Erkek Kondomunun Kullanılması

Erkek Kondomunun Kullanılması :

Kondom

Erkek prezervatifi (kondom) erkekler için, kalıcı olmayan korunma sağlamada kullanılan bir metottur. Lateks, poliüretan veya hayvan bağırsaklarından yapılan tipleri vardır, ilişkiden hemen önce sertleşmiş erkeklik organı üzerine geçirilerek kullanılır. Meninin kadın vajinasına boşalmasına engel olarak etki eder.

Koruma oranı

Erkek prezervatifinin koruyuculuğu %85 civarındadır. Bunun anlamı: bu metodu tercih eden 100 çiften 15 inin bir yıl süre sonunda gebe kalmış olacağıdır. Vajinal spermisidlerle beraber kullanıldığında korunma oranı artar. Başarısızlık nedenleri genelde: kondomun uygun şekilde takılmaması, yırtılması, delinmesi veya ilişki sırasında çıkmasına bağlıdır.

Yan etkileri

Bazı kişilerde lateks alerjisi görülebilmektedir. Böyle durumlarda poliüretan veya bağırsaktan imal edilmiş ürünler tercih edilebilir. Prezervatifler, kadında ve erkekte seksten alınan hazzı azaltabilmektedir.
Kondom, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma HIV enfeksiyonu riskini azaltmada en etkili metottur. Hayvan bağırsaklarından yapılmış olan kondomlar virüslerin ( HIV, hepatit B, herpes) geçmesine izin verebilecek delikler içerirler dolayısı ile diğer kondom tipleri kadar hastalıklardan koruyucu olamazlar. Sperm öldürücü nonoxynol-9 içeren kondomlar bazen ciltte tahriş nedeni olabilirler. Tahriş olmuş bir cilt HIV virüsü alma riskini artırabilir. Benzer tahriş kondomun Vajinal spermisidlerle beraber kullanılması durumunda da oluşabilir.

Erkek prezervatifi nasıl kullanılmalı: prezervatif kullanmaya karar verdi iseniz: prezervatif, penis vajina ile temas etmeden önce takılmalıdır. Prezervatiflerin dikkatli,doğru ve sürekli olarak kullanılması önemlidir.ilave olarak aşağıdaki hususlara da dikkat edilmelidir.
Son kullanma tarihine dikkat edin, son kullanma tarihi geçmiş ise kullanmayınız.
Ambalajı dikkatli açın. Ambalajı açarken diş veya tırnaklarınızı kullanmayın.
Kayganlaştırıcı kullanmanız gerekiyor ise su bazlı kayganlaştırıcılar kullanın, yağ bazlı kayganlaştırıcılar kondomun delinmesine veya yırtılmasına neden olabilirler.
Kondomu yerleştirirken oluşabilecek hava kabarcıklarını düzeltin, bu tür kabarcıklar ilişki sırasında kondomun yırtılmasına veya çıkmasına neden olabilir.
Kondomları serin ve kuru bir yerde saklayın: sıcak, ışık ve hava akımlarına maruz kalan kondomların yırtılma şansı daha fazladır. Kondomları cüzdan, pantolon cebi, torpido gözü gibi yerlerde uzun süre saklamayın.
Cinsel ilişkiden sonra, kondomu hemen çıkarın. Her ilişki için ayrı bir kondom kullanın.
Kadın kondomu yumuşak poliüretandan yapılmış ve iki ucunda birer tane halka içeren yapıya sahiptir.
Kapalı olan uçtaki halka vajinanın içine yerleştirilir ve bu halka kondomun ilişki sırasında vajina içinde kalmasını sağlar. Açık olan uçtaki halka vajinanın dışında kalır.

Koruma oranı:
Kadın kondomunun koruyuculuğu %79 olarak bildirilmektedir. Bir başka deyişle bu metodu kullanan 100 kadından 21 i bir yıl içinde gebe kalacaktır.

Yan etkiler ve sağlık riskleri:
Bazı kadınlarda vajina veya vulvada tahriş görülebilmektedir. Bazı çiftler ilişki sırasında daha az hissettiklerini söylerken bazıları da ilişki sırasında ses çıkarttığından şikâyet etmektedir. Kadın kondomları poliüretandan yapılmış oldukları için lateks alerjisi olanlar da kullanabilmektedir. Kadın kondomları HIV dahil olmak üzere cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korumaktadır.

Kadın kondomunu nasıl kullanmalı?
Eğer kadın kondomu kullanmaya karar veririnseniz, penis vajina ile temas etmeden önce yerleştirmeniz gerekecektir. Bunun için önce kondomun kapalı ucuna kayganlaştırıcı uygulamanız ve daha sonra da bu uçtaki halkayı iki parmağınız arasında iyice sıkıştırıp tampon yerleştiriyormuş gibi vajinanın iyice içine doğru ittirmeniz gerekecektir. Dış halka vajinadan 2-2.5 cm kadar sarkacak şekilde yerleşecektir. Kadın kondomu ilişkiden 8 saat öncesine kadar yerleştirilebilir. İlişki sırasında gerekirse ilave kayganlaştırıcı kullanabilirsiniz. Kadın kondomu, yağ bazlı ve su bazlı kayganlaştırıcılarla kullanılabilir. kadın ve erkek kondomu birlikte kullanılmamalıdır zira kondomların yırtılma ihtimali artmaktadır.
İlişki sonrası kondomu çıkartmak için önce dıştaki halkayı tutarak kondomu uzun ekseni etrafında kıvırıp dışarı çekin, daha sonrada çöpe atın. Her ilişkide ayrı bir kondom kullanmanız gereklidir.

Kondom doğru kullanıldığı zaman istenmeyen gebeliklere karşı % 95, HIV/AIDS/CYBEEIardan da % 97 koruma sağlar. Kondomun nasıl kullanılması gerektiğine bakacak olursak:
 
% Kondomun son kullanma tarihine dikkat ediniz. Kullanım süresi geçmiş kondomları kullanmayınız.
% Her tür cinsel ilişkide kondom kullanınız ve her ilişkide yeni bir kondom kullanınız.
% Kondomu su bazlı kayganlaştırıcılarla kullanabilirsiniz ama vazelin, bebek yağı ve losyon içeren kayganlaştırdılar kondoma zarar verebileceği için bunları kullanmayın.
% ilişkinin en başında cinsel sıvılar birbirine değmeden ve penis tam olarak sertleştiğinde kondomu kullanın.
% Kondomu paketinden çıkarırken kesici alet kullanmayın, tırnaklarınızın zarar vermesinden kaçının.
% Kondomun baş kısmındaki boşluğu parmaklarınız yardımıyla alın ve kondomu penisin sonuna kadar geçirdiğinizden emin olun.
% Eğer ilişkinin herhangi bir yerinde kondomun zarar gördüğünü hissederseniz kondomu hemen değiştirin.
% Boşalma gerçekleştikten hemen sonra penisi çekin ve kondomu çıkarın.
% Kondomu bağlayın ve çöpe atın (Elinizde kesik, yara vb. varsa kondomu peçeteyle tutun ve bağlamadan atın).
% Kondomları güneş ışığından, sıcaktan ve nemden koruyun.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp