Rahimde Ur

Rahimde Ur

Rahimde ur, diğer adıyla miyoma uteri olan bu rahatsızlık, sınırları belirgin olan iyi huylu tümöral kitlerdir. Bu rahatsızlık hakkında geniş bilgiyi makalemizde bulabilirsiniz.

MİYOMA UTERİ (RAHİMDE UR)

Miyom Nedir?


Miyom rahmin (uterusun) kendi düz kas liflerinden gelişen, sınırları belirgin iyi huylu tümöral kitlelerdir. Miyomlar değişik şekilde de isimlendirilebilirler: miyoma, fibromiyoma, fibroma, fibroid gibi. En sık kullanılan ismi miyomadır.
Miyomlar en sık rastlanan genital İYİ HUYLU tümörlerdendir. Normal uterus adalesinden daha sert yapıda, açık kırmızı, 0,5cm ile 25cm‘ye kadar hatta 6-7kg‘a kadar büyüyebilen tipleri vardır. Her 100 kadından 20‘sinde miyom görülebilir. Bu oran 35 ila 45 yaşları arasında %40‘lara kadar çıkabilir. Bir diğer önemli husus; çok sık gözüken bu rahim urları, kadınlarda %75 oranında herhangi bir şikayete yol açmaz.

Miyom oluşma nedenleri ve kimlerde daha sık görülür?

1-Kalıtımsal olarak; ailesinde miyom olan kadınlarda daha sıklıkla gözükür.(anne, abla, teyze)
2-Ergenlikte miyom gözükmez. Bunun nedeni de yumurtalıklar henüz çalışmadığı için östrojen yetersizliği vardır. Bu yaş dönemlerinde miyom gözükmez.
3-Östrojen hormonu; 35 ila 45 yaş arasında miyomların daha sıklıkla (%40) gözükmesi karşılanmamış östrojen hormonunun artmasına bağlıdır.
4-Siyah ırkta beyaz ırktan daha fazla gözükür.
5-Gebelikte %3 ile %5 arasında miyomlar daha fazla büyürler. (hormonların artmasına bağlı)
6-Yüksek doz östrojenli ilaçlar kullanmakla miyomlar artar. Bu arada düşük doz östrojen içeren doğum kontrol haplarının miyomlara bir etkisi yoktur.
7-Menopozda miyomlar azalır ve küçülürler. Bunun nedeni de östrojen hormonun azalmasıdır. Eğer menopozda miyomlar büyürse kanser (sarkom) olma ihtimali yüksektir.

Miyomların Rahim İçinde Yerleşmelerine Göre Tipleri Nelerdir?

1-İntramural miyomlar:
En sık rastlanan miyomlar bunlardır. Rahim kası içinde (miyometrium) bulunurlar. Bu miyomlar daha çok büyümeye bağlı bası bulguları (ağrı, kabızlık, idrar şikayetleri gibi) dejenere olmuşlarsa kanama da yapabiliriler.
2-Subseröz miyomlar:
Bu tip miyomlar rahmin (uterusun) dışını çeviren kılıfın (serozanın) altında yerleşmiş miyomlardır. Bazıları saplı olurlar ve bu sapların kendi etrafında dönmesi ile (torsiyone olması ile) şiddetli ağrı oluşturabilirler. Rahmin şeklini bozan ve girintili çıkıntılı yapan miyomlar bu tip miyomlardır. Kanama yapmazlar daha çok basıya bağlı ağrı yaparlar.
3-Submüköz miyomlar:
Rahim iç tabakasın (endometrium) altında yerleşen miyomlardır. Bu miyomlar en fazla kanama yapan miyomlardır.
4-Servikal miyomlar:
Daha çok submüköz miyomları rahim ağzından (serviksten) vajinaya doğru sarkması ile olur. Enfeksiyon ve kanama bu miyomlarda sıklıkla gözlenir.
5-İntraligamenter miyomlar:
Rahmin bağları içine yerleşen miyomlardır. Üretere basıya bağlı idrar şikayetleri olabilir. Cerrahi olarak çıkartılması en zor olan miyom tipleri bunlardır.

Miyom Tanısı Nasıl Konur?

1-Bimanuel jinekolojik muayene ile
2-Ultrason
3-Kitleler çok büyük ise karından da tanısı konabilir.
4-Histereskopi: Özellikle kısırlık yapan miyomların teşhis ve tedavisinde
5-CA 19,9: miyomlarda 35‘in üzerindedir.

Miyom Belirtileri

Öncelikle %75 oranında miyomlar bulgu vermeyebilirler. Bulgu verdiklerinde en sık görülen belirtiler şunlardır.

1-Kanama: Bu kanama daha çok adet kanamasının uzun süreli ve miktarının da fazla olması şeklindedir (menoraji kanaması). Miyomların kanama yapmasının nedeni endometrial hiperplaziye yol açmalarından kaynaklanmaktadır. Normal rahim iç alanı (endometrial kavite) 15cm² iken çok fazla sayıda miyom varlığında bu alan 225cm²‘ye kadar büyür. Büyük miyomlar adet sırasında rahmin kasılmasını engelledikleri için, kan damarlarının kapanması oluşmaz ve kanama da uzun süreli ve fazla miktarda olur.
2-İdrar yapmada zorlanma: Özellikle rahmin ön duvarında yerleşen miyomlar idrar kesesine (mesaneye) baskı yapmasına bağlı olaraktan bu şikayetler gözükür.
3-Kabızlık: Rahmin arka duvarına yerleşmiş miyomların barsaklara yaptığı bası ile olur.
4-Ağrı: Genellikle dejenere olmuş miyomlar ağrı yapar. Saplı miyomların torsiyone olması, 3 aylık gebelik iriliğinden daha büyük miyomlar sancılı bir acıma şeklinde kasıklara vurabilir.
5-Adet sancısı: Daha çok intramural miyomlarda olur.
6-Karında şekil bozukluğu: Çok büyük ve sayısı fazla olan miyomlarda kadının kendisi karnındaki kitleyi hissedebilir.
7-Kısırlık (infertilite): Miyomlar rahmin ağzını tıkadıkları zamanlar (servikal miyomlar) veya tüplere baskı yapan inrtamiyomlar nedeniyle veya endometriumu (rahim iç tabakası) incelterek implantasyonu (emriyonun rahim iç duvarına tutunması) bozarak kısırlığa yol açabilirler. Buna karşılık oldukça büyük miyomların varlığına rağmen, gebe kalıp miadına kadar sorunsuz gebeliğini sürdürerek, doğum yapan çok sayıda miyomlu kadında vardır. Bunun için, bütün nedenler ekarte edildikten sonra kısırlık konusunda etken sadece miyomla bağlantılıysa tedavi planı yapmak gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp