osteoporoz tedavisi bitkisel

OSTEOPOROZ(KEMİK ERİMESİ)

Kemikte protein ve kalsiyum azalması sonucu boy kısalır ve hareketlilik azalır. Kemiklerin kırılmaya duyarlı hale gelmesi olayıdır. Bununda en önemli sebebi kemik kütlesinin azalmasıdır. Kemiklerin mineral içeriği ve yoğunluğu azalır. Bilindiği gibi kemik hastalıklarında kalsiyum, D vitamini ve fosfor önemlidir. Osteoporozda kalsiyum alınmalı ve egzersiz yapılmalıdır. Birinci olarak kalsiyum minerali önemlidir. Kalsiyum alımı küçük yaşlardan itibaren yeterli miktarda olmalıdır. Kalsiyum alımının yaş ile ilgisinin 60 yaşından sonra başladığı söylenmektedir. Bu yaştan sonra emilimin azaldığı görülür.

Hayatın her devresinde yeterli düzeyde alınacak kalsiyum daha sonra insan hayatına olumlu etkisi olacaktır. Genç kızlar yeterli kalsiyum almalıdır. Süt ve süt ürünleri kalsiyum kaynağı olarak birinci sıradadır. Yağı az olan sütlerde de kalsiyum vardır. Soğanın kemik erimesine faydası olduğu belirtilmektedir. Kalsiyumu yetersiz alan çocuklara mineral desteği yapılmalıdır. Diyet yapanlar yağsız veya az yağlı süt içebilir. Az yağlı peynir veya yoğurt yiyebilir.

Birçok sebzede kalsiyum vardır. Sert kabuklu meyveler, taze meyveler ve kuru baklagillerde kalsiyum miktarı fazladır. Bir bardak sütte 200-250 mg kalsiyum bulunur. Günlük 2 su bardağı süt günlük kalsiyum ihtiyacını karşılar. Ergenlik dönemi öncesinde günde 600-900 mg, ergenlik dönemi sonrasında ise günde 1000-1200 mg arsında kalsiyum alınmalıdır.

Osteoporozun Sebepleri

Genç yaşlarda ve genellikle erkeklerde görülen osteoporozun altında aşırı protein tüketimi yatabilir. Kafeinli gıdaların fazla tüketilmesi sebep olabilir. İrsi de olabilir. Süt ve süt ürünlerini az tüketenlerde, güneşe çıkmayanlarda, alkol ve sigara tüketimi fazla olanlarda olur. Uzun süre de kamburluk oluşur. Uzun süre kortizon kullananlar, alüminyum içeren mide ilaçları kullananlar, spor yapmayanlar, menopoza 45 yaşından önce girenler ve kalsiyumlu gıdayı az tüketenlerde osteoporoz riski fazladır. Sigara, hareketsizlik ve kolalı içeceklerin kemikler açısından olumsuz etkileri vardır. Fazla protein alınırsa vücuttan kalsiyum atılımı hızlanır ve osteoporoz meydana gelir. Menopoz sonrası kadınlarda ve yaşlı insanlarda görülür. Cinsiyet, kalıtım, yaş, dengesiz ve yetersiz beslenme osteoporozun meydana gelmesinde rol oynar.

Osteoporozda Spor

Spor yapan kadınlarda kemik yoğunluğu artar. Spor yapan, egzersiz yapan bayanlarda kemik erimesi (osteoporoz) azalmıştır. Sağlam ve sağlıklı kemiklere sahip olmak çocukluk yaşlarından başlar. Kalsiyum ve fosfor önemlidir. Beslenme ve aktivite önemlidir. Kemik kitlesinin gelişmesinin en fazla olduğu dönem 9 - 14 yaş arasıdır.

Çocukluk döneminde hareketli zıplayan hoplayan çocukların kemikleri daha sağlam olduğu görülmüştür. Kemik sağlığında egzersiz önemli bir faktördür. Ergenlik döneminde iyi spor yapanlarda kemik kırılmadan daha az görülmektedir. Yaşlılar ağır şerler kaldırmamalıdır. Sert yatakta yatılmalı, kitap masa üstünde okunmalı, dik oturmalı, dik durmalı ve ayakları dik uzatmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp