pankreas kanseri tedavisinde kullanılan ilaçlar

Pankreas kanseri tedavisi: pankreas süngerimsi, tüp şeklinde çengele benzer bir yapıda yaklaşık 15-20 cm boyunda bir bezdir. Midenin arkasında yer alır.

Yağ ve proteinlerin sindirilmesine yardımcı olan enzimlerin üretilmesini sağlar, asıl işlevi aralarında insülinin de bulunduğu hormonları salgılamaktır. Bu enzimler ince bağırsakta gıda sindirimine yardımcıdır. İnsülin kan şekerinin regülasyonunu kontrol eder. Enzim ve hormonların metabolik sistemin normal dengesinin sağlanmasında görevleri vardır.

Pankreası hücrelerin diğer organlarda da olduğu gibi kontrollü bir şekilde bölünerek çoğalırlar.
Pankreasın sağlıklı hücreleri kontrol dışı bölünerek çoğalmaları sonucunda kanserleşen hücreleri oluştururlar. Bunlar çoğaldıkça bir kitle meydana getirerek kist oluştururlar.

Pankreatik karsinomlar hızla pankreasın içine, daha sonra yakındaki organlara yayılabilir. Lenf yoluyla çevredeki lenf dü¬ğümlerine ve karaciğerin lenf düğümlerine sıçrayabilir.

Kan yoluyla yayılma da kısa süre içinde gerçekleşir. Tümör hücreleri kapı toplardamar sistemine girerek karaciğe¬re ulaşabilir. Karaciğerdeki metastaz odak¬lar organ dokusunun içinde ve yüzeyin¬de beyaz-gri yumrular biçiminde yayılabilir.

Sinsi bir hastalık olarak bilinir. Semptomları hemen ortaya çıkmayabilir. Erken teşhisi zor olan bir türdür.

Eksokrin : (duktal veya asiner hücrelerden kaynaklanır)

a) Beniğn :
(kist adenomalar) bu tip tümörler genelde kanser değildir. Cerrahi ile çıkarıldıklarında tekrar etmeye bilirler.

B) Maliğn : (adenokarsinoma ) bu tip tümörlerde ise kanser hücreleri çevre dokuları tahrip ederek, yayılım gösterebilirler.

Kist adenokarsinoma
Müsinöz karsinoma
Sarkoma
Lenfoma

Endokrin : (langerhans adacık hücrelerinden kaynaklanır)

a) Beniğn

b) Maliğn

Pankreas kanserleri genellikle adenokarsinom dur.

Kanser hücreleri kan dolaşımı yoluyla karaciğer, akciğerler, kemik veya diğer organlara yayılım gösterebilirler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp