Omuz Ağrısı Nedenleri

Omuz Ağrısı Nedenleri

Omuz ve boyun ağrıları ve tutulmaları sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır. Özetle bağdokunun iltihap lanması sonucu oluşan bu rahatsızlık ‘fıbrozit’ olarak da bilinir. Boyun travması (boyun zedelenmesi) boyundaki yumuşak dokunun, bağların ve eklemlerin zarar görmesi sonucu oluşur.
 
■ Sakatlıklar, kaslann stres kaynaklı gerilmesi ve sağlıksız uyku pozisyonları boyun ve omuzda ağrılara ve tutulmalara neden olabilir.
 
■ Boynun ani ve sert bir şekilde oynaülması boyun travmasına neden olabilir. Bu duruma araba kazalarında sıkça rastlanır.

Pek çok omuz problemi dört büyük kategori altında toplanır:

Tendon iltihabı (bursit veya tendinit) ya da tendon yırtığı
Omuz çıkıkları
Artrit
Omuz kırıkları
Tümör, enfeksiyon ya da sinirlerle ilgili problemler daha az rastlanan omuz ağrısı nedenleridir. Şimdi, yaygın omuz ağrısı nedenlerini biraz daha ayrıntılı olarak inceleyelim.

Bursit: Omuzlar da dahil olmak üzere vücuttaki eklemlerimizde bursa adı verilen sıvı dolu kesecikler bulunur. Bursalar, kemikler ve onları saran yumuşak dokular arasında bir yastık görevi görür. Bu şekilde kaslar ve kemik arasındaki sürtünmeyi azalır. Bazı durumlarda omuzun aşırı kullanımı nedeniyle bu keseciklerde iltihap ve ödem meydana gelir. Bursit adı verilen bu rahatsızlık genellikle rotator manşet iltihabı (tendinit) ile birlikte görülür. Omuzdaki pek çok doku iltihaplanır ve ağrılı bir tablo ortaya çıkar. Saçınızı taramaktan tutun da giyinmeye dek varan pek çok günlük işinizi yapmak zorlaşabilir. Yaşı ilerlemiş olanlar, sporcular, çalışırken kol gücünü kullananlar, ağır kaldıranlar risk grubunu oluşturur.

Tendinit: Kas ve kemiği birbirine bağlayan bağlara tendon adı verilir. Tendonların yıpranmasıyla birlikte tendinit (rotator manşet iltihabı) gelişebilir. Çoğu durumda tendinit, tendonların zamanla yıpranmasına bağlı bir iltihaplanmadır. Nasıl ki bir ayakkabıyı uzun süre giydiğinizde eskidiğini görürsünüz, burada da benzer bir durum söz konusudur. Bazen de kolun ileriye doğru fırlatma hareketi yaptığı spor aktivitelerinin ya da cam silme gibi kolun baş üzerine doğru kalkmasını gerektiren hareketlerin aşırıya kaçması sonucu akut tendinit oluşabilir. Yaşa ya da yıpranmaya bağlı olarak veya artrit nedeniyle görülen tendinite ise kronik tendinit denir.

Tendon yırtıkları: Yaşla ilgili olarak tendon yapısındaki bozulmalar, kazalar, sakatlanmalar veya uzun süre kullanıma bağlı olarak yıpranmalar tendon yırtılmalarına ve kopmalarına neden olabilir. Tendonlarda kısmi bir yırtık olabileceği gibi, tendon tamamen ikiye ayrılacak şekilde kopabilir.
Omuz sıkışması: Kolunuzu kaldırdığınızda omuz çıkıntısının (omuzun en yüksek noktası) alttaki yumuşak dokulara baskı yapması sonucu sıkışma meydana gelir. Kol havadayken omuz çıkıntısı bursaları ve tendonları sıkıştırır. Bu durum yukarıda sözünü ettiğimiz bursit ve tendinite de yol açabilir. Omuz sıkışması ağrılı ve hareketleri kısıtlayan bir rahatsızlıktır. Zamanla ciddi sıkışmalar sonucu kas yırtılması da görülebilir. Kemik ve eklem yapısındaki anormalliklerin dışında yüzme, voleybol, tenis veya boya yapma gibi omuzun başın yukarısına doğru sıkça hareket ettirilmesi, sıkışmaya neden olabilir. Ev işi yapan ev kadınlarında da sık görülür.

Artrit: Artrit omuz ağrısı nedenlerinden biridir ancak pek çok artrit tipi vardır. Omuzlarda en yaygın görülen artrit tipi osteoartrit yani kireçlenmedir. Ağrı, şişme ve sertlik gibi belirtiler genellikle ortay yaşlarda ortaya çıkar. Kireçlenme yavaş ilerleyen ve zaman içerisinde ağrısı kötüleşen bir rahatsızlıktır. Spor veya iş sakatlanmaları ya da yıpranmalar ve yırtılmalar kireçlenmeye zemin oluşturabilir. Diğer artrit çeşitleri ise kas yırtılmaları, enfeksiyon ya da eklemde iltihaplanma ile ilgili olabilir. Artrit nedeniyle oluşan ağrıyı engellemek için kişiler çoğu kez omzu hareket ettirmemeye çalışırlar. Ancak bu davranış tam tersi, eklemdeki yumuşak dokuları sertleştirir ve zaman içerisinde omuz hareketleri kısıtlanırken ağrı da artmış olur.
Donuk omuz: Adından da kısmen anlaşılacağı gibi, donuk omuz şikayeti olan kişilerde omzun hareketleri önemli derecede kısıtlanmıştır. Kolları yere paralel uzatmak mümkün olmaz. Donuk omzun en çok hareketsizlikten kaynaklandığı belirtilir. Romatizmal hastalıklar ya da geçirilen bir ameliyat nedeniyle omuz hareketsiz kaldığında donuk omuz problemi oluşabilir. Diyabet, kalp veya akciğer hastalıkları, romatoid artrit ve çeşitli kazalar donuk omuz nedenleri arasındadır. daha ayrıntılı bilgi için ‘Donuk Omuz Neden Olur?’ başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.+

Omuz çıkıkları: Üst kol kemiğinin başı, omuzdaki yuvasından dışarıya doğru zorlandığında omuz çıkığı meydana gelir. Ani bir sakatlanma ya da omuzun aşırı kullanılması çıkığa sebebiyet verebilir. Omuz çıkığı kısmi olabileceği gibi kemik başının tamamen yuvasından çıkması da söz konusu olabilir. Omuz çevresindeki bağlar, kaslar ve tendonlar bir kez gevşediğinde veya koptuğunda omuz sık sık çıkmaya başlayabilir. Sık omuz çıkmaları eklemde artrit oluşması riskini yükseltir. Omuz çıkığı ağrıya neden olur, çıkan omuzun görünüşü diğerine göre farklılaşır. Omuzu çıkan kişi kolunu vücuduna yakın tutar, dışa doğru hareket ettirmekten kaçınır.

Omuz kırıkları: Özellikle yaşlılarda düşmeye bağlı olarak omuz kırıklarına sık rastlanır. Gençlerde ise omuz kırıkları daha çok spor sakatlanmaları ya da trafik kazaları ile ilgili olarak görülmektedir. Omuz kırıkları ciddi bir ağrıya, şişliğe ve morarmaya neden olabilir.
 
Doktorunuz ne önerîrdİ?
 
Omuz ve boyundaki ağrı ve tutulmalar için, sıcak ya da soğuk kompres, tamponlar ve iltihap giderici ağnkesiciler kullanabilirsiniz. Eğer ağrılar 24 saat içinde geçmezse doktorunuzla görüşün. Doktor, yapmanız için bazı egzersizler verebilir. Daha ciddi ve tehlikeli bir durum olmadığından emin olması gerekir.Boyun travması geçirdiğinizi düşünüyorsanız, ağrıyan bölgeye buz koyup hemen doktora gidin. Doktor bir haftaya kadar boynunuzu sabit tutmanıza yarayacak ortopedik boyunluk verebilir.

Omuz Ağrısı Tedavisi

Ağrı için uygulanacak tedavi tamamen ağrının nedenine bağlıdır ve farklılıklar gösterebilir. Örneğin ağır bir egzersiz veya spor sonrası oluşan ağrılar için dinlenme, soğuk veya sıcak kompres faydalı olabilir. Masa başında çalışıyorsanız gün içinde aralıklarla omuz ve boyun bölgesi için esnetme egzersizleri yapabilirsiniz. Bunun dışında, yaralanmalar sonucu oluşan ağrılar için kortizon iğnelerinden, fiziksel tedaviye ve cerrahi müdahaleye kadar farklı tedavi yöntemleri kullanılabilir.

Uyarı: “Omuz ağrısı nedenleri” yazısında yer alan bilgiler çeşitli kaynaklardan derlenmiştir. Hiç bir koşulda teşhis ve tedavi niteliği taşımaz ve bu amaçlarla kullanılmamalıdır. Omuz ağrısı ile ilgili en doğru bilgiyi sadece doktorunuzdan alabilirsiniz.

Bursit nedir? Nasıl tedavi edilir?
Omuz bölgesinde, hareketli parçalar arasındaki sürtünmeyi azaltmaya yardım eden, çok sayıda bursa (içi sıvı dolu kese) vardır. Bursit bursaların ağrılı iltihabi hastalığıdır. Bursaları tutabilen sistemik hastalıklar dışında, zorlanmalar ve tendinit sonucu gelişir. Omuzun ön yüzünden aşağıya yayılan ağrı ve hassasiyet bulunur. Kolu yandan yukarıya doğru kaldırmak ağrıdan dolayı zor, bazen imkansızdır. Tanı koymak için ultrasonografi ve MR’dan yararlanılabilirse de çoğu zaman sadece muayene yeterlidir. Tedavi için ağrı çok şiddetli ise kısa süreli istirahat verilir. Şişliği azaltmak için soğuk uygulama yapılır. Ağrı kesici ve iltihap dindirici romatizma ilaçları verilir. Bu yöntemlerle kontrol edilemeyen olgularda lokal enjeksiyon, ozon ve bazen fizik tedavi yapılır.

Donuk omuz nedir? Nasıl tedavi edilir?
Travma, kalp damar hastalığı, kronik akciğer hastalığı, tüberküloz, akciğer tümörleri, şeker hastalığı, boyun hastalıkları ve en önemlisi kolun uzun süreli hareketsizliği donuk omuza yol açabilir. Donuk omuz (adesiv kapsülit) kadınlarda daha yaygındır. 40 yaşından sonra ortaya çıkar. Omuz ağrısı ve sertliği ile sinsi olarak başlar. Giderek daha belirginleşen hareket kısıtlılığı olur. Hasta ağrı nedeniyle uyuyamaz. Eklem çevresinde dokunmakla hassasiyet vardır. Omuz hareketleri kısıtlıdır.

Omuz Ağrısı Nedir

Pek çok rahatsızlığın, omuza alınan travmanın ya da omuzun aşırı zorlaması neticesinde omuzlarda ağrı husule gelmekte ve pek çok zamanda da omuz ağrısı çekilmez bir hal almaktadır. Geçmek bilmeyen omuz ağrıları yaşıyorsanız eğer sorunun kesin nedenini öğrenmek ve omuz ağrısını tedavi ettirmek için bir hekime danışmanızda yarar var. Çünkü omuz ağrısına neden olan ciddi rahatsızlıklar bulunabilir. Omuz ağrısının geçmesi içinde bu sorunların mutlaka tedavi edilmesi şarttır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp