Prostat Biyopsi İğnesi

Prostat Biyopsi İğnesi yapım aşaması aşağıdaki makalede yer almaktadır.Sizler için araştırıp düzenlediğimiz aşağıdaki makaleyi okumanızı öneririz.

Biyopsi öncesi hazırlık:

1-Detaylı bilgi verilir ve onam alınır.

2-Hastanın kanamaya yol açabilecek ilaçları biyopsiden en az 4-7 gün önce kesilir.

3-Biyopsi öncesi TİT, PT-PTT, INR yapılır ve normal değerlerde olduğu teyit edilir.

4-Proflaktik antibiyotik 1 gece önce (tercihan kinolon grubu örn: ofloksasin 400mg 1x1 veya siprofloksasin 500mg 2x1) başlanır ve biyopsiden sonra en az 3-4 gün devam edilir

5-Lavmana gerek yoktur, hastanın biyopsi sabahı/öncesi büyük abdest yapmış olması yeterlidir.

Biyopsi sırasında:

6-Hasta tüm bu hazırlıklardan sonra biyopsi odasına alınır ve sol yanına yatırılır ve dizleri karnına doğru olacak şekilde pozisyon verilir. Biyopsi öncesi anal sfinkteri dilate etmek ve fizik muayene bulgularını yeniden değerlendirmek, hastayı işleme hazırlamak amacıyla mutlaka parmakla rektal muayene yapılır.

Hazırlanan ultrason probun uç kısmı jellenir ve prob butona basar gibi hareketlerle rektuma konulur ve prostat anatomisine bakılır, biyopsi alanları kontrol edilir. Daha sonra nörovasküler demetin bulunduğu alanlara 5‘er cc lokal anestezik yapılır.

7-Biyopsi alınma şekli aşağıdaki şemada açıklanmıştır. Biyopsi iğnesi rektumda prostatı itecek şekilde biyopsi noktasına dayanır ve 22mm uzunluğa ayarlanmış otomatik tabanca ile atış yapılarak biyopsi işlemine başlanır. 10-12 arası örnek doku alınır. İşlem ortalama 10 dakika içinde tamamlanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp