Proliferatif Değişiklikler

Proliferatif Değişiklikler :

Epitelyal Hiperplazi

Epitel hiperplazisi ve proliferatif fibrozistik değişiklik terimleri, duktuslar, terminal duktuslar ve bazen de meme lobüllerindeki bir dizi proliferatif lezyonu içine alır. Epitel hiperplazilerinin bir kısmı hafiftir, düzenlidir ve çok az karsinom riski taşırlar fakat spektrumun diğer ucundaki atipik hiperplazilerde, değişikliklerin şiddeti ve atipisi ile orantılı olarak karsinom riski daha yüksektir. Epitel hiperplazilerine, fibrozistik değişikliklerin diğer histolojik komponentleri eşlik eder.

Morfoloji


Epitel hiperplazilerin makroskobik görünümü ayırt edici değildir ve sıklıkla eşlik eden fibröz ya da kistik değişiklikler daha belirgindir. Histolojik olarak proliferatif lezyonların yelpazesi neredeyse sonsuzdur. Duktuslar, duktuller ve 10büller, içinde küçük Grand yapılarının ayırt edile. bildiği (fenestrasyonlar) kübik hücrelerle dolu olabilir .

Bazen prolifere olan epitel, duktus lümenine doğru, çok sayıda küçük papiller çıkıntılarla uzanabilir (duktal papil10matozis). Kendini kısmen intraduktal epitel proliferasyonu tabakalarının sayısı ile gösteren hiperplazinin derecesi, hafif, orta ve şiddetli olabilir. Bazı durumlarda hiperplastik hücrelerde, çok tabakalı dizilim daha fazla ve düzensizdir; nukleus ve sitoplazma büyüklüklerinde değişkenlikler vardır ve hafif hiperkromazi izlenir, kısaca karsinoma in situya yaklaşan değişikliklere sahiptir (daha sonra anlatılacak). Bu tip düzensiz hiperplaziler atipik hiperplazi olarak tanımlanır. Atipi içermeyen epitel hiperplazilerini, atipik hiperplazilerini, atipik hiperplaziden ayıran sınır, ayrıen atipik hiperplaziyi karsinoma in situdan ayıran sınır gibi çok iyi belirlenmemiştir fakat bu ayırımlar, ileride daha iyi anlaşılabileceği gibi önemlidir. Atipik 10büler hiperplazi, terminal duktus ve duktullerin (sinuslar) hiperplazilerini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Sito10jik olarak atipik hücreler, 10büler karsinoma in situnun hücrelerine benzerler, fakat terminal duktus birimlerinin %50'sinden azını doldurur yada genişletirler.

Atipik 10büler hiperplazi artmış oranda invaziv karsinom riski taşımaktadır. Epitel hiperplazisi, genellikle kendi başına klinik olarak saptanabilen bir meme kitlesi oluşturmaz, Bazen mamografide kanser kuşkusu uyandıran mikro kalsifikasyonlar oluşturur. Bu tip nodül oluşumu genellikle fibrozistik değişikliğin diğer gelişim şekilleriyle ilgilidir. Bununla birlikte belirgin papil10matozis seröz yada kanlı seröz bir meme başı akıntısı ile birlikte olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp