Pozisyonel Vertigo Tedavisi

Pozisyonel Vertigo Tedavisi: Pozisyonel Vertigo Tedavisi Hakkında Genel Bilgiler

POZİSYONEL VERTİGO (BPPV)

Vertigo aniden sallanıyor olduğunuzu veya etrafınızdakilerin hareket ettiği hissine kapılmanızdır. Bir dönmedolapta dönddönüyor olduğunuzu veya kafanızın içeride döndüğünü hissedebilirsiniz. İyi huylu paroksismal pozisyonel vertigo (BPPV), en yaygın vertigo türüdür.
Rahatsızlık başınızın konumunda meydana gelen bir değişiklikle bağlantılı olarak, kısa ve yoğun baş dönmesi nöbetleri ile kendini belli eder. Başınızı belli bir yönde çevirdiğiniz, dik bir konumdan yatar hale geçtiğiniz, yatakta diğer yana döndüğünüz veya sabah yatakta doğrulduğunuz zaman meydana gelebilir.

Yukarı bakmak için başınızı çevirmek de İyi huylu paroksimal pozisyonel vertigo nöbetini beraberinde getirebilir.

Vertigo, genellikle hareketi ve başınızın konumundaki değişiklikleri sezen sinirlerle ve iç kulağınızdaki (vestibüler labirent) denge yapıları ile ilgili bir sorundan ileri gelir.
İyi huylu paroksimal pozisyonel vertigo sıkıntı veren bir sorun olabilse de, nadiren ciddidir. Doktorun muayenehanesine giderek İyi huylu paroksimal vertigo için etkili bir tedavi görebilirsiniz.

Pozisyonel Vertigo Tedavisi

BPPV tanısı konan hastaların büyük kısmında yaklaşık sekiz dk süren kanal repozisyon manevrası ile şikayetlerin geçmesi sağlanmaktadır.Manevra yapıldıktan sonra üç gün süre ile hastaların,baş-boyun hareketlerini sabitlemeleri,öne ve arkaya doğru eğilmemeleri ve ani hareketlerden kaçınmaları gerekir.Yüksek pozisyonda yatmaları ve sağa-sola dönmemeleri de tedavinin başarısı için önemlidir.Genellikle %80 tek seansda şikayetler geçer.Bazı hastalarda birden fazla manevra yapmak gerekebilir.

Kişisel Bakım

Eğer BPPV nedeniyle baş dönmesi yaşıyorsanız, şunları göz önünde bulundurun:

Düşmeye ve ciddi yaralanmaya neden olabilecek, denge kaybı olasılığının bilincinde olun.
Başınız döndüğü zaman hemen oturun veya uzanın.

Hastalıktan etkilenen kulağınızın tarafına yatmaktan kaçının.
Yataktan kalkarken hareketleriniz yavaş olsun. Bir dakika boyunca yatağın kenarında oturun.
Bir şeyi almak için boynunuzu bükmekten kaçının. Sözgelimi üst dolaptan bir şey alırken başınızı arkaya yatırmaktan kaçının.

Dişçi, güzellik salonu veya berber koltuğuna ya da yoga veya masaj gibi faaliyetlerde yere uzandığınızda kalkarken dikkatli olun.

Gece, tamamen dümdüz uzanmaktan kaçınmak için bir veya iki yastık kullanın.
Eğer gece kalkarsanız, ortamdaki aydınlatma iyi olsun.
Dengenizi korumak için baston ile yürüyün.
Semptomlarınızı etkili biçimde kontrol etmek için doktorunuzla yakın ilişki içinde çalışın.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp