezite ( şişmanlik ) sayılabilir. Reflünün ağız kokusu dışında çok daha ciddi problemlere yol açabildiği bilinmelidir. ( Yemek borusu iltihabı, ses telleri iltihabı, astım benzeri akciğer hastalıkları vs ).

Öncelikle reflü hastalığının varlığının tesbiti, teşhisin konulması ile işe başlanmalı ve tedaviye derhal geçilmelidir. Tedavi seçenekleri;

1- Diyet ( Yemek Alışkanlıklarının Düzenlenmesi

2- Yaşam Tarzı Değişiklikleri


3- İlaçlar ( Antasitler, Proton Pompa İnhibitörleri gibi

4- Ameliyat

Reflü hastalarının % 90‘ı ilk 3 seçenekteki tedavilere yanıt vermektedirler. Ancak %10‘luk gruba giren , ilaçlara rağmen şikayetleri süren yada ilaca cevap vermeyen yada ömür boyu hergün ilaç kullanmak zorunda olan hastalarımıza ameliyat seçeneğini sunmaktayız.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp