Myom

Myom

Myom, Üreme çağındaki kadınlarda yüzde 45'lere varan oranda, rahim ve çevresinde myom görülebiliyor.Konu Hakkında detaylı bilgileri makalemizde bulabilirsiniz.

Kansere dönüşme olasılığı son derece düşük olan myomlar sıklıkla hiç müdahale edilmeden takip ediliyor. Bazen de myomun büyüklüğü ve kısırlık, kabızlık, ağrı gibi şikayetler nedeniyle ameliyatla alınması gerekebiliyor.Myomların rahmin en sık rastlanan iyi huylu tümörleri olduğunu dile getiren Doç. Dr. Fatih Şendağ, "Myomlar her zaman belirtilerle varlıklarını belli etmezler. Bu nedenle birçok kadın bütün ömrünü miyomlarından haberi olmadan geçirebilir" diyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Fatih Şendağ myomlar, yol açtıkları sorunlar ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Myom nedir?

Myomlar; düz kas ve bağ dokusu içeren iyi huylu kitlelerdir. 2-3 mm'den 25-30 cm çapa kadar değişik büyüklükte olabilirler. Yuvarlak ve pembemsi renktedirler ve rahim içinde her yerde bulunabilirler. Myom bir tane olabileceği gibi sayılamayacak kadar çok olabilir ve rahmin değişik yerlerinde görülebilir. Rahim içinde, duvarında, dışında, ağzında veya rahme sapla tutunmuş şekilde karın içinde olabilir.

-Belirtileri nelerdir?

Myomlar bazen hiçbir şikayete neden olmaz ve muayenede fark edilebilir. Belirtileri yerleşme yerine, büyüklüklerine ve gebelik durumuna göre değişiklik gösterebilir. Sık görülen belirtiler şunlardır:

■ Adet düzensizliği: Myomlar, bazen kadını kansız bırakacak kadar uzun süreli ve yoğun adet kanamalarına neden olabilirler. Bazı kadınlarda ara kanamalar da görülebilir.

■ Kasık ağrısı: Kasık ağrısı yavaş yavaş artabilir veya ani gelişebilir. Bel ve kasık ağrısı ve kasıklarda dolgunluk hissi myomlarla birlikte rastlanan belirtilerdir.

■ Sık idrara çıkma: Myom, idrar kesesine bası yapıyorsa sık idrara çıkma gibi şikayetlere yol açabilir.

■ Kabızlık: Myom kalın barsağa bası yapıyorsa kabızlık görülebilir.

■ Karında şişlik: Bazen hastayı doktora getiren neden karnın şişmesi olabilir. Hatta hasta kilo aldığını düşünebilir. Zayıf hastalar şişliği daha kolay farkedebilirler.

■ Kısırlık: Myomlar bazen kısırlık nedeni olabilir. Ancak diğer kısırlık nedenleri elendikten sonra myom kısırlıktan sorumlu tutulabilir.

■ Sık tekrarlayan düşükler: Myom, rahim boşluğuna doğru büyüyorsa sık tekrarlayan düşüklere neden olabilir. Rahim boşluğu, myom varlığı nedeniyle embriyonun tutunmasına uygun değildir. Gebelik gerçekleşse bile sağlıklı şekilde ilerleyemez ve düşükler görülür.

-Myomlar kanser tehlikesi taşımaz denebilir mi?

Myomların kötü huylu, yani kanser olma ihtimali binde bir gibi çok düşük bir orandır. Bu nedenle hastalara sıklıkla endişe etmenize gerek yok denir. Ancak, çok hızlı büyüme gösteren myomlarda bu ihtimali de göz önünde bulundurmak gerekir.

-Tanı nasıl konulur?


Myom tanısı koymak kolaydır. Tipik belirtilerle gelen bir kadında muayene ve ultrasonla yapılan jinekolojik değerlendirmede yüzde 99 doğrulukta tanı konulur.

Ultrason: Ağrısız bir inceleme yöntemi olan abdominal veya vajinal ultrason yardımıyla, ses dalgalarının yarattığı görüntülerle, iç ge-nital organlar değerlendirilir.

Histeroskopi: Bir teleskopik kameranın vajina ve rahim boynu aşılarak rahim içine doğru sokularak incelenmesi esasına dayanır.

Laparoskopi: Laparoskop adı verilen cihazla karından yapılan ufak bir kesiyle karın boşluğunun incelenmesi esasına dayanır.

Histerosalpingografi: Bu ilaçlı film tekniğinde ise yine vajinal yoluyla rahim ağzının hemen iç kısmına giren ince bir tüp ile verilen ilacın, rahim içinden tüpler aracılığıyla karın boşluğuna kadar yayılması görüntülenerek bu organlardaki anomaliler hakkında bilgi edinme amaçlanır.

-Nasıl tedavi edilir?


Myom belirgin bir şikayet yaratmıyorsa tedavi gerekmez. Sadece takip yeterli olur. Bu gibi durumlarda her 6 ayda bir muayene ve ultrason ile hastanın takibi yapılır. Değişiklik saptanır ise tedavi gereklidir. Myomun tedavisi ilaçla yapılmaz. Cerrahi müdahale gerekir.



SENDE YORUM YAP!

Whatsapp