Prezervatif Ne İşe Yarar?

Prezervatif Ne İşe Yarar? :

Erkek prezervatifi (Erkek kondomu)  doğum kontrol yöntemleri

Kondom veya prezervatif Erkek Prezervatifi erkek kondomu erkeğin spermlerini boşalma sonrası vajene dökülmesini önleyen bir kılıftır. Bu kılıf genelde kauçuk veya poliüretan bir sentetik maddeden yapılır. Tam sertleşme sağlandıktan sonra penise takılır. Cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemek içinde önemli bir araçtır. Kondomun yırtılması önleyiciliğini yitirmesine neden olur. Prezervatif yırtılması yaklaşık %1–12 oranında gözlenmektedir. Yırtılma genelde tekrar tekrar kullanılan kondomlar nedeniyle olur. Bu nedenle tek kullanımlık kondomların tercih edilmesi önemlidir. Kondomlar koyla uygulanabilir bir yöntemdir.

Erken boşalmayı önleyebilir.

Kondom cinsel yolla bulaşan hastalıklar için bir bariyer olduğundan rahim ağzı kanserini önlemede etkilidir. Sık partner değiştiren kişiler kondomdan yararlanmalıdır.
Nadiren kondom kullanımı bazı erkeklerde duyarlılığı azaltarak sertleşme problemlerine yol açabilir. Bazen içerdiği maddeye karşı alerjisi olan kişilerde kullanılmamalıdır. Kondomun yırtılması gibi bir sorunla karşılaşılırsa 3 gün içinde ertesi gün hapları kullanılmalıdır.

Erkek kondomu cinsel ilişki sırasında penise takılan ince bir kılıftır.

Lateks ya da sentetik poliüretan kullanılarak üretilir. Erkek spermlerinin kadın vajinasına dökülmesini, dolayısıyla sperm ve yumurtanın karşılaşmasını engelleyerek gebeliği önler. Bir başka faydası da özellikle birden fazla cinsel eşi olanlarda cinsel yolla bulaşan hastalıkların (CYBH) yayılmasını engelliyor olmasıdır. (Örn: Herpes, Trikomonas, Sifiliz, Bel Soğukluğu, EIIV/AIDS vs.)Kayganlığı, vajinal ilişkiyi kolaylaştırması ve etkili bir aile planlaması yöntemi olması nedeniyle, Vajinismus tedavisi esnasında cinsel birleşme denemelerinde ve ilk ilişkilerde kondom kullanımı önerilmektedir.

Kondom (Prezervatif, Kaput)
Kaput, prezervatif, kılıf adlarıyla da anılan prezervatif cinsel ilişki sırasında erkek cinsel organına (penise) takılan kauçuk bir kılıftır. AIDS’in yaygınlaşmasına bağlı olarak tüm ülkelerde kullanımı artmaktadır.

Kondom gebeliği nasıl önlemektedir ?

Kondom erkek tohum hücresinin (sperm) kadın haznesine (vajen) girişini engelleyerek gebeliği önlemektedir.

Kondom`un gebeliği önlemede etkililiği nedir ?

Sürekli olarak ve her ilişkide yeni bir kondom kullanımında etkililiği %95-98’dir. Kondomun uygun saklanma sartlarında muhafaza edilmesi ve doğru kullanım şekli etkililiğini belirler.

Kondom`un gebeliği önleme dışında yararları var mıdır?

Tüm gebeliği önleyici yöntemler içinde AIDS dahil cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruculuğu en yüksek olan yöntemdir.

Kadında rahim ağzı kanserinin önlenmesine yardımcı olabilir.
Erken boşalmanın önlenmesine yardımcı olabilir.

DİKKAT!

Etkililiği sağlamak için her ilişkide yeni bir kondom kullanılmalıdır.
Kondom`u bir kez kullandıktan sonra atınız.

Kondom`un ambalajını kullanacağınız zaman açınız ve cinsel ilişkiden hemen önce sertleşen erkeklik organına takınız.

Boşalma olmadan önce ya da sonra erkeklik organından hazne içine akabilecek az miktarda bir akıntı bile gebeliğe neden olabilir.

Takarken kondom`un uç kısmından parmağınızla sıkıştırınız. Boşluk kalmasına dikkat ediniz.Kalan bu 1.5 santimetre boşluk meninin toplanması içindir.

Kondom`u serin ve karanlık bir yerde saklayınız.

Başarısızlık, düzensiz ve uygun olmayan kullanıma ve kondom`un uygun koşullarda saklanmaması ya da miadının geçmesi, nedeniyle yırtılmasına bağlıdır.

Yedek kondom bulundurulmalı ve uygun şekilde saklanmalıdır.
Çiftlerin kondom ile birlikte spermi etkisiz hale getiren ilaçları (spermisit) birlikte kullanmaları halinde etkililik daha da yükselir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp