Osteoporozdan Korunma

Osteoporozdan Korunma :

Osteoporozla başa çıkabilmenin en etkili yolu doğal korunma yöntemleridir.

• Kalsiyum içeren besinler çocukluktan başlamak üzere yeterli düzeyde alınmalıdır. Özellikle kadınların yeterli düzeyde kalsiyum almaları önemlidir. Kadınların günde en az 12.001.500 mg kalsiyum almaları gerekir. Tabi bu kalsiyum un kemiklere ulaşabilmesi için gereken günlük D vitamini de 400800 LU kadar olmalıdır. Kadınlarda yaş ilerledikçe, menopoz dönemine yaklaşıldıkça günlük kalsiyum alımı 1500 mg. kadar çıkarı1ır.6,14

• Kalsiyum gereksinimi besinlerden yeterince karşılanamıyorsa, ek olarak ilaçlarla takviye yapılabilir. Bazen hormon tedavisi gerekebilir.

• Sigara tiryakiliği terk edilmelidir. Çünkü, sigaranın içerdiği kimyasallar östrojen hormonunun kemikler üzerindeki olumlu etkisini azaltır."

• Egzersiz yapma alışkanlığının osteoporozdan korunmada en etkili yöntem olduğunu söylemek yanlış olmaz, Yeterli miktarda kalsiyum alındığı sürece kemik yoğunluğunun korunmasında fiziksel aktivite önemli yer tutar. Egzersiz alışkanlığı küçük yaşlardan başlayarak kazanılmalıdır. Ergenlik döneminden önce başlayan düzenli aktivite, kemiği yaşam boyu güçlü kılacaktır.

• Özellikle orta yaş devresinde programların, ağırlık e9zersizlerini içermesi tercih edilir. Geçmiş yıllarda bazı uzmanlar ağırlık çalışmalarının kemik hasarını artıracağını öne sürmüşlerse de; bugün ağırlık kaldırma ve bisiklete binme gibi aktivitelerle kemik yoğunluğunun artırılabileceği bilinmektedir. Kadınlarda menopozun başlamasından önce; 10 yıl süreyle, haftanın 4 günü 20 şer dakikalık egzersizle osteoporozu önlemek ve onun yıkıcı etkilerinden korunmak mümkündür.

Osteoporoz tedavisi

ilaç tedavileri, cerrahi tedaviler, egzersiz programları, diyet programları, günlük yaşam aktivitelerinin düzenlenmesi ve fizyoterapi rehabilitasyon yöntemlerinden yararlanılır.

İlaç tedavisi

ilaçlarla kemik mineral yoğunluğu artırılabilir. östrojen hormonu deplasmanı (takviyesi) veya diğer tedavi ajanları kuladır."

Cerrahi tedaviler

Disk fıtığı, kompresyon kırığı ve omurga stenozu için cerrahi girişimler gerekebilir. Ağrıya karşı, epidural steroid enjeksiyonu; omurga kırıkları için kyphoplasthy; disk onarımı için intradiskal elektro termal therapy; omurga stabilitesini artırmak için, kemik füzyonları; omurga kanalını genişletmek için, laminektomi gibi cerrahi tedaviler yapılabilir."

Egzersiz tedavisi


Fiziksel aktivitenin kemikler üzerinde yarattığı dinamik streslere karşı vücudun biyolojik cevabı, kemik yoğunluğunu artırmaktır. Osteoporoz tedavisinde egzersizin kemikler üzerindeki bu olumlu etkisinden yararlanılır.

Osteoporoz için düzenlenecek tedavi egzersizleri, yerçekimine karşı olma özelliği taşımalıdır. Yürüyüş, koşu, aralıklı koşu (fartlek), ip atlama, bisiklete binme, tenis ve dans etme gibi aktivitelerde bulunulabilir. Hastalara daha çok vücudu geriye doğru çalıştıran; ters mekik gibi, sırtı güçlendirici egzersizler verilir. Öne doğru olan egzersizler pek önerilmez. Sırttaki kamburluğa karşı her gün 30 dakika düz bir zeminde sırtüstü yatılır. Bu pozisyonda sırt bel bölgesi altına bir yastık konarak ters yönde esneme de sağlanır. Sırtüstü yatma pozisyonu, disklerin kendini yenilenmesine (hidratasyon), olanak tanır. Omurganın fonksiyonel yapısı korunur. Egzersizler haftada 34 gün sıklıkta ve bir seansı 30 dakikadan çok olacak şekilde yapılmalıdır.

Omurga kırığı tehlikesi göz önünde tutularak, osteoporozlu hastalar kayak, golf gibi sporlar önerilmez. Yüzme, yerçekimi etkisinin azaldığı bir spor olması nedeni ile özellikle önerilmez. Yine de diğer etkinliklerle beraber yapılabilirse genel kuwetlenme için iyi bir spordur. Hastaların büyük çoğunluğunun yaşlı insanlar olduğu düşünülürse günlük yaşam içinde düşme ile sonuçlanabilecek kazalara karşı korunma tekniklerinin öğretilmesi önemlidir. Çükü zayıflamış kemiklerin kırılma olasılıkları yüksektir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp