Ramazan Kutlaması

Ramazan kutlaması,ramazan ayının gelmesi ile birlikte ramazan şenliklerininde başlaması iftardan sonra yapılabilecek en güzel aktivitelerden sayılmaktadır.Ramazan eğlencesi hakkında bilgiler aşağıdaki makalemizde yer almaktadır.Ramazan ayının değişimezi olan ramazan eğlenceleri hakkındaki konunun detaylarına bu sayfamız üzerinden ulaşabilirsiniz..



Ramazan ayı geldiğinde herkeste bir heyecan başlar, ramazan ayı ibadetin en yoğun yaşandığı ay olduğu kadar ramazan eğlenceleri ile de özellikle çocukların beklediği özel bir zamandır. Cambazlar , hokkabazlar , macuncular , kağıt helvacılar , karagöz ustaları , meddahlar , ortaoyuncular ramazan ayının arefesinde aranıp bulunur ve ramazan eğlenceleri haftalar önceden ayarlanırdı.

Ramazan boyunca devlet önde gelenlerinin ve varlıklı kişilerin konaklarında halka açık iftar sofraları kurulur, sofraya oturanlara diş kirası adı altında armağanlar ya da para verilirdi. Akraba ve dostlar arasında ramazanın ilk haftasında habersiz iftara gitmek bir saygı belirtisi sayılırdı. Daha sonraki günlerde de büyükler, akraba ve dostlar iftara davet edilirdi.

İftardan sonra erkekler dışarı çıkar, özellikle yaz aylarına rastlayan ramazanlarda eski İstanbul'da Fatih, Şehzadebaşı, Laleli, beyazıt, Sultanahmet, Ayasofya, Eyüp, Mahmutpaşa, Sultanselim camisi meydanlarındaki açık hava kahvelerine gidilir, teravih namazına değin burada çubuk, nargile, kahve içilip sohbet edilirdi. Yatsı ezanından sonra teravih namazı için camilere gidilir, namazdan sonra da ramazan şenlikleri yapılan yerler gezilirdi. Ramazan şenlikleri yapılan yerler arasında özellikle Şehzadebaşı'ndaki direklerarası en canlı eğlence merkezlerindendi. Tavukpazarı'ndaki semai kahveleri, Şehzadebaşı'nda sergilenen kukla , gölge oyunu , orta oyunu gösterileri , bazı ünlü meddahların devam ettiği kahveler en çok ilgi gören eğlence yerleriydi.

Son yıllarda belediyeler eski ramazan şenlikleri tarzı ramazan eğlenceleri düzenliyorlar ancak tabii ki o eski tadlar artık yok. Ucuz olsun da ne olursa olsun mantığı bu alanda da kendini gösteriyor. Ramazan eğlenceleri bir organizatör şirkete veriliyor ve şirket de ucuz olsun da ne olursa olsun düşüncesiyle her sanatın amatörünü buluyor. Mesela yapılan ramazan etkinliklerinin hepsinde karagöz var ama hiç birinde gerçek bir karagöz sanatçısı yok.

Ramazan bayramı mesajları

» Benim ömrümde ırmaklar vardır sularında hayallerimi yüzdürdüğüm, benim
ömrümde sevdiklerim vardır bayramlar ayrı geçince üzüldüğüm. Bayramınız
mübarek olsun!

» Kainatın yaratıcısı ve alemlerin Rabbi yüce Allah'a sonsuz şükürler olsun!
Ramazan Bayramı bereketiyle, bolluğuyla gelsin, tüm insanlık için hayırlara vesile
olsun

» Heyecan ve özlemle beklenen kutsal Ramazan Bayramı geldi, hoşgeldin.
Mübarek bayram ulusumuza sağlık, huzur, mutluluk, bolluk ve bereket getirsin.
Hayırlı bayramlar dileğiyle.

» Sema kapılarının açık olduğu bugünde heybenizde tohum tohum dua
menekşeleri saçmanız temennisiyle hayırlı bayramlar.

» Bugün Bayram! Mübarek Ramazan Bayramı. Tüm inananlar birbirlerine daha çok
yakınlaşsın, dargınlıklar ortadan kalksın, kardeşlik ve dostluk duyguları daha da
kuvvetlensin. Tüm insanlar neşe ve mutluluk denizinde yüzsün. Bugün sevinç
günü, kederleri bir yana bırakıp mutlu olalım.

Ramazan Bayramı.nı doya doya yaşayalım. Hayırlı bayramlar! Her şeye kadir olan Yüce Allah, bizleri, doğru yoldanve sevdiklerimizden ayırmasın! Hayırlı ve bereketli Ramazan Bayramları dileğiyle.

» Güzellik, birlik, beraberlik dolu, her zaman bir öncekinden daha güzel ve mutlu
bir Ramazan Bayramı diliyoruz. Büyüklerimizin ellerinden küçüklerimizin
gözlerinden öpüyoruz.

» Hep bir arada, sevgi dolu ve huzurlu nice bayramlar geçirmek dileğiyle,
Ramazan Bayramınız kutlu olsun! Mübarek Ramazan Bayramı tüm ulusumuza

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp