osteoporoz tedavisinde kullanılan ilaçlar

OSTEOPOROZ TEDAVİSİ

Osteoporoz, kemik dokuları, üretildiğinden daha hızlı parçalandığında ortaya çıkar; bu durumda kemikler zayıflar ve özellikle omurga ve kalçada kırık riski artar. Osteoporoz, kadınlarda erkeklerden çok daha sık görülür ve genellikle menopozdan sonra östrojen (kadınlık hormonlarından biri) düzeylerindeki azalmayla ilgilidir. Osteoporoz bir dereceye kadar yaşlanma sürecinin doğal bir parçası olsa da, ilerlemesini yavaşlatmak için yaşam boyu yapılabilecek birçok şey vardır.

Osteoporozun tedavisinde geçmiş yıllarda akıllara ilk olarak hormon tedavisi gelirdi. Ancak son yıllarda bu tedavi yöntemi pek önerilmiyor. Hormon tedavisinin sadece terleme, ateş basması, uykusuzluk, sinirlilik gibi menopozun diğer etkilerinin yoğun olarak yaşandığı zaman kullanılması gerekiyor. Onun dışında sadece osteporoz tedavisinde hormonun yeri yok. Osteoporoz tedavisinde amaç; kırıkların önlenmesi, kemik mineral yoğunluğunun korunması ve hatta arttırılması, kırığa ve duruş bozukluğuna bağlı şikayetlerle mücadele ve günlük aktivitelerin maksimuma çıkarılarak yaşam kalitesinin artırılması olmalı. Onun yerine bifosfonatlar, stronsiyum gibi elementler, selektif östrojen reseptör modülatörleri yani SERM`ler, kalsitonin, parathormon, bitkisel kaynaklı östrojen ihtiva eden ilaçlar tercih ediliyor. Tedavide mutlaka kemiğin yapı taşı olan kalsiyumun ve kalsiyumun emilimini artırmak için D vitamininin yer alması gerekli.

Osteoporoz nedir?

Osteoporoz, vücudumuzdeki kemiklerin sertliklerinin azalıp, kalitelerinin bozulması sonucunda daha zayıf ve kırılabilir hale gelmeleri ile ortaya çıkan ve tüm iskeletimizi etkileyen sistemik bir hastalıktır. Osteoporoz, ortalama yaşam süresinin uzaması ve yaşlı nüfusun artmasıyla, günümüzde en sık görülen hastalıklardan biri haline geldi. Yapılan çalışmalar; 50 yaş üzerindeki her 3 kadından 1`inin ve her 5 erkekten 1`inin, hayatının bir döneminde kırık yaşayacağını gösterirken, uzmanlar en iyi tedavinin korunma olduğunun altını çiziyor.

Osteoporoz Belirtileri

Yapılan araştırmalar gösteriyorki hastalığın başlangıç aşamasında bireyde hiçbir şikayet gözlenmiyor.Ancak hastalık ilerledikçe;

1-Bel ve sırt ağrısı,
2-Omurga da kırıklar,
3-Boyda kısalma,
4-El bileklerinde kırıklar,
5-Kaburga ve kalça kemiklerinde kırıklar,
6-Sırt kamburlaşması,omuzlarda yuvarlaklaşma,
gibi şikayetler görülmektedir.

Osteoporoz İlaçları
Bu ilaçlar tedavi veya önleme Osteoporoz için onaylanır:

Alendronat (Fosamax ®). Bu ilaç biophosphonates adlı ilaç sınıfına aittir ve Önleme ve Osteoporoz tedavisi için onaylanmıştır. Osteoporoz neden uzun vadeli kullanımından kemik kaybı tedavisinde kullanılan ilaçlar ve Osteoporoz erkeklerde kullanılır. Postmenopozal Kadınlarda kemik kaybı, azaltmayı etkili olduğu göstermiştir omurga ve kalça kemik yoğunluğu artan ve omurga ve kalça kırıkları riskini azaltır.

Rizedronat (Actonel ®)
. Alendronat gibi bu ilaç Ayrıca bir biophosphonate ve Önleme ve Osteoporoz neden uzun vadeli kullanımından kaynaklanan Kemik Kaybı Tayininde Osteoporoz onaylı ilaçlar ve Men Osteoporoz için. Kemik kaybı yavaş, kemik yoğunluğunu ve omurga ve olmayan omurga kırıklarında riskini azaltmak için kanıtlanmıştır.

Kalsitonin (Miacalcin ®)
. Kalsitonin, doğal olarak meydana gelen hormon kalsiyum yönetmelik ve kemik metabolizmasına dahil olduğunu. Kalsitonin enjekte ya da burun spreyi alınır. Kadınlarda menopoz ötesinde en az beş yıl olan kemik kaybını yavaşlatır ve omurga kemik yoğunluğunu artırır. Kadın raporu: ağrı kemik kırıkları ile ilişkili da kolaylaştırır.

Raloksifenin (Evista ®).
Bu ilaç çok östrojen benzeri özelliklere sahip bir selektif östrojen reseptör Modülatör (serm) olduğunu. Önleme ve Osteoporoz için onaylanmış ve kemik kaybı omurga, kalça ve vücudun diğer bölgeleri de engel olabilir. Çalışmalar Vertebra Kırıklarının oranı % 30-50 oranında düşürebilir göstermiştir.

Östrojen tedavisi (et), ya da hormon tedavisi (ht). Menopoz belirtileri tedavisi için kullanılmıştır, bu ilaçların kemik kaybını önlemek için de kullanılır. Ama bu pek çok kadın için iyi bir seçenek olmayabilir son çalışmalar öneririz. Gıda ve İlaç Dairesi (fda) et ve ht ayırdığınız için aşağıdaki önerileri yaptı:
et veya ht olası en düşük dozlarda kısa süreliğine menopoz belirtileri yönetmek için atın.
Bunun yerine diğer Osteoporoz ilaçları kullanma hakkında konuşmak.

Paratiroid Hormon ya da Teriparatide (Fortéo ®). Bu formu Paratiroid Hormon Postmenopozal Kadınlarda ve bir kırık için yüksek risk altında olan erkekler Osteoporoz tedavisi için onaylanmıştır. Forma yeni kemik yardımcı olur ve kemik yoğunluğu artar. Postmenopozal Kadınlarda omurga, kalça, ayak, kaburga ve kol bileği kırıkları azaltmak için kanıtlanmıştır. Erkeklerde, o-ebilmek azaltmak omurga kırıkları. A hasta o kendisi için 24 aya kadar günlük bir enjeksiyon olarak verir.

Erkeklerde Osteoporoz

Tüm omurga kırıklarının %14'ü ve yine tüm kalça kırıklarının %34'ü erkeklerde görülmektedir ve ayrıca ABD ve Avrupa'nın bazı ülkelerinde erkeklerde kırık oranının giderek arttığı ifade edilmektedir. Amerika'da Ulusal Osteoporoz Enstitüsü'nün raporlarına göre iki milyonun üzerinde osteoporozlu erkek olgu mevcuttur, 3.1 milyon erkek osteoporoz açısından risk altındadır, 50 yaşın üzerindeki her sekiz erkekten biri ostoporotik kırık sorunu yaşayacaktır. Yine bu ülkede her yıl 80,000 erkek kalçasını kırmakta ve bunların üçte biri ilk yıl içinde kaybedilmektedir. 50 yaş üzerinde yaşam boyu kırık riski beyaz erkekte; kalçada %16-17, önkolda %2-3, vertebrada ise %16 (klinik) ve %35 (radyolojik) iken, siyah erkeklerde; kalçada %3'tür.

Türkiye'de yaşam beklentisinin 2015'de 72.3 yıl, 2023 yılında ise 74.1 yıl olduğu göz önüne alınacak olursa yaşlanan erkeklerimizde görülme sıklığı artan kalça kırıklarının tıbbi ve ekonomik açıdan cok ciddi boyutlara varacağı öngörülebilir.

Tedavi maliyetlerinin ürkütücü boyutlara vardığı ve geri ödeme paylarının da ciddi anlamda tartışıldığı günümüz koşullarında bu hastalıktan korunmanın önemi her platformda gündeme taşınmalıdır.

Kemik kırılganlığı erkeklerde daha azdır, çünkü:
  • Omurganın kesit yüzeyi daha geniştir,
  • Kemik kütlesi ile kıyaslandığında kemik kaybının yüzde oranı azdır,
Kemik kaybı kemik içindeki mikro köprülerin incelmesi şeklindedir, kadınlarda ise perforasyon yani kemik içindeki boşlukların artması daha ön plandadır.

Erkeklerde yaşlanmaya bağlı olarak testosteron, adrenal androjenler, büyüme hormonu ve insülin benzeri büyüme faktörü 1 düzeylerindeki düşüşler azalmış kemik yapımı ve artmış kemik kaybına katkıda bulunurlar. Omurga kırığı olan erkeklerde büyüme hormonu ve insülin benzeri büyüme faktörü 1 düzeylerinin düşük olduğu görülmüştür.

Sağlıklı bir erkekte kemik yoğunluğunun en önemli belirleyicisi testosterondur. Ayrıca ağırlık ve kütle gibi vücut kompozisyonu ile ilgili parametrelerin yanında kalsiyum alımının düşük olması, adale gücünde azalma gibi faktörlerin de göz ardı edilmemesi gerektiği ifade edilmektedir. Kalça kırığı olan hastaların %59'unda düşük testosteron düzeyi saptanmış, bu oran sağlıklı kontrol grubunda %18 olarak bulunmuştur. Hipogonadizm özellikle yaşlı erkek grubunda azalmış kemik oluşumu ve kemik kırılganlığı patogenezinde önemli bir role sahiptir. Framingham osteoporoz çalışmasının sonuçlarına göre en önemli risk faktörleri; düşük vücut ağırlığı, kilo kaybı ve sigara kullanımı olarak belirlenmiştir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp