Nonproliferatif Değişiklikler

Nonproliferatif Değişiklikler :

Kistler ve Fibrozis

Bunlar fibrozistik değişikliklerin en sık tipidir; duktuslarda genişleme ve değişik büyüklüklerde kist oluşumlan ile birlikte fibröz stroma artışı ile nitelik kazanırlar.

Morfoloji

Makroskobik olarak, bir memede tek bir büyük kist oluşabilir ama bozukluk genellikle multifokal ve sıklıkla bilateraldir. Tutulan alanlarda iyi sınırlandırılamayan, diffüz dansite artışı ve ayrı nodülarite izlenir. Kistlerin çapı bir santimetrenin altından, 5 cm'ye kadar değişebilir.

Açılmamış kistler, kahverengiden maviye (mavi kubbe kistleri) kadar değişen renklerde olabilir ve seröz, bulanık bir sıvı ile doludurlar (Şekil 1924). Kist içindeki sekretuar materyal kalsifiye olabilir ve mammogramlarda mikro kalsifikasyonlar olarak yansır. Histolojik olarak, küçük kistlerde epitel daha çok kübik ya da silindiriktir ve odaksa10larak çok tabakalı olabilir. Daha büyük kistlerde, yassılaşma ya da tümüyle atrofik değişiklikler vardır . Bazen epitel proliferasyonu kümelenmiş kitlelere veya küçük papiller çıkıntılara yol açabilir. Sıklıkla kistler, apokrif metaplazi olarak tanımlanan, geniş, granüler asidofil sitoplazmalı, küçük, yuvarlak ve koyu kromatik nukleuslu hücrelerle döşelidir. Bu durum her zaman benigndir. Tüm kist tiplerini saran stroma normal ince, miksomatöm görünümü kaybetmiş, basıya uğramış fibröz dokudur. fibrozistik değişikliğin bu ve diğer tüm varyantlarında stromada lenfosit infiltrasyonu yaygındır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp