Miyom

Miyom

Miyom, kadınların rahimlerinde görülebilen bir rahatsızlıktır. Konu hakkında detaylı bilgilere makalemizden ulaşabilirsiniz.

Rahim boşluğuna doğru büyüyen myomların histereskopi ile alınmasının gebelik şansını artırdığını biliyoruz. Rahim dışına doğru büyüyen myomlarla ilgili durum tartışmalıdır ve hastanın durumuna göre değerlendirme yapılmalıdır. Örneğin hastanın hiçbir şikayeti yok, çocuğu olmuyor ve 4-5 santim bir myomu var. Myom rahim boşluğuna doğru değil de dışarı doğru büyümüş. 40 yaşındaysa myom çıkarılmamalı ve tüp bebek gibi yöntemlerle gebelik sağlanmaya çalışılmalıdır. Çünkü ameliyat sonrası yara yeri iyileşmesi için 3 ay süre ile gebe kalınrnaması gerekir. Bu yaşlarda kadında yumurta rezervi zaten düşmüştür ve hastaya zaman kaybettirmemek gerekir.Kapalı ameliyatın pek çok avantajı var

Ameliyat ne zaman gerekli olur?


Yakınmalara yol açan ve hızla büyüyen myomlar cerrahi olarak çıkarılmalıdır. Rahim bırakılarak sadece myomların çıkarıldığı ameliyatlara "myomektomi" denir. Myomektomi, kapalı yöntemle (laparoskopik cerrahi) yapılabilir. Kapalı ameliyatta karın bölgesini hiç açmadan, 1-1,5 santimlik bir keşiden özel cihazlarla 15 santimlik bir myom da çıkarılabilir. Burada asıl önemli olan, myomu çıkardıktan sonra rahim duvarında oluşan yara yerini iyi dikmektir.Rahim içindeki yara yeri iyi dikilmezse ileride gebelik geliştiğinde rahim yırtılması riski söz konusu olabilir.

-Myomun kapalı ameliyatla çıkarılmasının ne gibi avantajları var?

Daha az kanama olması, hastanın işine daha çabuk dönmesi, karın duvarı bütünlüğü sağlandığı için ameliyat sonrası hareket kısıtlaması yaratmaması, izlerin çok daha az olması, karın açılmadığı için enfeksiyon riskinin daha az olması laparoskopik cerrahinin avantajlarıdır.

Myom hep aynı yöntemle mi çıkarılır?

Myomun yeri ve büyüklüğü cerrahi işlemin tipini belirler. Rahim boşluğuna yerleşen myomlar cerrahi histeroskopi ile çıkarılabilir. Rahme yerleştirilen histeroskop ile sadece rahim içinde yerleşen myomlar çıkarılır. Kapalı ameliyat olarak bilinen cerrahi laparoskopi ise rahmin dış duvarında yerleşen myomların çıkarılması için uygulanabilir, ince bir keşiden laparoskop ile karın içine girilir, ve myomlar çıkarılır. Hasta iki gün içinde iyileşir.


SENDE YORUM YAP!

Whatsapp